Keski-Suomen Maanpuolustussäätiö rs juhli Ahtisaari salissa

Tiistaina 20.10.2015 juhlittiin 25 vuoden ikäistä Keski-Suomen Maanpuolustussäätiötä. Arvokas tilaisuus pidettiin arvonsa mukaisessa ympäristössä Jyväskylän yliopiston Martti Ahtisaari salissa noin 120 maanpuolustukseen vihkiytyneen henkilön läsnäollessa.

Tilaisuuden avasi musiikkimajuri Tomi Väisäsen johtama puhallinkokoonpanossa ollut Ilmavoimien soittokunta soittamalla Heikki Nurmion sanoittaman ja Jean Sibeliuksen säveltämän Jääkärimarssin ja toisena kappaleena Isänmaalle.
Tervehdyssanat lausunut maanpuolustussäätiön valtuuston puheenjohtaja, pääkonsuli Timo Fredrikson luotasi säätiön alkuvaiheiden varainkeräyksen tuottoa ja kasvua nykyiseksi noin 1,2 miljoonan euron pääomaksi lukuisien yritysten ja yksityisten ansiosta. Varojen käytön tarkoituksena hän toi esille reservin upseereiden, aliupseereiden  ja reserviläisten toiminnan ylläpitämisen ja aktivoinnin puolustuvoimiemme tarpeiksi. Timo Fredrikson totesi myös suojeluskuntien alkuaikojen varainhankinnan olleen keräysten ja yksityisten lahjoittajien ansioina ennenkuin suojeluskunnat tulivat osaksi maame puolustusjärjestelyä. Jyväskylän suojeluskuntatalo ns. Valtion talo on juuri suurelta osalta yksityisten ja liike-elämän rahoittama. Talo menetettiin kaupungin käyttöön 1930-luvulla ja uuden talon rakentamiseksi kerätyt varat käytettiin mm. asekätkennän kuvioihin Keski-Suomessa suojeluskuntajärjestelmän lakkauttamisen jälkeen.
Valtakunnallinen Maanpuolustuksen Tuki ry -järjestö on myös aikanaan perustettu suojeluskuntien varojen avulla. Kyseinen järjestö on ollut Keski-Suomen Maanpuolustussäätiön esikuva toimintaa suunniteltaessa.
Yli sata yksityishenkilöä, järjestöä ja liikeyrityistä on tukenut Keski-Suomen Maanpuolustussäätiön toimintaa ja varainhankintaa hankkimalla säätiön varojen kartuttamiseksi luovutettuja miekkoja. Erityisen kiitoksen Fredrikson soi edesmenneelle Erkki Laatikaiselle jonka toimet sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittajana olivat kartuttaneet säätiön varoja merkittävästi. Kiitoksia kaikille lahjoittajille siitä että voimme viettää säätiön 25-vuotisjuhlaa itsenäisessä Suomessa!

Ilmavoimien soittokunnan musiikkiesityksen jälkeen asteli puhujan estradille Puolustusministeriön suunnitteluyksikön johtaja lippueamiraali Timo Junttila. Hän piti juhlapuheen sairastuneen kansliapäällikkö Arto Rädyn puolesta.

Lippueamiraali Timo Junttilan puhe Keski-Suomen Maanpuolustusäätiön juhlassa 20.10.2015
Lippueamiraali Timo Junttilan puhe Keski-Suomen Maanpuolustusäätiön juhlassa 20.10.2015

