Marokon Kauhu Pelimannitalolla

Oli kulunut tasan 76 vuotta ja 12 tuntia Talvisodan alkamisesta kun Palokan Pelimanitalolla alkoi Pelimannitalon ja Keski-Suomen Kiltapiirin yhdessä järjestämä ja näyttelijä Pauli Porasen esittämä monologinäytelmä ”Marokon Kauhu”. Näytelmän äänistä ja valoista huolehti Jyrki Lehtinen, joka totesi entisestä viljamakasiinista rakennetun näyttämön akustiikan sopivan esitykseen. Muutoinkin vanhat hirsiseinät loivat ”korsumaista” tunnelmaa katsojille.

Pauli Porasen äärettömän vahva rikkoontumattomalla karjalan murteella tehty tulkinta kapteeni Aarne Juutilaisen, legendaarisen Marokon Kauhun elämänvaiheista hakee vertaistaan. Kapteeni Aarne Juutilainen oli Kollaan rintaman, pataljoonankomentaja ”sotaville” Teittisen kuuluisin komppanianpäällikkö ja hahmo. Hän kävi Kadettikoulua 1930-luvun alussa, erotettiin ryyppäämisen, tappelujen ja muun riehumisen takia. Erottamisensa jälkeen hän haki itseään ja päätyi liittymään Ranskan Muukalaislegioonaan, jossa palveli täydet viisi vuotta. Palattuaan kotimaahan reservinluutnatti Juutilainen taisteli talvisodan kuuluisimpiin sotanäyttämöihin lukeutuvalla Kollaan rintamalle rauhan tuloon saakka.

Marokon Kauhu alias näyttelijä Pauli Poranen Pelimannitalon näyttämöllä.
Marokon Kauhu alias näyttelijä Pauli Poranen Pelimannitalon näyttämöllä.

Jatkosodassa kapteeniksi helmikuussa 1940 ylennetty Juutilainen johti niin ikään omaa komppaniaa. Alaisenaan hänellä oli nuori luutnatti Yrjö Keinonen joka murehti kerran epäonnistunutta joukkonsa taistelua. Marokon Kauhu lohdutti Keinosta ”luutnantti ei ole pahoillaan, teitä voi tulla joskus vaikka sotaväen päällikkö”. Jatkosodan ansioista Aarne Juutilaiselle esitettiin Mannerheim-ristiä, jota ei kuitenkaan myönnetty. Jatkosodan jatkeena Marokon Kauhu johti vielä komppaniaansa Lapin Sodassa. Nähtyään poltetun Rovaniemen, ”piippujen kaupungin”, hänen kerrotaan todenneen Euroopan herrojen kohtalon olevan lähellä.

Sotien jälkeen Juutilainen joutui eroamaan armeijasta  venäläisvetoisen liittoutuneiden valvontakomissio painostuksesta.  Juutilainen työskenteli eri työmailla, mutta sai poikkeuksetta potkut toisten kuultua hänen sotasankaruudestaan. Juutilainen oli todennut, että ”kaikki minua vihaavat heittelin minä näitä lankkuja missä tahansa”.  Alkoholi astui voimakkaasti Juutilaisen elämään.

Monologinäytelmä Marokon kauhu sai ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa jo marraskuussa 2002. Sen on kirjoittanut noin kahdessa kuukaudessa kirjailija Seppo Porvali ja esittänyt teatteritaiteen maisteri Pauli Poranen yli kymmenen vuoden ajan eri teattereissa.  Näytelmä voitti kansallisen monologikilpailun palkinnon vuonna 2004. Esityksen jälkeen Pauli Poranen kertoi vierailun Malmin hautausmaalla olevalla Marokon Kauhun olleen hänelle vahva kokemus. Tuosta käynnistä lähtien olen eläytynyt rooliin niin vahvasti että ”tunnen olevani Marokon Kauhu”.

Veteraani Reino Viitanen ja "Marokon Kauhu" Pelimannitalon näyttämöllä esityksen jälkeen.
Veteraani Reino Viinanen ja ”Marokon Kauhu” Pelimannitalon näyttämöllä esityksen jälkeen.

Pauli Porasen monologia katsellut Talvisodan veteraani Reino Viinanen totesi näytöksen jälkeen sotien muistojen palanneen terävinä mieleen. Marokon Kauhun itsensä Viitanen kertoi tavanneensa Äänislinnassa.
Kotoisalta Pelimannitalolta poistui tyytyväinen, vilkkaasti haasteleva yleisö!

Verkkotoimittaja
Kari Löfgren