Maanpuolustusjuhla Konnevesi

Maanpuolustusjuhla 2018, Konnevesi

Ilmasotakoulun saapumiserän 2/18 alokkaiden valatilaisuus, paraati ja 33:s Keski-Suomen maanpuolustusjuhlapäivä oli lauantaina 28.7.2018 Konnevedellä. Säänhaltija oli suopea ja järjesti juhlapäivään pilvisen sään – onneksi!.

Päivän ohjelma alkoi klo 8 lipunnostolla Lapunmäen koulun pihalla ja kalustonäyttelyiden pystyttämisellä. Perinteiseen seppeleenlaskuun Konneveden hautausmaalla osallistui ryhmä reserviläisiä kantaen Suomen lippua ja veteraanijärjestöjen lippuja. Ilmavoimien soittokunta ja Konneveden reserviläisten kuoro vastasivat musiikillisesta annista. Tilaisuudessa laskettiin havuseppeleet 45:n Isänmaan puolesta kaatuiden ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille

Paraatikatselmus, kenttähartaus ja sotilasvala järjestettiin Konneveden jalkapallokentällä. Paraatikatselmuksen suoritti Ilmasotakoulun johtaja eversti Mikko Punnala ja paraatia komensi everstiluutnantti Jukka Tirkkonen. Ilmasotakoulun 338 alokasta nimitettiin tilaisuudessa lentosotamiehiksi.

Valatilaisuuden jälkeen siirryttiin seuraamaan ohimarssia Kauppatielle. Ohimarssin vastaanotti Konneveden kunnan edustajat ja evesti Mikko Punnala. Ohimarssin alkaessa nähtiin Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneiden ylilento. Merkille oli pantavaa, että ohimarssin alkaessa kutsuvierasaitiosta neljä veteraania nousi ylös ryhdikkäästi seuraamaan ohimarssia.

Paraatin jälkeen oli tarjolla valalounas varusmiehille, omaisille ja reserviläisille Lapunmäen koulun pihalla. Kahvia ja munkkeja sai ostaa Luonetjärven sotilaskotiyhdistyksen myyntipisteistä.

Kalustonäyttelyssä  esiteltiin myös Keski-Suomen reserviläispiirien, maanpuolustusnaisten ja Naisten Valmiusliiton  toimintaa yleisölle. Ääneseudun Reserviupseerinen ekoammuntapiste veti jälleen ekoaseen kokeilijoita jonoksi asti.

MPK:n järjestämälle tukikurssille osallistuneet kurssilaiset hoitivat veteraanijärjestöjen sekä maanpuolustusjärjestöjen lipuista muodostetut lippulinnat. Lippulinnat osallistuivat seppeleenlaskutilaisuuteen, Sotilasvala -tilaisuuteen, ohimarssiin ja pääjuhlaan.

Juhlapäivän päätteeksi oli Konnevesisalissa  Keski-Suomen 33. maanpuolustusjuhla. Tilaisuuden ohjelmassa mm. oli puheita, musiikkiesityksiä ja huomionosoituksia. Keski-Suomen reservipiirien ikuisesti kiertävä tiedottamisen palkinnon ”Majurin Mediamaljan” saaja oli tietokirjailija Mikko Porvali. Aiheesta lisää tulevassa Keski-Suomen Maanpuolustaja -lehdestä 3/2018 – lehti ilmestyy 20.9.

Ensi vuonna valatilaisuus, paraati ja Maanpuolustusjuhla on Saarijärvellä.

 

kuvat ja teksti: Eila Keinonen, verkkotoimittaja