RUL:n puheenjohtaja Mikko Halkilahti Keski-Suomessa

Tukea ja näkyvyyttä tulee lisää, mutta aktiivisuutta vaaditaan

Reserviupseeriliiton uusi puheenjohtaja Mikko Halkilahti, 42, lupaa liitolle entistä näkyvämpää roolia.

RUL:n puheenjohtaja Mikko Halkilahti tutustui Keski-Suomen reserviupseeripiiriin toukokuun alkupuolella.

– Missä reserviupseeritoimintaa, siellä myös RUL, hän sanoo.

Tämä merkitsee liiton toimi- ja luottamushenkilöillekin aktiivisempaa kiertämistä kentällä ja tapahtumissa. Myös eduskuntaan on luotu oma yhteysupseeriverkosto. Se tarkoittaa, että tiettyjen reserviupseerikansanedustajien kanssa on sovittu yhteydenpidosta. He ovat kapt. Jussi Niinistö (ps.), maj. Eero Reijonen (kesk.), ylil. Esko Kurvinen (kok.), kapt. Stefan Wallin (r.) ja kapt. Johannes Koskinen (sd.).

Halkilahti vieraili toukokuun alussa Keski-Suomen reserviupseeripiirissä tutustuen muun muassa Ilmasotakouluun, Lievestuoreen varikkoon ja aluetoimistoon. Päivän päätteeksi hän kertoi liiton kuulumisia piirihallitukselle. Hän sanoi yllättyneensä maakunnan monipuolisuudesta niin reserviläisten kuin puolustusvoimien toimintojen suhteen varuskuntien lakkautuksista huolimatta.

Soittokierros puheenjohtajille

Halkilahti on ottanut urakakseen myös henkilökohtaisen soiton jokaisen reserviupseeriyhdistyksen puheenjohtajalle. Tavanomaista aiemmin alkaneet kevätkylvöt uhkasivat viivyttää soittoaikataulua, mutta onneksi kylvöt saatiin myös tehtyä nopeasti. Viime vuonna RUL:n puheenjohtajaksi valittu salolainen reservin kapteeni ja agronomi viljelee sukutilaa veljensä kanssa.

Soittokierros on kertonut, että yhdistysten perustehtävät hoidetaan, mutta aktiivitoimijat ovat vähissä, nuoria ei vain ole pienillä paikkakunnilla. Ero isojen ja pienten yhdistysten välillä on suuri. Toisaalta maakunnissa on kohtalaisen hyvin pieniä ampumaratoja, Halkilahti kertoo.

Jäsentilanne muutosta kuvaa se, että esimerkiksi Uuraisten reserviupseerien kolmen jäsenen vähennys merkitsee prosenteissa 60:tta! Hankasalmen jäsenmäärä kasvoi 46 prosenttia eli kuusi jäsentä. Yhdistyksiin kuulumattomien reserviupseerien tavoittaminen on jatkuva haaste ja siinä tarvitaan jokaisen panosta, tiedon levittämistä, kyselemistä, vinkkailua. Yleistä aktiivisuutta!

Asia herätti pohtivaa keskustelua piirihallituksen kanssa.

Ammunta turvattava

Liiton alkaneen kolmivuotiskauden tärkeimmiksi tehtäviksi Halkilahti määrittelee ampumatoiminnan ja ampumarataverkoston turvaamisen ja siten lainsäädäntöön vaikuttamisen. Puolustusvoimauudistuksessa poistuvat radat tulisi saada reserviläisten käyttöön.

Ammunta on jäsenkunnan tärkein toimintamuoto ja sen kehittämiseen on luvassa tukea liitoltakin, esimerkiksi kerhojen asein hankintaan.  Armeijan uusi paikallispuolustusmalli tarjoaa Halkilahden mukaan hyvän osaamisprofiilin reserviläisille.

– Oikea mies oikeaan tehtävään, nyt kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä aluetoimistoihin, hän evästi.

Paikallispataljoonissa avautuvat tehtävät edellyttävät kunto-ohjelmaa ja nousujohteista koulutusta, jonka taso testataan verkkotenteillä ennen harjoitusta. Ja tällä tiellä kertausvuorokausia myös kertyy. Muihin yksityiskohtiin kuuluu. mm sotilasajoneuvon ajo-oikeus siviiliajokortilla. Ja vapautukset kertausharjoituksista ovat aiempaa tiukemmassa.

Hannu Karjalainen