Historiakatsaus 20.3.1958: Jyväskylän sotaveteraanit ry:n toiminta käynnistyy

”Tänään 20.3. tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä kun jyväskyläläiset sotaveteraanit allekirjoittivat varsinaisen perustamisasiakirjan Jyväskylän Seudun Rintamamiesten Asuntoyhdistys ry:n perustamisesta. Päätös rakentaa asuntoja sotaveteraaneille ja heidän perheilleen oli käynnistynyt 3. maaliskuuta 1958.
Yhdistyksen nimi muutettiin 1965 Jyväskylän Sotaveteraanit ry:ksi.

Talojen rakentamiseksi ja hädänalaisessa asemassa olevien avustamiseksi yhdistys oli perustanut 1962 Rintamamiesten Huoltosäätiön, joka toteutti pääosan asuntojen rakennuttamisesta.

Asunto Oy Kilvenranta valmistui kesäkuussa 1957 sotaveteraaneille ja heidän perheilleen.

Suomen ensimmäinen sotaveteraanien rakennuttama asuinkerrostalo kohosi täällä Jyväskylässä Hannikaisenkadun ja Kilpisenkadun kulmaan. Tästä todisteena jälkipolville on talon seinässä oleva kuparilaatta. Mittavien rakennustöiden lopputuloksena Jyväskylään valmistui 454 asuinhuoneistoa sotaveteraaneille ja heidän perheilleen.
Rakennustoiminta lähti siis voimallisesti käyntiin täällä. Toimintaa tukemaan oli perustettu Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n rakennustoimisto Jyväskylään, josta se muutti Helsinkiin vasta vuonna 1972. Vuonna 1991 valmistui vielä yhteistyössä Jyväskylän Seudun Sotainvalidit ry:n kanssa veteraanikoti Köhniölle.

Jyväskylän Sotaveteraanit ry on maan toiseksi vanhin keskeytyksettä toiminut yhdistys.
Keski-Suomen Sotaveteraanipiiri ry on Jyväskylän yhdistyksen aloitteesta perustettu.”

Katkelma on Lea Saarikosken puheesta Sotaveteraanien järjestötyöstä 19.3. Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piirin kevätkokouksessa.