Reserviläiset TUPU messuilla Lahdessa

Kuudennet kansaiväliset Turvallisuus- ja Puolustus2012 messut järjestettiin Lahdessa kuudetta kertaa 27-29. syyskuuta. Keski-Suomen reservipiirit järjestivät piirien jäsenille matkan lauantaina yhteiskyytinä MPK:n K-S kotu-yksikön kanssa ja Ilmasotakoulun linja- autolla. Matkaan oli varustautunut yhteensä 32 henkilöä. Pilvipoutainen sää suosi matkalaisia.

Kolme päivää kestäneiden messujen teemaksi oli nimetty ”Yhdessä turvalliseen arkeen” teema. Tavoitteena oli tarjota kaikkiaan noin 13000 kävijälle katsaus suomalaisen yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen ja sen varmistamiseen kansalaisten, siviili- ja sotilasammattilaisten voimin. Messutiedotteen mukaan näytteilleasettajia oli 160 kaikkiaan 17 maasta.

Suomen Reserviupseeriliiton osasto

Reserviläisiä kiinnostavat liittojen osastot oli koottu Lahden messujen C-halliin. Osastoilla oli tarjolla tietoa, ekoaseella ammuntaa ja RUL:n osastolla rynnäkkökiväärin purkamis-kokoamiskilpailu kelloa vastaan. Ohessa kuvat osastoilta.

Yleisenä huomiona verkkotoimittaja huomasi messujen painottuneen siviiliviranomaisten, poliisin, rajavartiolaitoksen, pelastuslaitoksen ja monien turvallisuuden valvontaan erikoistuneiden yritysten voimakkaaseen esiintymiseen. Puolustusvoimat sitä vastoin

Messuvieras Heikki Paananen purkaa ja kokoa rynnäkkökivääriä

esitteli nuorille messuvieraille suunnattua ”Kaikkien puolustusvoimat” elokuvaa. Varusmiessoittokunnan ja kivääriryhmän esiintymistä oli ilo katsella ja kuunnella. Lahden messujen piha-alueella oli esillä puolustusvoimien ja pelastusalan kalustoa viljalti. Poliisit esittelivät räväkästi toimintaansa pidättäen huppupäisen ryöstäjän poliisikoiran avulla.

Paluumatkalla monet matkalaiset arvioivat messujen olleen huomattavasti vaisummat kuin muutamaa vuotta aikaisemmin järjestetyt. Kaikki messumatkaan osallistuneet vaikuttivat kuitenkin tyytyväisiltä päivän antiin. Kiitokset kaikille matkan järjestelyyn osallistuneille ja kuljettaja Otsolle!

KariL