Ilmasotakoululle on hankittu uusia ajanmukaisia kenttäkeittimiä, kansankielellä soppatykkejä. Keittimen padan vetoisuus on 150 l eli ruokaa voidaan valmistaa yhdellä kertaa n. 500 henkilölle.
Kenttäkeittimen varusteisiin kuuluu lisäksi kaksi 40 l:n kattilaa sekä runsaasti lisävarusteita. Ruoan valmistaminen onnistuu muutamassa tunnissa, ja keitintä voidaan käyttää jopa laitteen liikkuessa.
Kenttäkeittiön työskentelyolosuhteisiin on panostettu merkittävästi, sillä siinä on kiinteät sää- ja näkösuojat eli maastoon hyvin sijoittuva suojateltta. Kenttäkeittiössä on myös tehokas työvalaistus, jonka ansiosta ruokaa voidaan valmistaa vuorokaudenajasta riippumatta.
MPK:n kursseilla ja maanpuolustusjärjestöjen tapahtumissa uusien kenttäkeittimien käyttäjiltä edellytetään hyvää laitteisiin perehtymistä. Perehdytyspäivä järjestettiin 21. elokuuta reserviläisten kertausharjoituksen yhteydessä. Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunnan jäsenjärjestöjen edustajia oli myös kutsuttu koulutustilaisuuteen. Viisi innokasta muonittajaa sai nyt koulutuksen myötä luvan jatkossa käyttää uusia ”soppatykkejä”.
Teksti: Kaija Koponen
Kuva: Pirkko Koskela