Reservipiirien sotahistoriamatka 2016 lähestyy – Karjalan kautta koukaten Viroon

Keski-Suomen reservipiirien perinteinen kesäretki on tulevana suvena täynnä sota- ja kulttuurihistoriaa. Ohjelma poikkeaa totutusta  Karjalan taistelupaikkojen koluamisesta siten, että reitti on suunniteltu luovutetun Karjalan kautta Suomenlahden eteläpuolitse Viroon. Siispä tarjolla on sotahistoriaa 1700-luvun Kaarle XII:n  ajoista Viron vapaussodan kautta 2. maailmansodan tapahtumiin Karjalan, Inkerinmaan ja Viron alueilla.

Kuten Keski-Suomen Maanpuolustajan joulukuun numerossa kerrottiin, retkipäivät ovat 3.- 6. kesäkuuta eli neljä matkavuorokautta. Kotimaan puolella bussireitti lähtee  Jämsästä kiertäen Jyväskylän, Mikkelin, Lappeenrannan ja Imatran kautta rajalle. Sitten lehden ilmestymisen on reittiin Venäjän puolella tehty hieman tarkennuksia. Rajan jälkeen ohitetaan Enso (Svetogorsk), ylitetään Vuoksi Jääskessä ja körötellään Oravalan, Kilpeenjoen, Ihantalan ja Portinhoikan kautta Viipuriin. Sieltä jatketaan Suomenlahden rannikkotietä Johannekseen ja Koivistoon sekä  edelleen Inonniemen ohi Vammelsuuhun ja Terijoelle yön viettoon.

Pietarin kautta Narvaan

Sinimäen taisteluiden muistomerkki Narvassa.
Sinimäen taisteluiden muistomerkki Narvassa.

Toisena matkapäivänä ylitetään Rajajoki (Siestarjoki) ja jatketaan edelleen Pietarin lounaispuolelle, josta  suunnataan länteen kohti Pietarhovia (Petrodvorets, vuoteen 1944 Peterhof) sekä edelleen  E 20-tietä kohti Ivangorodia (raja) ja Viron puolelle Narvaan.

Narvan museo.
Sinimäen taisteluissa käytettyä aseistusta ja materiaalia vitriinissä.

Narvassa viivähdämme yön yli perehtyen kaupungin sotaisaan historiaan usean vuosisadan saatossa päättyen 2. maailmansodan verisiin taisteluihin Sinimäen maastossa ja museossa.

 

Kolmantena Tarttoon

Narvan jälkeen kolmantena matkapäivänä lähdetään kohti Tarttoa, jonne tie johtaa Viron ja Venäjän rajajärven Peipsin rantamaisemissa. Tarttohan on kuuluisa yliopistokaupunki, mutta muistissa on myös Suomeakin kosketellut Tarton rauha 1920.  Historian siipien havinan lisäksi  vanha hansakaupunki tarjoaa yllin kyllin nähtävää, joten matka-aika huvennee turhankin vikkelään. Tarton yön jälkeen alkaa kotimatka, ensin bussilla Tallinnaan, sitten laivalla Helsinkiin sekä jälleen bussilla Keski-Suomeen ja Jyväskylään.

Matkareitin päälinjat ovat siis valmiit, mutta tarkempaa tietoa tulee Keski-Suomen Maanpuolustajaan maaliskuun alussa sekä piirien verkkosivuille siinä vaiheessa, kun valmista on. Silloin tiedetään hinnat, ilmoittautumisohjeet, matkavarustus  sekä aikataulu. Nyrkkisääntönä on, että aamuyöstä 3.6. lähdetään ja iltayöstä 6.6. palataan.

Reittisuunnitelma ja tutustumiskohteen laaditaan yhteistyössä monelta retkeltä tutuksi tulleen oppaamme, evl. evp Hannu Koskisen kanssa.   Varauksista, paperisodasta , kuljetuksista ja muista käytännön järjestelyistä vastaa Pohjolan Matka.

Kuten ennenkin, retkelle ovat tervetulleita kaikki veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen jäsenet  aktiivisotilaita unohtamatta sekä muutkin sota- ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneet henkilöt.

Tervetuloa näkemään ja kokemaan täyshoitomatkalle !
Pertti Rahikainen pj
Veteraani- ja perinnetoimikunta