Viitasaaren Kenraalikivellä paljastettiin neljä uutta muistolaattaa

Vasemmalta lukien prikaatikenraali Hannu Luotola, prikaatikenraali Antti Lehtisalo, Tauno Kinnunen, kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila, lääkintäkenraalimajuri Pentti Kuronen ja prikaatikenraali Pekka Tuunanen.

Viitasaaren Mäntylän kylällä sijaitsevalla Kenraalikivellä paljastettiin neljä uutta muistolaattaa sunnuntaina 22.5.2022. Laatan saivat Maanpuolustuskoulutus MPK, sotiemme kaukopartiomiehet, talvi-, jatko- ja Lapin sodan sotilaslääkärit sekä Tali–Ihantala ja Lento-osasto Kuhlmey.

Tilaisuus alkoi Suomen Rauhanturvaajaliiton Faitterit-soittokunnan soittamalla Jääkärimarssilla. Sen jälkeen maanomistaja Tauno Kinnunen piti avauspuheen ja luki puolustusministeri Antti Kaikkosen ja kenraaliluutnantti Rauno Meriön lähettämät tervehdykset. Tervehdysten jälkeen vuorossa oli kenttähartaus, jonka piti sotilaspastori Marko Haukkamäki.

Jokaiselle muistolaatalle oli nimetty oma paljastajansa. Laatat paljastettiin vuoronperään, ja paljastuksia edelsi paljastajan pitämä puhe. MPK:n laatan paljasti MPK:n toiminnanjohtaja, prikaatikenraali Antti Lehtisalo. Sotilastiedustelun ja sotiemme kaukopartiomiesten muistolaatan paljasti kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila. Talvi-, jatko- ja Lapin sodan sotilaslääkäreiden muistolaatan paljasti lääkintäkenraalimajuri Pentti Kuronen. Tali–Ihantalan ja Lento-osasto Kuhlmeyn laatan paljasti prikaatikenraali Pekka Tuunanen.

Lopuksi lippulinna ja kunniavartio poistuivat Faittereiden soittaessa Muistoja Pohjolasta -marssin.

22.5.2022 paljastetut muistolaatat.
Suomen Rauhanturvaajaliiton Faitterit-soittokunta esiintyi tilaisuudessa.

Kenraalikivi on viitasaarelaisen Tauno Kinnusen perustama muistomerkki omistamallaan maalla. Erikoisen näköiseen, keskeltä haljenneeseen luonnonkiveen kiinnitettiin ensimmäinen laatta vuonna 2008.

Teksti: Juha Hyvärinen
Kuvat: Matti Hyvärinen