Valtakunnallisen 52. Sotaveteraaniviikon päätösjuhla

Suomen lippu saapuu, lipunkantajana Normaalikoulun johtava rehtori Pekka Ruuskanen ja airueina alik Jarkko Nurminen ja ylirj Emma Frost.
Juhlan juontajana oli ylivääpeli Katri Tynkkynen.

Matti Hyvärinen

Valtakunnallisen 52. Sotaveteraaniviikon päätösjuhla Jyväskylässä 18.3.2018

Suomen Sotaveteraaniliitto aloitti Kansallisen Sotaveteraaniviikon viettämisen Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 1967. Viikko ajoitettiin siten, että talvisodan päättymisen vuosipäivä osui juhlaviikolle. Tänä vuonna viikko aloitettiin Vaasassa ja päätettiin Jyväskylässä. Puitteet olivat arvokkaat ja juhlavat: Alvar Aallon suunnittelema ja juuri peruskorjattu Jyväskylän yliopiston juhlasali. Juhlallisuudet alkoivat kutsuvieraslounaalla ravintola Lozzissa ja päättyivät juhlakahviin. Kahvin kera tarjottiin kakkupala, jonka kuorrutuksessa oli Sotaveteraaniliiton logo – syötävässä muodossa.

Avauspuheessaan Jyväskylän Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Matti Krats korosti, että veteraanityö jatkuu niin kauan kuin heitä on keskuudessamme. Veteraanit – sekä miehet että naiset – ovat ansaitusti kunniakansalaisiamme. ”Veteraanisukupolvien elämänkaari hakee vertaistaan. Suuret uhraukset ja sen jälkeinen työ ovat kivijalka tämän päivän hyvinvoinnillemme. Se meidän jälkipolvien tulee aina muistaa.”

Juhlan musiikillinen puoli oli kokeneissa käsissä. Ilmavoimien soittokunta, johtajanaan kapellimestari, musiikkimajuri Juha Ketola ja Jyväskylän Sotaveteraanikuoro vahvennettuna Harmailla Herroilla, johtajanaan Timo Laakso, on erinomainen ja tunteisiin vetoava yhdistelmä isänmaallisissa juhlatilaisuuksissa. Veteraanien ikääntyminen tuli havainnollisesti esiin myös tässä juhlassa: vain yksi ”oikea” veteraani, rintamaveteraani Erkki Levy lauloi kuorossa. Aivan uutena tulokkaana Jyväskylän poikakuoro Sirkat täydensi nuorekkaalla, mutta osaavalla esiintymisellään juhlan musiikillista antia.

Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraalimajuri Timo Rotonen piti juhlapuheen. Seppelpartio lähti Narvan marssin tahdissa ylirj Emma Frostin johdolla.

Reserviläiset antoivat juhlaan oman panoksensa. Päijänteen Maakuntakomppaniasta alikersantti Jarkko Nurminen ja ylirajajääkäri Emma Frost olivat rehtori Pekka Ruuskasen kantaman Suomen lipun airueina. Emma oli lisäksi yhdessä sotaveteraani Heino Pietiläisen ja pikkulotta Pirkko Koposen kanssa seppelpartiossa, jonka kenttäpiispa Pekka Särkiö lähetti Jyväskylän sankaripatsaalle. Juhlan juontajana oli Suomenselän maakuntakomppaniasta reservin ylivääpeli Katri Tynkkynen. Katrin erinomainen juonto toi juhlaan informatiivisen ja selkeän rungon.

Juhlapuheessaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraalimajuri Timo Rotonen pohti Puolustusvoimien valmiutta ja kykyä peilaten tulevaisuutta talvisodan kokemuksiin: ”Kauniiseen, epärealistiseen turvallisuuden haaveeseen piiloutuminen olisi itsepetosta. Talvisodan karu opetus tässä oli: heikon puolustusmateriaalin valmiuden korjaamiseksi Suomi joutui kalliiseen hintaan ostamaan ulkomailta hyvin rajallisesti tarjolla olevaa materiaalia periaatteella ’ostetaan, mitä saadaan’. Tämäkin kokemus korostaa normaaliolojen varautumisen tärkeyttä.”

Normaalikoulun lukiolainen, Sonja Punnala toi esiin nuoren näkemyksen ja esitti koskettavan kiitoksen veteraaneille: ”Te olette taistelleet ja rakentaneet meille kodin, ja nyt on meidän tehtävämme pitää siitä hyvää huolta.”

Puolustusvoimain tervehdyksen juhlaan toi Ilmasotakoulun johtaja, eversti Mikko Punnala, Jyväskylän kaupungin tervehdyksen kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Suonperä ja Jyväskylän seurakunnan tervehdyksen pastori, yhteisen seurakuntapalvelun vt. johtaja Tuomas Palola.

Päätöspuheessaan Suomen Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja, lehdistöneuvos Erkki Heikkinen korosti voimakkaasti sitä, että kaikille veteraaneille on saatava yhtäläiset yhteiskunnalliset edut. ”Tärkein tavoitteemme on nyt, että eduskunta päättää pikaisesti lain, jolla kaikille sotien 1939 – 1945 (rintama)tunnuksen omaaville veteraaneille toteutetaan samat kotipalvelut kuin sotainvalideille sotavammalain nojalla jo nyt korvataan.”

Juhla päättyi Suomen lipun poistumiseen. Siniristilippua katsellessani mietin, että veteraanien ansiosta lippu liehuu. Olisimmeko ilman heidän uhraustaan veteraanijuhlan sijasta vaaliuurnilla, Venäjällähän on nyt presidentin vaalipäivä.

Juhlan järjestämisestä vastasi 60-vuotias Jyväskylän Sotaveteraanit ry avustajineen. Esiintyjien, puhujien ja reserviläisten lisäksi juhlan onnistumiseen myötävaikuttivat mm. Jyväskylän Maanpuolustusnaiset ja sotilaskotisisaret, SPR:n EA-ryhmä, KESALTSTO sekä yhdistyksen oma, aina auttamishaluinen talkootiimi.

Juhlatoimikunnan puheenjohtajana allekirjoittanut kiittää ja kumartaa sekä huokaa helpotuksesta, juhla on onnistuneesti ohi.

Matti Hyvärinen