Nuorten reserviläisten ampumatapahtuma

Oletkos ampunut Ukko-Pekalla tai Tokarevillä?

Viitasaaren Reserviupseerien ja Viitasaaren Reserviläisten järjestämään tapahtumaan kutsuttiin Viitasaaren molempien yhdistyksien nuoria jäseniä. Ampumaan saapui yli kymmenen miestä, ja useita ilmoituksia tuli aikatauluesteistä, joten kiinnostusta tapahtumaan oli mukavasti. Ammunnoissa käytössä olivat perinne- ja reserviläiskiväärit. Ukko-Pekalla tai Tokarevillä vain harva nuori oli aikaisemmin ampunut, sen sijaan reserviläiskivääri oli tuttu ase varusmiespalvelusajoilta.

Tapahtuman johtaja reservin vänrikki Miko Nykänen opasti aluksi perinnekivääreihin liittyvät tekniset asiat, ja ampumiseen liittyvät asennot, minkä jälkeen ammuttiin koelaukaukset. Tämän jälkeen ammuttiin makuu-, polvi-, ja pystyasennosta. Kahvitauolle mentiin kun kukin ampuja oli päässyt ampumaan molemmilla asetyypillä.

Hirviradalla ammuttiin liikkuvaan tauluun

Tauon jälkeen siirryttiin hirviradalle, missä päästiin ampumaan liikkuvaan tauluun. Aluksi se tuntui vaikealta, mutta harjoittelun tuloksena osumia tauluun saatiin jokaiselta ampujalta.

Jatkoa suunniteltiin

Päivän päätteeksi paistettiin makkarat kaikessa rauhassa ja mietittiin yhdessä minkälaisia ammuntoja voisi seuraavaksi järjestää. Toiminnallisia ammuntoja toivottiin jossakin muodossa, sekä pistooliammuntoja. Illan aikana ehtisi hyvin käyttää aikaa ampumiseen 2-3 tuntia, mikä olisi juuri sopiva yhden session järjestämiseen. Harvalla nuorella reserviläisellä on esimerkiksi omia sotilaspistooleita, joten yhdistysten aseita voitaisiin käyttää ammunnoissa. Tämänkertaisen tapahtuman ammunnat tapahtuivat pääosin yhdistysten aseilla, käytössä oli myös muutama ampujien oma ase.

Päivän järjestelyihin ja antiin oltiin kovasti tyytyväisiä, joten nyt on uusi iltatapahtuma suunnittelussa.

Teksti: Kari Hämäläinen, kuvat Miko Nykänen
(Kuva oikealla: Tapahtuman johtaja Miko Nykänen opastaa nuorille ampujille Tokarevin käyttöä. Seuraamassa Kalle – Antti Varis ( oik.), Olli Siekkinen ja Tuukka Koskelainen.