Tikkakoskella annettiin kenttäkeitinkoulutusta

Ilmasotakoululle on hankittu uusia ajanmukaisia kenttäkeittimiä, kansankielellä soppatykkejä. Keittimen padan vetoisuus on 150 l  eli ruokaa voidaan valmistaa yhdellä kertaa n. 500 henkilölle.

Kenttäkeittimen varusteisiin kuuluu lisäksi kaksi 40 l:n kattilaa sekä runsaasti lisävarusteita.  Ruoan valmistaminen onnistuu muutamassa tunnissa, ja keitintä voidaan käyttää jopa laitteen liikkuessa.

Kenttäkeittiön työskentelyolosuhteisiin on panostettu merkittävästi, sillä siinä on kiinteät sää- ja näkösuojat eli maastoon hyvin sijoittuva suojateltta. Kenttäkeittiössä on myös tehokas työvalaistus, jonka ansiosta ruokaa voidaan valmistaa vuorokaudenajasta riippumatta.

MPK:n kursseilla ja maanpuolustusjärjestöjen tapahtumissa  uusien kenttäkeittimien käyttäjiltä edellytetään hyvää laitteisiin perehtymistä.  Perehdytyspäivä järjestettiin 21. elokuuta reserviläisten kertausharjoituksen yhteydessä.  Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunnan jäsenjärjestöjen edustajia oli myös kutsuttu koulutustilaisuuteen.  Viisi innokasta muonittajaa sai nyt koulutuksen myötä luvan jatkossa käyttää uusia ”soppatykkejä”.

Teksti: Kaija Koponen
Kuva: Pirkko Koskela