Maanpuolustajien toimintapäivä Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin 175-juhlavuoden ympärille on kaupunki ideoinut tapahtumaketjun johon liittyvät kävelykadun  järjestöjen esiintymiset. Eri järjestöjen esittelypisteitä oli Kauppakadun kävelykatuosalla nähtävissä kymmeniä.

Keski-Suomen maanpuolustusväki oli näyttävästi esillä lauantaina 12.5.2012 Jyväskylän kävelykadun itäpäässä olevalla Aren aukiolla. Toimintaansa ja välineistöään olivat tulleet esittelemään Keski-Suomen Maakuntakomppaniat, Aluetoimisto, reservipiirit, Maanpuo- lustuskoulutuksen KOTU-yksikkö, Naisten Valmiusliiton ja Maanpuolustusnaisten  Keski-Suomen piirit sekä Jyväskylän Akateemisten Reserviupseereiden iskuryhmä. Keski-Suomen Reserviupseeripiirin osalta tilaisuus oli yksi piirin 60v tapahtumista.

Toiveista huolimatta päivän sää oli kävelykatutapahtuman järjestäjiä vastaan. Edellisen lauantain kaltaisen sään johdosta olisi kaupunkilaisten odottanut jäävän kotiin, mutta näin ei käynyt. Maanpuolustusjärjestöjen esittelyissä vieraili arviolta noin 600-1000 henkeä. Myös ohi kiirehtineet kaupunkilaiset huomasivat varmasti aukion keskelle pysähtyneen Ilmasotakoulun tutka-Pasin, panssaroidun ajoneuvon ihmettelijöitä riitti koko päivän ajaksi.

Esittelyteltoissa ehdottoman suosion saivat ansaitusti maanpuolustusnaisten hernekeitto joka oli laitettu valmistumaan edeltävänä yönä klo 03.00 Tikkakoskella. Ladatun ”soppa- tykin” siirtely on aina haasteellinen tehtävä. Ääneseudun Reserviupseereiden teltassa ammuttiin ekoaseella lähes sarjatulta sillä ampujia riitti jonoksi asti. Äänetön oli myös Ilmasotakoululta asemaan tuotu

ilmatorjuntakonekivääri -simulaattori. Simulaattorin osoittamia maaleja ampuvia vierailijoita riitti viime hetkille saakka.

Keski-Suomen Aluetoimisto on reserviläisten asioiden hoitaja maakunnassamme. Aluetoimiston väki oli järjestänyt esittelytelttaan pisteen jossa teltassa poikenneet vieraat saivat tietoonsa sodan ajan sijoituksensa. Uteliaita tiedustelijoita riitti neljän tunnin ajaksi.

Maakuntakompanian esittelyn ehdoton suosikki oli, ainakin nuorempien kävijöiden mielestä rölliasuun pukeutunut tarkka-ampuja. Päivän toimitarastikierroksen olivat suunnitelleet ja toteuttivat JARU ry:n jäsenet. Rasteilla testattiin SA tietämystä, EA – taitoja, arvioitiin etäisyyksiä jne. Osallistujien taidot paljastuivat hankittujen pisteiden määrässä. Keski-Suomen reservipiirit esittelivät kaupunkilaisille omaa tarjontaansa ja toimintaansa omissa esittelypisteissään.

Keski-Suomen Reserviupseeripiiri oli tapahtuman junailusta osaltaan vastannut taho. Varusteet ovat palautettu ja seuraava tapahtuma on edessä elokuun 10-11 päivinä pidettävä Keski-Suomen joukko-osastojen alokkaiden valatilaisuus ja maakuntamme alueellinen maanpuolustusjuhla Jyväskylässä. Katso tämän tapahtuman kuvat sivuston Media -välilehdeltä. Kiitokset kaikille tämän tapahtuman järjestämiseen osallistuneille!

Tj KariL