Maanpuolustusnaiset 2015

MNkunniakirja

Viestialiupseeri Katri Venäläinen palkittiin 17.12.

Kahden vuosikymmenen ajan naisilla on ollut mahdollisuus suorittaa varusmiespalvelus. Tätä mahdollisuutta on käyttänyt jo yli 6 500 naista. Maanpuolustusnaisten Liitto on palkinnut jo vuosien ajan kunniakirjalla ja muistolahjalla aidolla maanpuolustushengellä  asepalveluksen suorittaneeen naisen niiden piirien alueella, missä toimii varuskunta.  Maanpuolustusnaisten Liiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tiina Ronkainen luovutti  kunniakirjan ja muistolahjan 17.12. varusmiespalveluksensa Ilmasotakoulun viestilinjan päättävälle viestialiupseeri Katri Venäläiselle.   Katri totesi palkintotilaisuuden jälkeen ”… että tunnelmat varusmiesajalta on hyvät. Omat rajat on löytynyt ja niitä on venytetty samalla. Intin aikana on löytynyt ihan sikana uusia hyviä kavereita ja niiden kanssa koetut jutut on ainutlaatuisia. Niin klisee kuin onkin, päivääkään en vaihtais pois”.

NaisetJoulutoivotusKeski-Suomen Maanpuolustusnaisten yhdistykset Ääneseudulla, Jyväskylässä, Keurusseudulla ja Saarijärvellä kiittävät kaikkia  jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta. Hyvää Joulua ja tapahtumarikasta uutta vuotta!

Jyväskylän yhdistys
Jyväskylän maanpuolustusnaiset  facebookissa!

Ääneseudun yhdistys

Mnakoski
Ääneseudun  Maanpuolustusjärjestöjen  nettisivut ja facebookissa www.facebook.com/aane.mp

Vuosi 2015 HISTORIAN KIRJOIHIN:

MnJlaparaativalm

Itsenäisyyspäivän paraatin osaallistuminen ei ollut lähihuutojuttu. Maanpuolustusnaisten Liiton joukko-osasto harjoitteli muiden reserviläisjärjestöjen kanssa tapahtumaan MPK:n Itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin tukikurssilla. Kurssi oli hyödyllinen ja tehokas.  MPK:n Riku Tenhuselta saadussa kurssipalautteessa kurssi oli saanut hyvät arvosanat: – tapahtuman projektiupseeri majuri Sami Linkaja kehui suoritustanne sekä pyysi välittämään omansa niin omat kuin paraatin komentajan kenraali Petri Tollan terveiset teille ”Hyvin reserviläiset suoriutuivat tehtävästä”. Siltä meistäkin tuntui ja maanpuolustusnaisten erityiskiitos kuuluu myös meidän joukko-osastoamme johtaneelle Satu Rajalalle.

Katso Keski-Suomen Maanpuolustaja-lehden facebook -sivuilta Panu Moilasen tekemä video, mitä päivän aikana tapahtui.

Maanpuolustusnaisten Liiton syyskokous 14.-15.11. Porissa

MNPori2015Maanpuolustusnaisten ja Reserviläisliiton liittokokouslauantai käynnistyi Porin Lyseolla järjestetyssä juhlaseminaarilla ”Reserviläisliiton ja Suomen muutos vuosina 1995 – 2015”  Seminaarin avaussanat lausui Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola.
Maanpuolustusnaisten liittokokouksessa käytiin vilkasta keskustelua tulevan vuoden toiminnasta ja taloudesta. Vuoden teema on edelleen ”Topakasti toimien – vireästi viestien”. Toimintasuunnitelmassa hyväksyttiin uusina toimintamuotoina järjestökoulutus sekä jäsenhankintakilpailu, joista mielenkiinnolla jäämme odottamaan lisätietoja.
Liittokokousviikolopun ja Reserviläisliiton 60-v juhlavuoden päätti valtakunnallinen maanpuolustusjuhla. Maanpuolustusjuhlassa juhlapuheen piti Reserviläisliiton kunniapuheenjohtaja Mikko Pesälä. Puheessaan hän totesi vapaaehtoisen maanpuolustuksen alkanen jo vuosina 1917 – 18, jolloin isovanhempamme valitsitvat demokratian tien ja että naiset ovat olleet mukana vapaaehtoisessa maanpuolustuksesta alusta lähtien.
– Leena Hietala

MnParaati2015

Tupaswilla2015

Maanpuolustusväki 29.-30.8. Tupaswillan perinnepäivillä.

