JUHLAVA MAANPUOLUSTUSJUHLA JÄMSÄSSÄ

Juhla sai liikkeelle kesäisen elokuun auringon saattelemana 3000-4000 juhlavierasta lauantaina 8.8. Ilmasotakoulun heinäkuun saapumiserän 328 alokasta vannoi sotilasvalan ja seitsemän antoi sotilasvakuutuksen. Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen toimi valan esilukijana. Valan vannoneet ja vakuutuksen antaneet alokkaat nimitettiin lentosotamiehiksi.JA_MSA__DSC_5069[1]

Seppeleenlasku aloitti päivän. Ilmasotakoulun johtaja eversti Pasi Hakala ja aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Jukka Kentala laskivat puolustusvoimien seppeleen. Jämsän kaupungin, seurakunnan ja veteraanien seppeleen laskivat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen, kappalainen Harri Niemelä ja veteraanien edustajana Rauli Jakobson. Jämsän perinnekuoro esiintyi tilaisuudessa Petter Ohlsin johdolla.

JA_MSA_ DSC_5075

Panssariprikaati toi paikalle Leopard -panssarivaunun. Se sai ansaittua huomiota ja vaunun ”puikossa” ollut eversti Pekka Järvi sai vastailla tovin vaunun ympärillä liikkuneen yleisön moniin kysymyksiin. Reservipiirit, maanpuolustusnaiset ja Äänekosken EKO-asepartio olivat esillä kalustonäyttelyssä ja ampumarasti kiinnosti yleisöä kovasti.

MP juhla Jämsä (13)

Valan vannoneet lentosotamiehet suorittivat ohimarssin ja sen otti vastaan eversti Pasi Hakala seurassaan Jämsän kaupungin johtaja Ilkka Salminen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantanen. Kaksi Hawk-hävittäjää suoritti ylilennon. Ohimarssin jälkeen juhlavieraat saivat nauttia tuoreiden lentosotamiesten kanssa kenttälounaan.

JA_MSA_ DSC_5438

Pääjuhlan juhlapuhuja toimitusjohtaja Jari Elonen leipomoyritys Elonen Oy:stä korosti puheessaan elintarvikehuoltovarmuutta. –Elintarviketeollisuus tarvitsee ostovoimaa, kilpailukykyä ja tuotantovolyymia. Suomalaisuus, isänmaallisuus ja itsenäisyys ovat arvoja joiden puolesta on taisteltu. Niistä on pidetty huolta – aina. Tärkeää on, että me suomalaiset teemme nyt oman osuutemme kansakuntamme taloustilanteen hyväksi, totesi Jari Elonen.

Keski-Suomen Maanpuolustussäätiön kunniamiekat

Pääjuhlassa jaettiin kaksi kunniamiekkaa numeroiltaan 100 ja 101. Pankinjohtaja Ritva Carlsson Nordea-pankista vastaanotti miekan n:o 100. Järjestysnumeroltaan seuraava miekka luovutettiin Elonen Oy:lle ja sen vastaanotti toimitusjohtaja Jari Elonen. Säätiötä edusti tilaisuudessa Timo Fredriksson ja Pekka Selin.

JA_MSA_ DSC_5596

Tietokirjailija Kimmo Sorko palkittiin Majurin mediamaljalla

Mittava sotahistoriallinen tutkimustyö ja sen perusteella julkaistut 20 tietokirjaa oikeuttivat tietokirjailija Kimmo Sorkon tänä vuonna Majurin mediamaljan saajien joukkoon. Kimmo Sorkon teokset kattavat kaikki Keski-Suomessa sotiin 1939-1945 perustetut joukot. Näin laajaa kokoelmaa ei löydy muista maakunnista. Tutkimustyöllään Kimmo Sorko on kunnioittanut veteraanien ponnistuksia sodassa itsenäisyytemme säilyttämiseksi.

JA_MSA_ DSC_5631Tapio Paappanen