Lippu laskettiin Hallissa

Ilmavoimien johto Hallin viimeisessä lipunlaskussa 31.12.2013

Ilmavoimien Teknillisen koulun henkilöstö kokoontui viimeisen kerran uudenvuoden aattona laskemaan Suomen lippua Hallin varuskunnan lakkauttamisen vuoksi. Opetuskonehallissa järjestettiin paraatikatselmus, palkitsemistilaisuus ja Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Lauri Puranen esitti oman tervehdyksensä. Senaattikiinteistöt Oy:n kiinteistöpäällikkö Juhani Aho vastaanotti Hallin varuskunnan avaimet koulun johtaja eversti Pasi Jokiselta.

Teknillisen koulun johtaja eversti Pasi Jokinen puhui henkilöstölleen todeten, että koulu oli pitkään pysynyt lakkautusspekulaatioiden ulkopuolella. Tässä mielessä päätös koulunlakkauttamisesta tuli yllätyksenä. – Ilmavoimien historian aikana koulu lakkaa nyt toisen kerran, totesi Jokinen. Lakkautuspäätöksestä vuoden 2013 loppuun oli aikaa 700 päivää. Äkkiä voi tuntua, että tuo aika on pitkä. Yhtään liikaa aikaa koulun alasajoon ei kuitenkaan ollut.

Jokinen toi esiin ilmavoimien sisällä syntyneen käsityksen siitä, että Hallissa ei olisi ollut mitään töitä ns. avainhenkilöstölle. Koululla oltiin kuitenkin toista mieltä ja avainhenkilöstöstä pidettiin kiinni loppuun asti. Kyseessä oli kuitenkin ilmavoimien päätukikohdasta luopuminen eikä pelkästään aselajikoulun alasajo. – Suunnitelma ja henkilöstö kesti taistelun hyvin, kiitteli Jokinen. Materiaalin siirto muihin ilmavoimien kohteisiin ei ollut helppo tehtävä. Joka paikassa tuntui olevan puutetta varastotiloista. Niinpä painetta kuljetusten toteutumiseen syntyi kesälomien jälkeen. – Saadaanko paikka tyhjäksi määräaikaan mennessä? Vielä jouluviikolla opetuskonehallissa pakattiin viimeisiä eriä kuljetuksia varten, totesi Jokinen. Lopuksi hän kiitti henkilöstöään osaamisesta ja korkeasta motivaatiosta 700 päivää kestäneen koulun alasajojakson aikana.

Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Lauri Purasen äänessä oli paljon haikeutta kun hän esitti oman tervehdyksensä tilaisuuden päätteeksi. – Koulun historian aikana 17 000 ilmailualan ammattilaista on täällä koulutettu, totesi Puranen. Hän yhtyi koulun johtajan kiitoksiin henkilöstölle, joka on tehnyt työtä suurella sydämellä lentotekniikan ja tukikohtatoiminnan hyväksi. – Tämä on nyt sitten tässä ja uudet haasteet odottavat muualla, lopetti ilmavoimien komentaja tervehdyksensä.

Tapio Paappanen