MNaiset_kesa2015

Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piiri

 • 24.1. klo 12-14 järjestäytymiskokous Veteraanitalolla
 • 11.3.  Piirin vuosikokous Keuruulla. Paikkana Pappilan Taverna.
 • 18.4. Maanpuolustusnaisten liiton kevätkokous on 18.4. Pieksämäellä. Paikkana Pieksämäen Uuden kirkon seurakuntasali.  Osallistujia kuusi piirin alueen yhdistyksistä.
 • 25–26.4.2015 Kevät-Luonetti -harjoituksessa Intti tutuksi naisille ja muu vapaaehtoinen maanpuolustus  -koulutus. Kurssin johtajana toimii Maanpuolustusnaisista Tiina Ronkainen ja varajohtajana on Arja Markonsaari.
 • Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piirin jäsenyhdistysten saunailta ma 18.5.2015 klo 17–19, Laukaan Tupaswillassa.  Saunottiin Tupaswillan mahtisavusaunassa ja tehtiin kehoa rentouttava turvehoito. Samassa yhteydessä järjestetään piirin hallituksen kokous.
 • Keski-Suomen aluetoimiston järjestämät seudulliset Maanpuolustusillat. Maanpuolustusnaiset ovat esittelemässä toimintaansa yhteistyössä muiden vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen ja MPK:n kanssa seuraavissa tilaisuuksissa:
  • Jämsä 21.5.
  • Keuruu 26.5.
  • Viitasaari 27.5.
  • Äänekoski 28.5.
  • Jyväskylä 2.6. Agora klo 18-20
 • Santis  2015 Nastaharjoitus 24-26.4.  Tapahtumassa oli mukana tulevan Syyslento -harjoituksen toimihenkilöitä.

Santis 2015 Nastaharjoitus 24-26.4.

 • TALKOOT la 13.6. Tupaswillan Keskiaikamarkkinoilla
  K-S piirin Maanpuolustusnaiset liikenteenvalvojina Tupaswillan Keskiaikamarkkinoille.
 • 8.8. Jämsän maanpuolustusjuhla
  Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piiri ja sen jäsenjärjestöt osallistuvat  maanpuolustusjärjestöjen lippulinnaan ja oman toimintamme esittelyyn.
 • Syyslento 2015  –Nastaharjoitus 18.-20.9. Keski-Suomen piirin alueen maanpuolusnaisilla oli vahva rooli kurssin johtajina ja kurssilaisina.
 • Maanpuolustusnaisten bonusviikot vkot 36-40
 • Piirihallitus kokoontui  to 15.10. klo 17 – 19 Veteraanitalolla, os. Kuntalantie 1, Jyväskylä käsittelemään syyskokousasiat.
 • Osallistuimme joukolla Keski-Suomen maanpuolustussäätiön 25-vuotisjuhlaa  20. 10.  Jyväskylän Yliopiston Agorassa Martti Ahtisaari-salissa.
 •  Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piiri ry:n syyskokous pidettiin  21.10. Nordean Jyväskylän  kokoustiloissa. Maanpuolustusnaisten liiton varapuheenjohtaja Marja Hirvonen kertoi kokousväelle liiton ajankohtaisista asioista ja jäsenrekisteristä. Piirin puheenjohtajana jatkaa Tiina Ronkainen ja I varapuheenjohtajana Leena Hietala ja II Tarja Maukonen.
 • Osallistuimme Maanpuolustusnaisten liiton syyskokoukseen 14.-15.11. Porissa. Tapahtumaviikonloppu oli järjestetty  yhteistyössä Reserviläisliiton kanssa.

MNsyksy

Sisukas Nainen tapahtuma oli 8.3. Kuokkalan Kartanossa

Jyväskylän yhdistys:

