Ekoaseammunta kiinnosti markkinaväkeä Päijänteen Palvipäivillä Korpilahdella

Reserviläisten teltta Palvipäivillä Korpilahdella keräsi kiinnostunutta väkeä. Oikealla Korpilahden Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Perttu Hietanen vastaa kiinnostuneen kansalaisen kysymyksiin. Takana näkyvä ammuntapaikka oli hyvin suosittu käyntikohde. Kuva: Juha Hyvärinen

Perinteiset Päijänteen Palvipäivät järjestettiin Korpilahden satamassa 8.–9.7. Korpilahden reserviläiset olivat mukana markkinoilla omalla osastollaan. Jaossa oli tietoa reserviläistoiminnasta Korpilahdella sekä laajemminkin maakunnassa.

Teltalla kävi kaikenikäisiä ihmisiä, niin miehiä kuin naisiakin. Monet kysyivät, mitä reserviläistoiminta tänä päivänä käytännössä on ja kuinka pääsee mukaan. Vihtakankaan ampumarata Korpilahdella on pidetty hyvässä kunnossa, joten ammuntaa harrastavalle reserviläiselle tämä on hyvä paikka asua. Ammunnan lisäksi on toki muutakin toimintaa, ja yhdistykseen jäseneksi liittymällä pääsee itse vaikuttamaan toiminnan sisältöön.

Kysyttiin myös, millaisia ajatuksia Ukrainassa käytävä sota aktiivireserviläisissä herättää. Voivatko kansalaiset nukkua yönsä rauhassa? Akuuttia Suomeen kohdistuvaa hyökkäysuhkaa ei ole, mutta valmiudesta, varautumisesta ja omasta puolustuskyvystä on pidettävä kiinni, niin kuin Suomessa on kylmän sodan jälkeisinä vuosikymmeninä tehtykin. Pääosin ihmiset olivat kuitenkin liikkeellä iloisella kesämielellä, eikä sotaa synkistelty liikaa.

Eniten kiinnostusta herätti ekoaseammunta. Yleisön kokeiltavana oli pistooli punapistetähtäimellä varustettuna. Ampumassa kävi niin ensikertalaisia kuin kokeneitakin ampujia, lapsia ja aikuisia. Kun punainen piste oli ensin löytynyt, ampuivat monet kokemattomatkin hyviä tuloksia. Ekoaseen toiminta perustuu infrapunavaloa lähettävään maalitauluun ja aseen sisällä olevaan kamerasensoriin.

Paitsi ammunnassa, kisailtiin perheiden ja kaveriporukoiden kesken leikkimielisesti myös puristusvoimatestissä. Paras tulos kahden päivän aikana oli 82 kg mittarin asteikon päättyessä 90:ään.

Teltalla edustamassa olleita reserviläisiä: Olli Weijo (vas.), Juha Hyvärinen, Jan Niukkanen ja Jarkko Nurminen. Lisäksi reserviläistoiminnasta kertoivat ja ekoaseammunnassa opastivat Juha Väisänen ja Juha Vimpari. Kuva: Matti Hyvärinen

Teksti: Juha Hyvärinen