Rukajärven suunta kesäretken kohteena

Viime kesäksi suunnitellusta Rukajärven suunnan sotahistoriallisesta kesäretkestä jouduttiin lukuisten peruutusten ja päällekkäisyyksien vuoksi luopumaan. Tulevana kesänä uskotaan parempaan ja pyritään saamaan kasaan 30-40 retkeläisen joukko tutustumaan Vienan Karjalan sotaisiin tapahtumapaikkoihin sekä tietysti myös seudun historiaan ja kulttuuriin.

Retki tehdään viikolla 24, tarkemmin kesäkuun 10.-13. päivinä viimekesäisen reittisuunnitelman pohjalla. Oppaaksi on lupautunut evl.evp Hannu Koskinen, joka testasi suunnitelman toimivuuden lahtelaisen veteraaniryhmän oppaana viime vuonna.Matkaan lähdetään Pohjolan Matkan bussilla 10.6. Jämsästä aamulla anivarhain reitille  Jyväskylä- Kuopio- Kajaani- Kuhmo- Vartius- Kostamus- Rukajärvi- Karhumäki- Poventsa- Kontupohja- Petroskoi- Prääsä- Vieljärvi- Sortavala- Värtsilä- Joensuu-Varkaus- Jyväskylä-Jämsä.

Sotahistoriallinen osuus alkaa Kuhmon taisteluista ja rajan ylityksen jälkeen aiheina ovat Karjalan tasavalta sekä 14. D:n (Raappana) hyökkäys 1941. Toisen päivän reitti kulkee Tiiksi- Rukajärvi- Segeza (Sekehe, Sekee)- Karhumäki teitä.  Päivän aiheina Rukajärven, Karhumäen ja Poventsan valtaukset 1941 sekä Stalinin kanava ja haudat. Myös Krivin taistelut 1942 sekä irtautuminen 1944 ovat ohjelmassa.

Kolmantena päivänä aiheina ovat Kontupohjan  ja Petroskoin valtaukset ja mausteena Kivatsun koskien ihailua. Viimeisen päivän matkalla kerrataan sotahistoriaa vuodelta 1944 Petroskoin ja Lemetin mottialueen väliltä sekä poiketaan Sortavalassa ennen kotimaahan paluuta.

Keski-Suomen Maanpuolustajassa joulukuussa olleen ennakkojutun jälkeen on tilanne  nytkähtänyt sen verran eteenpäin, että majoitukset Kostamuksessa, Karhumäessä ja Petroskoissa on varattu ja ensimmäiset ilmoittautumisetkin ovat jo tulleet.  Ilmoittautumisia vastaanotetaan edelleen sähköpostilla pertti.rahikainen@pp.inet.fi.

Retkestä tiedotetaan lisää seuraavassa piirilehdessä ja piirien  nettisivuilla, kun asiat tarkentuvat. Kaikkia ilmoittautuneita lähestytään myös kirjeitse täsmällisine aikatauluineen ja ohjeineen. Varaa paikkasi matkalle välittömästi!

Veteraani- ja perinnetoimikunta, Pertti Rahikainen puh. 0400-259469