Maavoimien tarkastajan vieraana

Keski-Suomen Aluetoimiston katon alla kahvikupin ääressä syntyi ajatus varuskuntavierailusta Mikkeliin yhteisenä matkana Keski-Suomen Sotilasläänin  Perinneyhdistyksen kanssa. Perinneyhdistyksen puuhamiehet Mikael Juujärvi ja Martti Porvali olivat tehneet alustavia vierailuun liittyviä tiedusteluja. Siis matkaan perjantaina 5.4. aamuvarhaisella. Matkalaisia oli melkein linja-autollinen, mukana kymmenen reserviläistä.

Linja-automatka taittui hetkessä matkaseurueen kuunnellessa  Martti Porvalin esitystä Savon Prikaatin menneisyydestä ja joukko-osaston vuosipäivän taustoista. Martin  asiantuntemus on ihailtavan perusteellista oheismusiikin yksityiskohtia myöten.

Vierailumme isäntä oli jämsäläistaustanen eversti Jukka Valkeajärvi, hänen työnään on jalkaväen tarkastajan laaja tehtäväkenttä. Tarkastajan tunnin mittaisen maavoima-esityksen aikana tarkentui monia asioita jotka liittyvät maavoimien uudistukseen puolustusvoimauudistuksen myllerryksessä. Tulevien joukko-osastojen kokoonpanot, sijoitukset, varustus ja myös uusi taistelutapa näkyivät tarkastajan ”kalvosulkeisessa”. Martti Porvali kiitti tarkastajaa ”Taipaleen laulu” ja kirjakiitoksin, jonka jälkeen perinne- yhdistys pääsi aloittamaan vuosikokouksensa.

Ev Jukka Valkeajärven maavoimaesitys Karkialammella 5.4.2013

Maavoimine tarjoaman lounaan jälkeen Tyrjän aukiolla odottanut linja-auto heitti matkalaiset venäläisten rakennuttamaan Savon Pataljoonan puukasarmien alueella tänä avoinna olevaan Jalkaväkimuseoon. Museon apulaisjohtaja Pekka Vauhkonen toivotti matkalaiset tervetulleiksi museokierrokselle ritarisalissa kertoen samalla Mannerheim- rististä, ristin luokista ja myöntämisperusteista jotka tuntuivat olevan kaikille tuttuja.  Museokierros alkoi vapaussodasta päättyen Lapin Sodan vaiheisiin ja sotien rauhanehtoihin ja niiden vaikutuksiin. Museon arvokkaimmaksi esineeksi Vauhkonen kertoi pietarilaisen tykkitehtaan entisten työntekijöiden Varkaudessa valmistaman tykin. Tykin kaliberi on noin 40 mm, se on rakennettu suksilavetille ja kesti yhden laukauksen.Toinen laukaus oli tuhoisa ampujille. Mannerheim lahjoitti Talvisodan Taipaleen taisteluissa kunnostautuneille JP1:n taistelijoille 10 kappaletta oheisen kuvan kaltaisia Suomi kp M31 konepistooleita. Arvokasta sotahistoriaa!

Marsalkka Mannerheimin lahjoittama Suomi kp M31

 

Säätä myöten aurinkoisen matkan päätimme Jyväskylän matkakeskukseen jälleen jotain maanpuolustuksen historiasta ja nykyisyydestä oppineina. Keski-Suomen reservipiirit kiittävät isäntiämme ev. Valkeajärveä ja evl Oinosta sekä matkan ”junailleita” Mikaelia ja Marttia.

Toiminnanjohtaja KariL