Reserviläiset olivat mukana Laukaan Tupaswillan perinnepäivillä

Lauantaina esittelyvuorossa olivat Mirja Pummila (vas.) Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista, Seija Asunto ja Kaija Koponen Naisten Valmiusliitosta sekä reservipirien toiminnanjohtaja, majuri evp Tapio Paappanen.

Keski-Suomen reservipiirit olivat jälleen näyttävästi mukana Tupaswillan perinnepäivillä 26.–28.8.2022. Reserviläistoiminnan esittelyn rinnalla oli nyt myös perinneteema. Esillä oli sota- ja järjestöhistoriaan liittyvää kirjallisuutta sekä Matti Hyvärisen laatima tietokilpailu viime sotiin liittyvine kysymyksineen. Osallistujien kesken arvottiin kaksi puukkoa. Asehistoriasta vastasi Tourulan Kivääritehtaan Perilliset Emma-pikakivääreineen.

Käden puristusvoiman mittaus oli varsin suosittu, mutta kaikkein suosituin oli Äänekosken ekoaseryhmän ampumateltta, jossa sai mitata ampumataitoaan sekä kiväärillä että pistoolilla. Aika-ajoin ampumavuoroja jopa jonotettiin. 

Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunta oli mukana varautumisteemallaan ja Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ravitsemusteemallaan.

Kävijöitä kiinnosti erityisesti Ukrainan sodan vaikutus reserviläistoimintaan ja maanpuolustustahtoon. Perinneteeman puitteissa keskusteltiin isien ja isoisien sotatiestä. Ukrainan tilanne on selvästi lisännyt kiinnostusta myös viime sotien historiaan.

Tupaswillan perinnepäivillä on erinomainen tilaisuus esitellä reserviläistoimintaa ja maanpuolustusta sekä sotiemme perinnetyötä. Ensi kesänä ollaan myös mukana!

Nuoripari ampuu tiskivuoroista ekoaseryhmän ampumateltassa.
Lipunnostosta vastasivat sunnuntaina kapteeni res Mika Pakkanen (vas.) ja ylikersantti res Harri Pietiläinen.
Lipunnostoa seurasivat perinneasuissaan myös tykkimies res Ari Auvinen (vas.) ja ylikersantti res Jouko Partanen Tourulan Kivääritehtaan Perilliset ry:stä.
Perinnepäivillä pääsi myös kokemaan, millaista on olla Nasun kyydissä. Kuvassa Nasun vanhempi malli Sisu Na-140, jonka bensamoottori kuluttaa vaatimattomat 1,5 litraa yhden kilometrin matkalla.

Teksti ja kuvat: Matti Hyvärinen