Kenttäkelpoisuuden ja terveyden ylläpitoa Viitasaaren reserviupseeriyhdistyksessä

Kenttäkelpoisuuden parantamiseksi kukin yhdistyksemme jäsen oman ohjelmansa mukaan on harrastanut päivittäistä liikuntaa. Sen lisäksi olemme kesäisin tehneet pyörämarssin ja ainakin yhden suunnistusharjoituksen. Kenttäkelpoisuushiihto on ollut useana talvena yhteinen tapahtuma, viimeksi Kannonkoskella ja viime talven huonon lumitilanteen vuoksi se jäi pitämättä. Nyt hiihto pidetään tulevan kuun aikana. Kuntosaliharjoitus on aloitettu tänä talvena uutena, siitä esittely näkyy yhdistyksen sivulta.

Viitasaaren reservinupseerien ohjatussa vesijumpassa on toinen talvikausi meneillään. Näin kuntosali ja vesijumppa sopivasti joka viikko täydentävät toisiaan.

Viitasaari_vesijumppa 2015
Vasemmalla ohjaaja Anne Honkala, jumppaajat edestä alkaen Heimo Leppänen ja Rauno Haarala, takana oikealta Kauko Mononen ja Mauri Kananen

Kokoonnumme syksystä huhtikuulle torstaisin Viitasaaren uimahallille. Mukaan on kutsuttu reserviläiset ja Pihtiputaalta on myös osallistunut jumppaan tuttuja kavereita. Mukana on ollut keskimäärin 5-8 osallistujaa/ harjoitus. Tarkoituksena on uimahallin ohjaajan johdolla vedessä voimistellen, kukin omat rajoitteensa ja vahvuutensa sallimissa rajoissa, tehdä liikkeitä, jotka monin tavoin parantavat nivelten liikkuvuutta ja lisäävät lihasten verenkiertoa ja voimaa.

– Vesi on turvallinen harjoitusympäristö, koska sen noste vähentää niveliin kohdistuvaa painetta mm. polvet ja selkä
– Veden paine tukee niveltä
Vedessä pienet nivelvaivat eivät rajoita esim. kevyttä juoksua ja erilaisia voimisteluliikkeitä, mm. ” nyt se on auki ja nyt se on kiin”-liikkeitä yhteisellä rytmillä.

Kaikkia lihaksia voidaan vedessä treenata turvallisesti. Eri harjoituksia varten on käytössä käsissä veden vastusta lisäävät ja veden nostetta parantavat välineet. Vesijumpalla saadaan myös parannettua hapenottokykyä, lihasten rentoutumista ja verenkierron elvytystä. Vedessä lihasten ja hermoston koordinaatio ja tasapainotaito kehittyvät ja nivelten liikelaajuus paranee.

Kokemustemme mukaan yhdessä kuntoilu virkistää ja rentouttaa todella paljon. Painonhallinta ja lihaskunnon parantuminen tulevat aivan kuin itsestään sivutuotteena. Varsinkin jumpan jälkeen saunassa puhutut jutut ja ideat antavat hersyvää huumoria mielelle ja vatsalihaksille uutta voimaa.

Maanpuolustus ja hyvä olo ovat iloinen asia!

Mauri Kananen