Juhlavuosi Keski-Suomessa

Suomi 100 vuotta -juhlavuoden 2017 tapahtumatarjontaa kuvin. Mm. näihin tapahtumiin ovat osallistuneet reserviläisjärjestöjen toimijat joko järjestäjinä tai osallistujina kuluneen vuoden aikana.

Tammikuu

29.1. Tammisunnuntain kansalaisjuhla,
Normaalikoulu Jyväskylä, järj. Tammisunnuntain Kilta

Keski-Suomen Reservipiirien mestaruuskilpailukausi alkoi 29.1.2017
Ilma-asekisoissa tuli uusi alue-ennätys! Kalle Hämäläinen Konneveden Reserviläisistä ampui Ilmakiväärin sarjassa H70 uudeksi ennätyslukemaksi  353!

Helmikuu

Keski-Suomen Aluetoimisto järjesti vuoden 2017 aikana kaikille avoimia maanpuolustusiltoja kahdeksalla eri paikkakunnalla.  Järjestettävillä maanpuolustusilloilla vahvennettiin yhteydenpitoa reserviin ja kannustettiin reserviä ja muita kansalaisia maanpuolustustyöhön. Tilaisuudet alkoivat 1.2. Jyväskylästä. Muut tapahtumat olivat:

  • 21.2.2017 Hankasalmella
  • 25.04.2017  Kyyjärvi
  • 03.05.2017  Pihtipudas
  • 21.8.2017 Kuhmoinen
  • 29.8.2017 Kannonkoski
  • 11.10.2017  Multia
  • 28.11.2017  Luhanka

18.2. Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piirin kantolipun 
naulaus- ja siunaustilaisuus
.

Martti Porvali piti maanvoimien vuosipäivän juhlassa 24.2.2017 Jyväskylässä esitelmän Suomen hevosen merkityksestä sotatantereilla.

Maaliskuu

8. – 9. maaliskuuta Oltermannin viestin tilannetiedotus Keski-Suomen reserviläisten toimintavalmiudesta:  “Keski-Suomen reservin joukot toimintavalmiina satavuotiaan Isänmaan puolustamiseen kaikissa olosuhteissa maalla, vesillä ja ilmassa.”

12.3.  Jyväskylän maanpuolustusnaisten Suomi 100 vuotta tapahtuma: Sisukas Nainen Pula-ajasta juhlaan

13.3. Talvisodan päättymisen vuosipäivä, Kirkkopuisto, Jyväskylä

 

”Kovin oli vaihteleva saalis myös tänään, nollasta yli kuuteen kiloon”.
Reserviläisten SM-pilkki lauantaina 18.3.2017 Viitasaarella

Kokouksia, palavereita, neuvotteluja…

Huhtikuu

Keski-Suomen Facebook-ryhmän neulomat villasukat veteraaneille jaettiin kevään aikana reilulle 700:lle rintamatunnuksen omaavalle veteraanille ja lotalle. Jako on tapahtunut erilaisissa veteraaneille järjestetyissä tapahtumissa sekä kotikäynnein paikallisten veteraaniyhdistysten edustajien kanssa.

Toukokuu

SM-perinneasekilpailut 20-21.5.2017 Keuruulla.

Viitasaaren Reserviläiset olivat reissussa 27.5. ”Kaksi tuntia neljäkymmentä minuuttia (18 km) hernekeittolounas mukaan lukien ja oltiin valmiita muistomitalien jakoon”.

Sotakoira Matti Vakaa, Taru, Sota-Kiri, Kimi, Raimo Marjaniemen Marski, Syvärin Ratto, Jeri, Sota-Siro, Wulf ja ”punaupseeri” Andy ja airedalenterrierit Timo ja Poukku. Näiden sotakoirien ja moneen muun koiran kunniaksi  paljastettiin Viitasaarella 28.5.2017 muistolaatta  ”sotakoirat talvi- ja jatkosodassa”.

Operaatio Soppatykki
Operaatio Soppatykin järjestelyistä vastasi Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunta  Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimiston, Ilmasotakoulun ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Hämeen maanpuolustuspiirin Tikkakosken koulutuspaikan tukemana. Sopatykkioperaation paikkakunnat olivat keväällä 20.5. Jyväskylä, Keuruu, Laukaa ja Saarijärvi. Syksyllä 16.9 oli vuorossa Jämsä, Joutsa, Luhanka, Hankasalmi, Konnevesi ja Jyväskylä. Saadut varat lahjoitettiin veteraanien hyväksi.

Kesäkuu

Keski-Suomen aluetoimiston reserviläisten ylentämis- ja palkitsemistilaisuus järjestettiin Uuraisilla yhteistoiminnassa Uuraisten kunnan ja Uuraisten yhtenäiskoulun kanssa 2.6.2017.

