Joulutulet Viitasaarella 13.12.2012

Joulutulet Viitasaarella

Viitasaaren Reserviläiset ry järjesti viitasaarelaiseen tapaan joulutulet kirkon rantapolulla. Tapahtuma järjestettiin nyt viidennen kerran ja osallistujia oli 36 henkilöä.

Tervetulotoivotuksen esitti Kauko Ikäheimonen ja kertoi Joulutulet tapahtuman historiasta ja luonteesta.   Hartaushetken piti pastori  HannuRuuskanen Vtsseurakunnasta. Ruuskanen muistutti veteraanien tekemistä uhrauksista jotta nyt saadaan viettää itsenäistä ja rauhallista Joulua. Hartaushetki päättyi rukoukseen.

Glögin ja makkaranpaiston jälkeen Ikäheimonen luki Sotapäiväkirja merkintöjä joulun vietosta v. 1942. JR 50 toisen pataljoonan merkinnöissä ja viitasaarelaisista miehistä kootun 5 ja 6 komppanian merkinnöissä kerrotaan että saunassa käytiin, kuusi oli joka korsussa, hartaushetki pidettiin ja jokainen mies sai tuntemattoman sotilaan paketin. Jouluna 1942 sotilaille jaettiin ylimääräinen muona-annos: hapanimeläleipää 250g, joululeivonnaisia 60g, keksejä 30g, kinkkusäilykkeitä 100g, riisiryynejä 80g, vanukasjauhetta 100g, kahvinkorviketta 30g, maitojauhetta, rusinoita ja palasokeria 20g. Lisäksi jokaiselle karamellipussi, viisi ylimääräistä savuketta, rommiviinaa 3cl ja pöytäviinaa 7cl. Ei varmaan noilla annoksilla ylensyöntiä tullut.

Yhteisesti laulettiin joululaulu Maa On Niin Kaunis. Päätössanoiksi Ikäheimonen luki 1943 ilmestyneestä Täältä Jostakin kirjasta luutnantti Tauno Korpelan 1942 tekemän runon Joulutähti:

Jostakin laukaus lähti.

Taivaalle kohoaa

loistava, kirkas tähti

valaisten maisemaa,

lumista taisteluhautaa,

aseen mustaa rautaa,

kuulovartijaa.

En ole suotta täällä,

vaikka on juhlayö.

Katso – pääni päällä

putkivalkeat lyö!

Valvon ja kuuntelen tässä,

pirttien lämpimässä

ett` olis jouluyö.

Jostakin laukaus lähti…

Taivaalle kohoaa

loistava, uusi tähti

johtaen vartijaa.

Edessä Seimen Herran

hän on seisova kerran

–           hänkin tuoda saa

lahjoja: – uskollisuuden,

soturin kunnian,

kullan ja mirhamin uuden,

aarteen kalleimman.

Valaise, raketti, yötä,

valaise jouluyötä,

tähti vartijan!

 Viitasaaren Reserviläiset ry