Puheensa aluksi amiraali Junttila totesi turvallisuusympäristöömme muuttuneen Ukrainan konfliktin johdosta merkittävästi. Venäjän suhde Yhdysvaltoihin ja Euroopan Unioniin on kriisissä joka heijastuu myös Suomen turvallisuustilanteeseen.  Kuitenkin puhuja halusi selkeästi todeta, että Venäjältä ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa Suomea vastaan. Venäjällä tiedetään olevan merkittäviä haasteita infrastruktuurin, koulutuksen, tutkimuksen ja investointien piirissä. Luottamuksen rakentaminen Venäjän ja lännen välillä tulee viemään pitkään. Yleisesti tarkastellen sotilaallisen maanpuolustuksen toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia ainakin kolmella tunnistettavalla tasolla.
Suomen puolustuksen päämäärä ja tehtävät ovat ajan tasalla. Amiraali Junttila toteaa kyberpuolustuksen nousseen kriittiseksi suorituskykyalueeksi toimintaverkoston laajentuessa ja asejärjestelmien teknistyessä.
Vapaaehtoinen maanpuolustus tiedetään tärkeäksi osaksi suomalaista kokonaisturvallisuuden kenttää. Koulutettuun reserviin ja aluepuolustukseen nojaava järjestelmämme on hyväksi havaittu. Akilleen kantapäämme on hitaus, nopeisiin tilanteen muutoksiin on pystyttävä kehittämään toimintatapoja. Toimintaympäristön muutos korostaa vapaaehtoisten toimijoiden ja reserviläisjärjestöjen tekemän työn merkitystä.
Lopuksi lippueamiraali onnitteli merkkipäivää viettävää Keski-Suomen Maanpuolustus- säätiötä kiittäen säätiötä ja sen johtoa arvokkaasta työstä maanpuolustuksemme hyväksi.
Lue lippueamiraali Timo Junttilan juhlapuhe kokonaisuudessaan tästä linkistä! Pääkonsuli Timo Fredrikson luovutti juhlivan säätiön standaarin juhlapuheen päätteeksi amiraali Junttilalle.

K-S Maapuolustussäätiön juhlassa palkitut
K-S Maapuolustussäätiön juhlassa palkitut

Huomionosoitusten aluksi luovutti säätiön hallituksen puheenjohtaja, ekonomi Pekka Selin pääkonsuli Fredriksonille kunniamiekan hänen 25 vuotta jatkuneesta säätiön johtamis- ja kehitystyöstään. Keski-Suomen Maanpuolustusäätiön esityksestä myönsi tasavallan presidentti Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin everstiluutnantti Kari Kilpeläiselle. Kari Kilpeläinen on toiminut erittäin ansiokkaasti säätiön asiamiehenä ja Sotiemme Veteraanit keräyksen piiripäällikkönä. Ilmavoimien Soittokunnalle luovutetun standaarin vastaanotti soittokunnan kapelimestari musiikkimajuri Tomi Väisänen. Varatuomari Martti Porvalille luovutettiin säätiön standaari hänen ansioistaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimissa sekä 10 vuotta kestäneestä säätiön hallituksen jäsenyydestä ja varapuheenjohtajan ansioista. Kunniamiekka numero 99 luovutettiin HB-betonin toimitusjohtaja Eero Niemiselle, miekka numero 100 luovutettiin sotaveteraani Veli Tapio Mattilalle joka on henkilökohtaisesti halunnut kartuttaa pääomaa. Maanpuolustuskilvet olivat lunastaneet seuraavat yritykset, Kurikka Timber Oy kilpi nro 28, Landis Gyr Oy nro 29, Peurunka nro 30 ja UPM Kymmene Oy nro 32.

Päätössanoissaan totesi säätiön hallituksenpuheenjohtaja Pekka Selin seuraavasti. Viimeisen vuoden aikana on turvallisuuden tunteemme saanut kolauksen maailman tapahtumien seurauksena. Valtion turvallisuus on lähtöisin yksilön turvallisuudesta, yksilöllä tuo turvallisuus lähtee yksilön hyvinvoinnista. Keski-Suomen Maanpuolustusäätiö on omalla toiminnallaan pyrkinyt rakentamaan maamme turvallisuutta. Toiminnan kärkenä ja kantavana voimana on ollut vapaaehtoisen maanpuolustuksen tukeminen. Säätiön toiminnan vuosina on vapaaehtoista maanpuolustusta pystytty tukemaan yli 300 000 euron arvosta. Ekonomi Selin esitti kiitoksensa kaikille tukijoille jotka ovat olleet vuosien kuluessa toteuttamassa Keski-Suomen Maanpuolustussäätiön kanssa tärkeää työtä yhteiskuntamme hyväksi.

Ryhdikkäästi raikuneen Maamme -laulun jälkeen poistui juhlaväki säätiön tarjoamalle kahville Agoran aulaan. Illan pimentyessä aula hiljeni – paluu juhlasta arkeen oli edessä!

Kari Löfgren
Verkkotoimittaja