JYVÄSKYLÄSSÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ SÄVÄYTTÄÄ VALTAKUNNALLINEN PARAATI

Itsenäisyyspäivän 2015 paraatikatselmus toteutetaan Harjun kentällä. Paraatin komentajana toimii prikaatikenraali Pertti Tolla ja paraatin vastaanottaa Ylioistonkadulla ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri seurassaan kaksi veteraania ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen. Paraatiin osallistuu noin 650 henkilöä ja vajaa 50 ajoneuvoa.

Jalan marssivia osastoja paraatiin tulee Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rannikkoprikaatista, Maasotakoulusta ja Karjalan Lennostosta. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen sektorilta on mukana keskisuomalaiset maakuntakomppaniat, rauhanturvaajat, Maanpuolustusnaisten liitto ja Sotilaskotiliitto. Maanpuolustujärjestöillä on oma lippulinna samoin kuin veteraanijärjestöjen lipuista muodostetaan lippulinna, jossa lipunkantajina toimivat Ilmasotakoulun varusmiehet.

Reserviläisten lippulinna 2010 Luhangassa
Reserviläisten lippulinna Luhangan ohimarssissa 2010

Moottoroituja osastoja muodostavat Panssariprikaati, Karjalan Prikaati ja Kainuun Prikaati. Utin Jääkärirykmentti lentää NH-90 ja MD500-helikopterikalustolla paraatin ylilentoon liittyen jos sää sen sallii. Ilmavoimista ylilentoon osallistuu Hornet-hävitäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Matalapilvisyys tai rankka lumisade voi estää ylilennon kokonaan.

Jyväskylän torille pystytetän kalustonäyttely, jossa on esillä ilmavoimien ja maavoimien kalustoa. Esillä on tutkakalustoa, ohjuksia ja ilmatorjuntapanssarivaunu.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet aloitetaan seppeleiden laskulla Vanhan hautausmaan sankarihaudalle. Juhlajumalanpalvelus on Taulumäen kirkossa. Paviljongissa on avoin kansalaisjuhla ja illan pimetessä yliopistolta lähtee soihtukulkue. Harjun portaat saavat juhlavalaistuksen. Päivän tarkan ohjelman ja aikataulun voit katsoa tästä linkistä.

RESERVILÄISET!
MPK:n Keski-Suomen Koulutus- ja tukiyksikkö järjestää tukikurssin 5.-6.12., jonka tavoitteena on kouluttaa maanpuolustusjärjestöjen lippulinna paraatiin. Kurssille pitää ilmoittautua MPK:n järjestelmään etukäteen. Kurssipaikkana toimii Jyväskylän Normaalikoulu. Lippuja ja lipunkantajia tarvitaan, joten reservipiirien jäsenet – nyt on näytön paikka! Lippulinnan pitää olla näyttävä henkilöiden ja lippujen määrällä mitattuna. Lue reserviläisen itsenäisyyspäivän ohje tästä linkistä. Näytetään suomalaisille, että meillä on henki ja tahto kohdallaan Keski-Suomessa!

Tapio Paappanen
toiminnanjohtaja