Tupaswillan perinnepäivät

Keski-Suomen reserviupseeripiirin hallituksen yhdistykset innostuivat kevättalvella Tupaswillan yrittäjän Erkki ja Juhani Kauppisen tarjouksesta perinnepäivien yhteydessä esiintymisestä. Luvassa oli tilaa esittelyteltalle ja lupaus runsaasta yleisömäärästä elokuun viimeisenä viikonloppuna. RU piirin hallitus otti kopin ja päätti osallistua tapahtumaan toimintapäivä -nimikkeellä.

Perjantaina 28. elokuuta Laukaan Kuusaan Tupaswillan perinnekylässä parveilivat lähialueen koululaiset opettajiensa johtamina ryhminä. Päivä oli sateinen, aika ajoin rankkasateinen, mutta sade ei tuntunut haittaavan koululaisten tunnelmaa heidän kiertäessä perinnerasteilla. Reservipiirien esittelytelttaan ja maanpuolustusnaisten esittelypisteen rasteihin tutustui päivän aikana noin 400 koululaista lähialueen kouluista.

Tupaswilla_28082015 (19)
Toiminnanjohtaja Tapio Paappanen koululaisten ympäröimänä reservipiirien teltassa.

Säitten haltija oli suosiollinen lauantaina ja sunnuntaina antaessaan auringon paistaa täydeltä terältä. Järjestäjän arvion mukaan paikalla oli noin kolmetuhatta perinteistä ja perinnetavaroista kiinnostunutta henkilöä joka puolelta Suomea. Nähtäväksi ja koettavaksi oli tarjolla pontikan keittoa, päreiden tekoa, tervan juoksutusta, lankojen värjäystä, tukkilaisten taituruutta tukin päällä, käsityöläisten töitä ja vanhaa ajokalustoa mm. Keski-Suomen Autokillan entisöitävänä oleva häköpönttökäyttöinen Opel Blitz kuorma-auto sota-ajalta.

Häkäpönttö Blitz ja Tupaswillan isäntä Erkki Kauppinen alias Pirunpellon "Asseri Kantonen".
Häkäpönttö Opel Blitz ja Tupaswillan isäntä Erkki Kauppinen alias Pirunpellon ”Asseri Kantonen”.

Vanhan ajan maamoottorit puksuttivat harvaa tahtiaan kuusikon katveessa. Saman kuusikon suojassa oli asemaan ajettu panssarintorjuntatykki joka suojasi maanpuolustusnaisten ja reservipiirien esittelypisteitä ja toimintarataa kahden päivän ajan. Toimintaradalla lensivät harjoituskranaatit maaliinsa, etäisyydet arvioitiin monin tavoin, kuvia tunnistettiin ja tiedettiin myös kuinka hätäpuhelu soitetaan oikein.

Tapahtumaviikon suojelijana oli Keski-Suomen Aluetoimiston päällikkö evl Jukka Kentala. Hän avasi perinnepäivän lauantaina jonka jälkeen suoritettiin lipunnosto. Lauantain iltapäivällä ajetun panssarivaunujen ja vanhan sotakaluston kiihdytyskilpailun jälkeen evl Kentala otti vastaan kaluston ohimarssin. Päivän suurin yleisömangneetti oli juuri tuo kiihdytyskilpailu mm. panssarivaunuilla ja Kraz -kuorma-autoilla.

Perinne/toimintapäivä -tapahtuma oli onnistunut vaikka miehityksemme jäi ohueksi. Paikalla olleet paikkasivat puuttuvia heinkilöitä, tavoite saavutettiin heidän ansiostaan. Piirin johto kiittää järjestelyihin osallistuneita ja maanpuolustusnaisia heidän vahvasta panoksestaan.

TUPASW_DSC_0282[1]
Kuinkas se hätäpuhelu soitetaan?
Verkkotoimittaja