Sotahistoria kiinnosti Viitasaarella

Kapteeni evp Tapio Paappanen luennoi jatkosodan hyökkäysvaiheesta Viitasaarella maaliskuun 20. päivänä. Viitasaaren kaupungintalon valtuustosali oli lähes täynnä kuulijoista. Paappasen havainnollinen ja mielenkiintoinen luento antoi yleisölle selkeän kuvan jatkosodan hyökkäysvaiheesta ja sen taustoista.

Kapt evp Tapio Paappanen

Karjalan Armeijan hyökkäyksen aloittaminen heinäkuun 10. päivänä, sekä Karjalankannaksen takaisinvaltaus käytiin läpi sopivan tarkasti. Erikseen kuultiin kuvaus Syvärille etenemisestä, sekä selvitykset Viipurin, Petroskoin ja Karhumäen valtauksesta. Paappanen esitteli myös viitasaarelaisia suuresti kiinnostavan Jalkaväkirykmentti 50:n hyökkäysreitin, ja rykmentin tärkeimmät taistelupaikat. Aikajaksona jatkosodan hyökkäysvaihe kesti marras-joulukuulle saakka, jolloin tärkeimmät tavoitteet oli saavutettu.

 Luennossa tuli hyvin esille miten vaikea taival oli matka kelirikkoisia teitä ja kärrypolkuja pitkin Karhumäkeen ja lopulta sen valtaus loppusyksyllä 1941. Parituntisen luennon päätteeksi katsottiin autenttista kuvaa Poventsan joulukuun 1941 tulvista, minkä aiheutti venäläisten tekemä sulkujen räjäyttäminen Stalinin kanavalla. Korutonta kertomaa olivat tappioluvut hyökkäysvaiheen aikana 1941: suomalaisia sotilaita kaatui saman verran kuin koko talvisodan aikana. Suomen kansa maksoi kalliit lunnaat takaisin vallatuista maa-alueista.

Jatkosotaluennon järjestivät Viitasaaren Reserviläiset ry ja Viitasaaren Reserviupseerit ry.