Tammisunnuntain Killalta kirjalahjoitus lukioille

Tietokirjailija Tapio Paappanen esittelee uutuusteostaan kutsuvieraille Ravintola Aimossa Jyväskylässä 4.11.2020.

Jyväskyläläinen Tammisunnuntain Kilta haluaa osaltaan tukea Jyvässeudun lukiolaisten Suomen historian opiskelua lahjoittamalla Jyväskylän Lyseon lukiolle, Schildtin lukiolle, Laukaan lukiolle ja Muuramen lukiolle tietokirjailija Tapio Paappasen ”Suomen kohtalonhetkiä 1917–1945” -kirjoja. Teoksen 2. uudistettu 300-sivuinen painos julkistettiin 4.11.2020 Jyväskylässä. Julkistamistilaisuudessa kiltavanhin Jorma Lempinen totesi, että kilta kantaa huolta koululaisten historiantuntemuksesta ja haluaa siksi olla mukana välittämässä oikeaa ja totuudenmukaista tietoa Suomen historiasta koululaisille ja opiskelijoille.

Tietokirjailija Tapio Paappanen käsittelee kirjassaan Suomen kohtalonvuosia 1917–1945 keskisuomalaisesta näkökulmasta unohtamatta valtakunnallista ja kansainvälistä viitekehystä. Hänen teoksensa on Suomen selviytymistarina. Hän tuo esille myös vähemmän tunnettuja tapahtumia kuten RAF:n Blenheim-operaation Juvalla ja Kuusamon miehityksen välirauhansopimuksen jälkeen. Paappanen on asian ytimessä; hän nostaa yhdeksi Suomen kohtalonhetkeksi myös SKP:n perustamisen 29.8.1918. Mielenkiintoinen on myös ”Suomen itsenäisyyden pelastumisen päivä” 19.6.1944. Puna-armeijan vyöry oli juuri pysäytetty Ihantalassa ja Neuvostoliiton Kannaksella olevia joukkoja komentanut marsalkka Leonid Govorov joutui toteamaan: ”Minä en pääse eteenpäin”.

Esipuheessaan kirjailija toteaa, että kirja on omistettu ”Sinulle nuori lukion opiskelija. Sinä tulet ikätovereidesi kanssa luomaan uutta tulevaisuutta Suomeen. Jotta se onnistuisi, aiemmin toteutunutta maamme historiaa ei saa unohtaa”.

Kuvassa kirjat lahjoittaneen Tammisunnuntain Killan kiltavouti Riku Tenhunen (vas.), kiltavanhin Jorma Lempinen ja omistuskirjoituksia jakava Tapio Paappanen.

Teksti ja kuvat: Matti Hyvärinen