Suomen kolmoisvoiton IPSC:n kivääriammunnan MM-kisoista varmistivat Teemu Rintala, Raine Peltokoski ja Jarkko Laukia

Suomalaiset Practical ampujat menestyivät erinomaisesti 4.-11.6.2017 järjestetyissä lajien MM-kilpailuissa Moskovassa. Maailmanmestaruustasolla kilpailtiin nyt ensimmäisen kerran. Suomen joukkueeseen kuuluneiden keskisuomalaisten ampujien menestys oli myös erinomainen. Korpilahden Jarkko Laukia sijoittui miesten henkilökohtaisessa kilpailussa kolmanneksi, Suomen joukkueen ottaessa kolmoisvoiton. Suomen vakuuttava suoritus palkittiin joukkuekullalla. Myös naisten kilpailuissa saatiin keskisuomalainen mitalisti Jyväskyläläisen Marika Koskisen joukkueen sijoittuessa pronssille.

10 6.  Maakuntamarssi, Keski-Suomi, järj. K-S aluetoimisto, maakuntakomppaniat, reserviläisjärjestöt


15.6.   Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue  ja Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuuden tapahtuma Lutakonaukiolla Jyväskylässä.

Järjestelyt: Ilmasotakoulu ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Hämeen Maanpuolustuspiiri, Tikkakosken koulutuspaikka.

21.6. JR 48 jatkosotaan lähdön muistotilaisuus, Jyväskylä, järj. JR 48 perinnetoimikunta, K-S aluetoimisto

Oli +21 lämmintä, aurinkoinen poutasää, ihan pientä tuulenvirettä satunnaisesti 0-2 m/s takaa. Ilmanpaine 1013 hPa, ilmankosteus noin 65%.”

Heinäkuu

Ääneseudun ja Viitasaaren reserviläisjärjestöt esittelivät vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaa perinteisillä Wilma-markkinoilla Viitasaarella. Ekoaseryhmän teltalla riitti kokeilijoita jonoksi asti.

Keski-Suomen Maakuntakomppanioiden osasto marssi 65:n kilometrin matkan Ilomantsin 1944 taistelualueen halki. Marssiosaston vahvuus oli 28 soturia, joista 4 kuului huolto ja kuljetusosastoon. Reipas kunniamarssi suoritettiin vuoden 1944 taisteluiden käynnistymisen ajankohtana 27.-30.7. 2017.

Elokuu 

5.8. Keski-Suomen alueellinen maanpuolustusjuhla Kartulassa sekä Ilmasotakoulun valatilaisuus, Karstula (mm. lippulinna, esittelytehtävät ja maanpuolustusjuhlaan osallistuminen).

19.8. Kesäyön marssi Jyväskylässä
Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) järjestämä Kesäyön marssi

25.-27.8. Tupaswillan Perinnepäivät – Evakkotieltä uuteen huomiseen.   Maanpuolustusväki oli Tupaswillan Perinnepäivillä esittelemässä toimintaansa. Viikonloppu huipentui Suomenhevonen 110 vuotta  ja Suomi 100 vuotta -tapahtuman Evakkokulkueeseen, jossa oli ajoneuvoja, ihmisiä, tavaroita, Suomen hevosia ja niiden vetämiä kärryjä. Kulkueen aikana Martti Porvali puhui evakoista  ja Suvi Salminiitty luki lotta-tätinsä kirjeitä.

31.8. Finnairin lentävän henkilöstön, Keski-Suomen aluetoimiston ja muiden yhteistyökumppaneiden järjestämä viimeinen sotiemme veteraanien Rosvopaistitapahtuma oli Peurungassa.

Syyskuu

Keski-Suomen Sotaveteraanipiirin alueella on käyty tervehtimässä jokaista sotaveteraanijäsentä henkilökohtaisesti syys- ja lokakuussa. Runsaalle 400:lle veteraanille on luettu ja luovutettu puolustusvoimien ylipäällikön, Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion allekirjoittama kunniakirja.

17.9. Viitasaaren Reserviläiset ry:n  60-vuotisjuhla. Juhlakonserttissa soitti Kenttäharmaa orkesteri

Lokakuu

11.10.  Reserviäispiirien syyskokoukset Jyväskylän varuskunnan kokouskeskuksessa Tikkakoskella

Marraskuu
30.11.2017  ”Talvisota kotona ja rintamalla” -seminaari. Vaikuttavimmat puheenvuorot käyttivät sotaveteraani Martti Mäkinen sekä lottaveteraanit Pirkko Jalkanen ja Aino Lehtonen. He kukin muistelivat talvisodan syttymispäivää vuonna 1939 ja kertoivat millaisissa tehtävissä he olivat olleet talvisodan aikana.

Joulukuu

Viitasaaren reserviläisillä kolmet kivääri- ja pistooliharjoitukset.

5.12.2017 Reserviläisten ylentämis- ja palkitsemistilaisuus

6.12.2017 Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet

Uusi vuosi koittaa!
Tule sinäkin mukaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoihin. Keski-Suomen ensi vuoden tapahtumakalenteri on julkaistu

Kuvakooste 12/2017
Eila Keinonen, verkkotoimittaja

Kuvakoosteen kuvat: mm. Eila Keinonen, Tapio Paappanen, Perttu Hietanen, Matti Hyvärinen, SA-kuvat, Tarja Maukonen, Kauko Ikäheimonen, ja Päivi Junikka.