 • 15.01. hallituksen järjestäytymiskokous Qr-Mediassa
 • 31.01. Ladun Majalla kahvion päivystys
 • 27.02. Jyväskylän Sotaveteraanien vuosikokouksessa  luovutettiin hopeiset ansiomerkit yhdistyksemme jäsenille Eila Kotaselle, Lea Saarikoskelle ja Eila Keinoselle ”tunnuksena ja kiitoksena ansiokkaasta toiminnasta sotaveteraanien hyväksi”.
 • 08.03. Sisukas Nainen -tapahtuma sunnuntaina Kuokkalan kartanossa.(Hämeenpohjantie 50, Jyväskylä )
 •   Väsymystä ja iloa. Naisten muistoja työstä talvi- ja jatkosotien aikana
  – FT Kirsi-Maria  Hytönen.
  Naisten suuri panos Kyyhkylän invalidikodin hyväksi  – Asiakaspäällikkö Raija Suominen
 • 17.03. vuosikokous VanhaAsemaravintola, Hannikaisenkatu 18, Jyväskylä
 • Maanpuolustusnaisten liiton kevätkokous on 18.4. Pieksämäellä. Mukava neljä yhdistyksen jäsentä.
 • Osallistuimme neljän hengen porukalla Sotiemme Veteraaneille suoritettavan lipaskeräyksen taustatalkoisiin perjantai-iltana 24.4. Urakoitiin mm. voileipiä varusmiehille ja heitä keräyspaikoille kuljettaneille henkiöille.
 •  24.–26.4.  naisiamme osallistui Santahaminassa Nasta-harjoitukseen SANTIS 2015. Oppia haettiin tulevaa Syyslento 2015 -harjoitusta silmällä pitäen.
 • 05.05. hallituksen kokous
 • Virpi-jotos, valtakunnallinen maastovaellus naisille 16.-17.5. Oulun Virpiniemessä. Jyväskylästä tapahtumassa olivat mukana MimmiKoppelot ja  Sisusiskot.
 • Jyväskylän Maanpuolustusnaiset jäseniltatapaamisessa 25.5. Ladun MajallaJyväskylän Maanpuolustusnaisten jäsentapaaminen ma 25.5.
  Vietimme  jäsenten yhteistä iltaa Ladun majalla. Ohjelma oli vapaamuotoista ja innostavaa; ulkoilua, kivoja rastitehtäviä ja Lean pitämää ensiapukoulutusta. Rohkeimmat saunoivat ja kävivät uimassakin.
 • Jyväskylän Maanpuolustusnaisten nopeat lähdöt
  Lauantaina 6.6.  retkipäivä Laukaan Hitonhautaan  – Käynti Lotta Svärd näyttelyyn Keski-Suomen Ilmailumuseoon 2.8. – Kansallispukujen tuuletuspäivän piknik -tapahtuma  ke  5.8.
 • hallitus kokoontui 30.8. ja 7.10. käsittelemään tulevan syksyn toimintoja ja vuosikokousasioita.
 • Syyskokous2015fb
 • Syyskokous ti 13.10. Veteraanitalo Kuntalantie 1, Jyväskylä
  Klo 17.30 Syyskokous ja Tapio Paappasen esitelmä. Runsaslukuinen kokousväki päätti tulevan vuoden toiminnasta ja teki henkilövalintoja. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Leena Hietala ja varapuheenjohtajaksi valittiin Helena Harska (uusi). Hallituksessa jatkavat Anita Korhonen, Eila Kotanen, Lea Saarikoski, Pirjo Kapanen ja Eila Keinonen. Uutena hallitukseen valittiin Tiina Ronkainen. Yhdistyksen sihteeriksi kutsuttiin Anu Miettinen.  Illan lopuksi reserviläispiirien toiminnanjohtaja Tapio Paappanen piti esitelmän Itsenäisyyspäivän paraatista, seppeleenlaskusta ja muusta aiheeseen liittyvästä ohjeistuksesta keskustelevalle naisjoukolle.
 • to 8.12. Jyväskylän yhdistyksen pikkujouluinen glögi-ilta Ladun Majalla.

Ääneseudun maanpuolustusnaiset

MN_Aanekoski020615
14.1. järjestäytymiskokous
5.3. Kevätkokous Thairavintola Krua Kun Noi, Äänekoski
6.2. Ääneseudun maanpuolustusnaisten jäsentapaaminen
Maanpuolustusnaiset olivat joukolla risteilemässä Suomen uusimman kansallispuiston eli Etelä-Konneveden kansallispuiston maisemissa. Iltaan kuului mm. Häyrylänrannassa ruokailu ja nokipannukahvit kahvileivän kera Lapinsalon saaressa.
07.15 Facebook sivut avattu omille jäsenille
11.8 Sotiemme veteraanit-keräys Äänekoskella 11.8 Voileipientekoa ja kahvituksen järjestäminen seurakuntakodilla. Yhteyshenkilö Maarit Minkkinen ja 12.8 Suolahdessa Suopungissa. Yhteishenkilö Salme Maukonen.
14.8. Elorieha Äänekosken kaupungintalon rannassa. Toiminnan esittelyä, arpajaiset ja muu varainhankinta. Yhteistyössä reserviupseereiden ja reserviläisten kanssa. Yhteyshenkilö Tarja Maukonen.
11.9. Kilpimäen kisa Äänesseudun maanpuolustusjärjestöjen perinteinen kesäkauden päätöskisa. Naisilla kisa oli tiukka, voittaja ratkesi vasta 2. lisäkysymyksen jälkeen, koska aurinko nousi kilpailuaamuna.
8.10.  syyskokous
24.10. Ääneseudun maanpuolustusjärjestöjen juhlavuoden päätapahtumana yhdistykset järjestivät koko perheen viihdekonsertin Suolahtisalissa. Konsertissa esiintyvät Ilmavoimien soittokunta solistinaan Maria Tyyster.  Yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Maukoselle luovutettiin Maanpuolustusnaisten liiton pronssinen ansiomerkki.
28.11 klo 13.00 Väsymystä ja iloa. Naisten muistoja työstä talvi- ja jatkosotien aikana. Luennoitsiana FT Kirsi-Maria Hytönen.

AAnesseutu241015fb

 

VUODEN 2014 tapahtumat, tästä