Oltermannin hiihto hiihdetään tänä vuonna Keski-Suomessa

Puolustusvoimien vanhin hiihtokilpailu Oltermannin hiihto hiihdetään tänä vuonna Keuruulta Tikkakoskelle. Kilpailu starttaa Keuruun keskusurheilukentältä torstaina 17.2. klo 19:30, ja ensimmäisiä joukkueita odotetaan maaliin Tikkakosken Länsirannalle perjantaina aamulla klo 9 aikoihin. Hiihdettävä matka on noin 85 km reittivalinnasta riippuen, ja se toteutetaan kaksiosaisena takaa-ajona.

Kilpailuun osallistuu 11 joukkuetta reserviläispiireistä eri puolelta Suomea.  Kilpailun järjestelyistä vastaa Panssariprikaati. Koronatilanteen takia Oltermannin hiihto kisataan perinteisestä poiketen ainoastaan yhdessä sarjassa: Ainoana kilpailusarjana vuonna 2022 toimii B-sarja, jossa kilpailevat maakunnista kootut reserviläisjoukkueet sekä Maanpuolustuskorkeakoulun kadettien joukkue.

Kuhunkin joukkueeseen kuuluu johtaja, varajohtaja, kymmenen hiihtäjää, huoltaja ja kuljettajat. Tiedustelu- ja valmisteluvaiheessa joukkue tiedustelee, valmistelee ja merkitsee reitin maastoon. Kilpailu on viestihiihdon omainen, jossa kullakin osuudella on joukkueesta hiihtopari, pois lukien ankkuriosuus. Hiihtäjien varusteina ovat sotilassukset ja -sauvat sekä ase. Vaatetuksena on lumipuku.

Kilpailun ensimmäisessä osassa joukkue käyttää 4 – 5 hiihtoparia ja saapuu välimaaliin. Toinen osa alkaa perjantai-aamuna kello 8.00 takaa-ajokilpailuna. Takaa-ajokilpailuun lähdetään kärjen osalta niillä aikaeroilla, jotka ovat muodostuneet ensimmäisessä osassa. Yli 60 minuuttia kärjelle hävinneet joukkueet lähtevät yhteislähdöllä kello 9.00. Viestin tuo maaliin joukkueen ankkuri, joka lukee edustamansa joukkueen viestin kilpailun Oltermannille. Kilpailun Oltermannina toimii Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Kim Mattsson.

Oltermannin hiihdolla on pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1933, ja yhtäjaksoisesti vuosittain on hiihdetty vuodesta 1951 lähtien. Kilpailun järjestävät vuosittain Maavoimien joukko-osastot eri puolilla Suomea. Kilpailua voi seurata osoitteesta www.gpsseuranta.net ja Maavoimien Facebook-sivuilta Facebook.com/maavoimat.

Lähtölaukauksen ampuu klo 19:30 kilpailun Oltermanni, kenraalimajuri Kim Mattsson. Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailun lähtöä Keuruun urheilukentälle. Paikalla on myös Sotilaskotiauto.