Reserviupseerit juhlivat 70-vuotista taivaltaan Jyväskylässä

Keski-Suomen Reserviupseeripiiri järjesti yleisölle avoimen luentotilaisuuden Jyväskylän yliopiston Agorassa. Martti Ahtisaari -sali oli lähestulkoon täynnä kuulijoita. Kuva: Juha Hyvärinen

Keski-Suomen Reserviupseeripiirin juhlaseminaari 1.10. Jyväskylän yliopiston Agorassa kokosi salin täydeltä yleisöä kuuntelemaan mielenkiintoisia ja todella ajankohtaisia esitelmiä aiheesta ”Suomi Euroopan muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa”.

Seminaariin oli saatu nimekkäitä asiantuntijoita luennoimaan aiheesta. Johtava tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista totesi, että Suomen turvallisuuspolitiikan tärkeimmät peruspilarit ovat kansallinen puolustus sekä kansainvälinen yhteistyö ja länsi-integraatio. Kylmän sodan jälkeinen aikakausi on nyt päättynyt. Edessä on Venäjä-kytköksistä irrottautuminen sekä EU:n ja USA:n välinen vahvistuva integraatio.

Professori Jarno Limnèll Aalto-yliopistosta korosti turvallisuuden tunteen merkitystä ja muistutti, että sodankäynti on harhautusta. Kun jossakin jotakin tapahtuu, on syytä katsoa myös takapihalle.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri puhui Venäjän strategisista intresseistä ja eteen työnnetystä puolustuksesta, jossa on kolme kovaa K:ta: Kuola, Kaliningrad ja Krim. Erityisesti hän korosti arktisen alueen merkitystä Venäjän sotilasstrategiassa.

Kansanedustaja Petteri Orpo toi esille Nato-Suomen näkökulmaa, jossa Suomi on turvallisuuden tuottaja, ei sen kuluttaja. Hän korosti, että tärkeintä meille on edelleen yleinen asevelvollisuus ja oman maan puolustaminen. Lopuksi hän totesi, että jos emme pidä huolta taloudestamme, emme kykene pitämään huolta myöskään turvallisuudestamme.

Seminaarin jälkeen oli kutsuvieraille järjestetty Cocktail-tilaisuus, jossa juhlistettiin Keski-Suomen Reserviupseeripiiri ry:n 70-vuotista taivalta. Yhdistys on perustettu 19.10.1952. Kuva: Juha Hyvärinen
Päivän juhlallisuuksiin kuului myös seppeleenlasku Jyväskylän vanhan hautausmaan sankaripatsaalle. Seppeleen laskivat Jarmo Siltanen ja Tapio Paappanen. Kuva: Juha Hyvärinen
Kunniavartiossa olivat Timo Salo ja Santeri Heinonen. Kuva: Matti Hyvärinen

Teksti: Matti Hyvärinen