Mannerheim-ristin ritari Eino Luukkasen syntymästä 110 vuotta

Eino Luukkanen Messerschmitt Bf 109 -hävittäjässään lähdössä hälytyslennolle Immolan lentokentältä 15.6.1944. SA-kuva

Everstiluutnantti Eino Luukkanen syntyi 4.6.1909 Jaakkimassa ja kuoli 10.4.1964 Jyväskylässä. Luukkasen hauta Jyväskylän Mäntykankaan hautausmaalla oli vuosikaudet unohduksissa, kunnes Ilmasotakoulun kilta otti haudan hoitoonsa reservin majuri Ilkka Nyyssösen aloitteesta. Kilta teki Ilmavoimille esityksen Luukkasen muiston vaalimisesta ja nykyisin Ilmasotakoulu lähettää seppelpartion hänen haudalleen Ilmavoimien vainajien muistopäivänä 7. syyskuuta. Seppeleenlaskusta vastaa Ilmasotakoulun kilta.

Luukkasen hautakiveen on kaiverrettu Mannerheim-risti ja Suomen lentomerkki. Kivessä on teksti ”MUISTOKSI HÄVLVV 34 KOMENTAJALLE, 51 ILMAVOITON VOITTAJALLE JA LENTÄJÄTOVERILLE PYSTYTTIVÄT TÄMÄN KIVEN TAISTELUTOVERIT”.

Tiedot Luukkasen ilmavoitoista vaihtelevat eri lähteissä, koska aina ei saatu täyttä varmuutta siitä, kenen luodit viholliskoneen lopulta pudottivat. Hautakivessä on 51 pudotusta, mutta useissa lähteissä mainitaan 56 ilmavoittoa. Joka tapauksessa Luukkanen saavutti kunniakkaan ”pronssitilan” Suomen hävittäjälentäjien voittotilastossa. Ykkösässäksi nousi 94 ilmavoittoa saavuttanut lentomestari Ilmari Juutilainen ja kakkoseksi kapteeni Hans Wind 75:llä ilmavoitollaan. He kaikki olivat Mannerheim-ristin ritareita.

Ilmasotakoulun kilta laski seppeleen Luukkasen haudalle hävittäjä-ässän syntymäpäivänä 4. kesäkuuta. Mielenkiintoinen sattuma on, että hän on syntynyt samana päivänä kuin Mannerheim, mutta 42 vuotta myöhemmin. Liputettakoon 4.6. vuosittain myös Jaakkiman hävittäjä-ässän, Eino Luukkasen muistoksi.

Seppelpartio saapuu kadettien johdolla. Kuva: Pasi Hokka
Ilmasotakoulun Killan puheenjohtaja evl evp Arto Kupiainen ja majuri res Ilkka Nyyssönen (oik.) laskevat seppeleen Luukkasen haudalle. Kuva: Pasi Hokka
Mannerheim-ristin ritari Eino Luukkasen hautakivi. Kuva: Pasi Hokka

Teksti: Matti Hyvärinen