Keskisuomalaista valloittamassa

Jutun otsikosta lukija saa tarkoituksellisesti hieman harhaanjohtavaa ajateltavaa. Olisiko Keski-Suomen Maanpuolustaja -lehdellä ja reservipiireillä resursseja valloittaa Keskisuomalaista juuri sinä päivänä kun se oli ostanut Lehtiyhtymän Eero Lehdeltä?

Vierailun Keskisuomalaisen kotipesään oli kuitenkin järjestänyt mies talon sisältä, tiedotustoimikunnan puheenjohtaja, aluetoimittaja Hannu Karjalainen. Kaikille halukkaille sopiva ajankohta löytyikin juuri Keskisuomalaisen kasvun päivänä. Isäntinä vierailukierroksella olivat kotimaan toimituksen päällikkö Rai Suihkonen ja verkkolehti-liiketoiminnan päällikkö Ville Grahn. Painon puolella sanomalehen painamisesta ja jälkikäsittelystä kertoi käyttöinsinööri Onkinen juohevaan tapaansa.

Lehtitalon ”terävässä päässä” nautittujen kahvien lomassa keskusteltiin vilkkaasti printtilehden tulevaisuudesta yhä tiukemmassa nettilehden puristuksessa. Tuloksena todettiin, että painetulla lehdellä on vielä pitkään tulevaisuudessa kannattajansa. Jokaisessa taloudessa ei ole mahdollisuutta lukea verkkolehteä iPadin ruudulta. Keskustelu kääntyi myös lehden kokokysymykseen, sensaatiouutisten hakuun, otsikkotekstien voimaan ym. mikä saa lukijan kiinnostumaan jutusta vaikka aihealue ei olisikaan lukijan oman kiinnostuksen piirissä. Onnistuiko tämän uutisen kirjoittaja otsikoinnissa?

Kielenkannat irrottaneen kahvin jälkeen irtosimme kierrokselle toimitukseen. Tapasimme urheilutoimittaja Ilkka Kulmalan kirjoittamassa juttua HPK:n ja JYP:n peliin edellisenä iltana liittyneestä ”tuomarimokasta” joka oli kuumentanut valmentajien tunteita. Toimitussihteerin ja verkkotoimittajan työpisteessä vierailu esitti meille vieraille kuinka Lehtiyhtymän kaupasta kerrotaan seuraavan päivän lehdessä ja mitä oli tarjolla keskiviikon 27.3. ruokatoreilla ja ajankohtaista palstoilla. Verkkotoimittaja päivitti vieressä ksml.fi -sivuille tuoreita uutisia.

Reservipiirien tiedotustoimikunnan vieraat Keskisuomalaisen toimituksessa

Käyttöinsinööri Onkisen lehtipainossa vierailijan katseet kiinnittyivät ensimmäiseksi vinhaa vauhtia ”lehtimatoina” naukkareiden puristuksessa oleviin Maaseudun tulevaisuus lehtiin. Kysyttäessä syytä Onkinen kertoi lehtien saavan osoitetietonsa tuolla matkallaan joka päätyy lopuksi niputettuina jakeluautojen kyytiin. Painokoneen valvomossa kuulimme, että sanomalehti Keskisuomalainen ”menee kiinni” kello 22.50 ja noin puolentoista tunnin kuluttua on lehti painettu kaikille tilaajilleen jos mitään vastoinkäymisiä ei ilmaannu painon aikana. Onkisen mukaan painajan ammattitaidon ja tiimityön oppii vuosien kuluessa lehti- tai kirjapainossa.

Vierailu valaisi vierailijoiden näkemyksiä sekä printti- että verkkolehden toimittamisesta ja painamisesta mittavasti. Kiitän Keskisuomalaisen isäntiä tiedotustoimikunnan puolesta vielä kerran antoisasta vierailusta!

Toiminnanjohtaja KariL