Talvisodan 80-vuotismuistokilpailu kisattiin Keuruulla talvisissa olosuhteissa

Kuva: Jami Siukola

Keski-Suomen Reservipiirien ampumatoimikunta järjesti muistokilpailun Talvisodan 80 v syttymispäivänä 30.11.2019 Keuruun ampumaurheilukeskuksessa. Sää suosi kilpailua, kun edellispäivän vesisade muuttui illan ja yön aikana lumeksi ja kilpailupäivänä Keuruulla lämpötila oli sopivasti muutaman asteen pakkasella, tuuli tyyni ja valaistus auringonkin näyttäytyessä erittäin hyvä. Tapahtumasta teki erityisen myös se, että siinä käytettiin Suojeluskunnan mallin mukaista ampumataulua, jonka Antti Liimatainen oli vanhoja valokuvia hyödyntäen tehnyt ja Teuvo Honkamäen kanssa kisoihin järjestänyt. Haapamäen Seudun Reserviläiset oli myös järjestänyt osallistujille lumipukuja, jotka päällä kelpasi kisailla.

Kuva: Kari Laitinen

Kisa aloitettiin 300 m perinnekiväärin mittelöllä, jossa kohdistuslaukausten jälkeen ammuttiin kaksi 15 laukauksen sarjaa ja tauluilla käytiin kirjaamassa tulokset molemmille sarjoille. Ammuntoja johti vuosikymmenten rautaisella kokemuksella Aarre Karja. Normaalisti 300 m perinnekivääritaulussa käytetään numero 5 rinkiin asti ulottuvaa mustaa keskiötä. Vanhassa Suojeluskunnan taulussa tähtäyspisteenä toimiva keskiö olikin siis 10 senttiä korkeammalla ja vähän kapeampi, joka tuotti vähän haasteita ampujille. Osittain myös siksi, että kilpailijoiden kesken sovittiin kisa käytäväksi Talvisodan hengessä ilman kaukoputkia. Tapahtuman henkeen sopien kaikki ampuivat myös samassa sarjassa.

Päivän parhaan tuloksen 232 ampui Jami Siukola, joka ampui molempiin sarjoihin tasaisen hyvin. Päivän parhaasta 15 laukauksen sarjasta vastasi Mika Karala, jonka jälkimmäinen sarja oli suorastaan loistava kuten alla olevasta kuvasta ilmenee. Kymppiringin koko siis 10 cm ja matkaa 300 m avotähtäimillä. Toinen sarja takasi Karalalle toisen sijan tuloksella 226 ja kolmannen sijan vei Antti Liimatainen pistein 222.

Kuva: Kari Laitinen

Kilpailua jatkettiin 150 m vallilta 3-asentoisena makuu, pysty ja polvi kilpailuna, jossa kustakin asennosta ammuttiin 10 laukausta. Makuuosion jälkeen kilpailua johti Antti Liimatainen 96:lla pisteellä, toisena 92:lla pisteellä Jami Siukola ja Rauno Stranius. Haastava pystyasento sekoitti pakkaa ja siinä parhaasta tuloksesta 84:llä pisteellä vastasivat Mika Karala ja Jami Siukola, sekä kolmantena Rauno Stranius 79:llä pisteellä. Kokonaiskisan kärki pystyasennon jälkeen Siukola 176, Liimatainen 174 ja Stranius 171. Viimeisenä asentona oli vuorossa polviammunta. Siinä parhaan tuloksen 96 pistettä ampui Mika Karala ja kakkospaikan jakoivat Jami Siukola ja Antti Liimatainen 89:llä pisteellä. Kokonaistuloksissa päädyttiin tilanteeseen, jossa sekä Karalalla, että Siukolalla oli kasassa 265 pistettä. Tasapisteissä voittaja ratkaistaan ensisijaisesti polviasennon tuloksen perusteella, joten voittajaksi ampui Mika Karala ja hopeaa Jami Siukola. Pronssipaikan vei tässäkin lajissa Antti Liimatainen jääden vain kaksi pistettä kärkipaikoista tuloksella 263.

Katso tästä tulokset

Kuva: Antti Liimatainen

Keski-Suomen Reservipiirit kiittävät veteraaneja, kilpailijoita ja järjestäjiä sekä erityisesti muistokilpailuidean isää Timo Hämäläistä.

Teksti: Kari Laitinen

Kuvat: Jami siukola, Antti Liimatainen, Kari Laitinen