Esittelyssä maakuntajoukkojen toiminta

Maakuntajoukot ovat osa paikallispataljoonaa ja osa Puolustusvoimien sodan ajan kokoonpanoa. Maakuntakomppanioiden sodan ajan tehtävä on Keski-Suomen alueen koskemattomuuden turvaaminen ja puolustaminen.
Lisäksi Maakuntajoukot tukevat tarvittaessa siviiliviranomaisia puolustusvoimille lakisääteisesti kuuluvissa virka-apu- ja pelastuspalvelutehtävissä.
Keski-Suomen maakunnan paikallispataljoonassa palvelee alueensa hyvin tuntevia maanpuolustustahtoisia reserviläisiä. Joukon jäsenet haluavat oppia uutta, toimia ja harjoitella yhdessä. Paikallispataljoonan Päijänteen ja Suomenselän komppanioihin kuuluu noin 600 asiansa osaavaa tehtävään sitoutunutta sotilasta.
Keski-Suomen maakuntajoukot jakaantuvat karkeasti Jyväskylän etelä- ja pohjoispuoleen:
etelä: Päijänteen komppaniapohjoinen: Suomenselän komppania

Paikallispataljoonan päätehtävät ovat joukkojen perustaminen, aluevalvonta ja kohteiden suojaaminen. Sodan ajan tehtäviä voivat olla lisäksi taistelu- ja tiedustelutehtävät. Rauhanajan tehtäviä ovat lisäksi eri viranomaisille annettava virka-apu, kuten etsintä- ja pelastustoiminta.

Keski-Suomen maakuntajoukot harjoittelevat eri teemojen perusteella noin viisi vuorokautta vuodessa. Maakuntajoukon sotilas käy läpi koulutuspolun, joka sisältää neljä MPK:n järjestämää kurssia. Lisäksi sotilas osallistuu Aluetoimiston käskemiin kertausharjoituksiin ja virka-apu tehtäviin sekä kuntotestiin vuosittain.

Maakuntakomppaniaan voivat hakea kaikki reserviläiset Puolustusvoimien Aluetoimistolle jätettävällä hakemuksella: Keski-Suomen aluetoimisto/ PSPR
Kapt. Eero Antila, p. 0299 485 111, eero.antila (ät) mil.fi

KATSO Keski-Suomen maakuntajoukkojen ”Rauha” -vide0: