Raskas patteristo 27:n muistolaatta paljastettiin juhlavasti Jyväskylän normaalikoululla

Valtiolippu liehui upeasti navakassa syystuulessa, kun Raskas patteristo 27:n eli ns. Sillan patteriston muistolaatta paljastettiin Jyväskylän normaalikoulun pihalla lauantaina 12.11.2022. Sillan patteristo perustettiin samaisella piha-alueella kesäkuussa 1941. Koulun käytävän seinällä oli jo ennestään patteriston muistolaatta, mutta tietokirjailija Kimmo Sorko oli ehdottanut vuonna 2017 julkaistussa patteriston sotataipaleesta kertovassa Ohdanvahti-kirjassaan muistokiven pystyttämistä koulun pihalle. Muistokivihanke käynnistyi toukokuussa 2021, kun muistomerkkityöryhmä perustettiin.

Lauantain tilaisuus alkoi lipunnostolla koulun pihalla, minkä jälkeen juhlaväki siirtyi koulun auditorioon kuulemaan vararehtori Mika Antolan avauspuheen sekä prikaatikenraali evp Hannu Luotolan juhlapuheen.

Normaalikoulun vararehtori, reservin kapteeni Mika Antola

Antola kertoi, että normaalikoulu menetti talvi- ja jatkosodassa sankarivainajina 95 opettajaa, oppilasta ja auskultanttia eli harjoittelijaa. Heistä kaksi, yksi opettaja ja yksi harjoittelija, taistelivat jatkosodassa Raskas patteristo 27:n riveissä. Muistokivi muistuttaa, mutta lisäksi sen täytyy myös luoda ja säilyttää uskoa itsenäisen Suomen tulevaisuuteen nykyisille ja tuleville sukupolville. Näin sen arvo säilyy yli sukupolvien. Koulun oppilaat ja henkilökunta ovat eri tavoin olleet mukana hankkeessa pitkin matkaa.

Prikaatikenraali evp Hannu Luotola

Hannu Luotola totesi juhlapuheessaan, että Raskas patteristo 27 saa nyt viimeisenä keskisuomalaisena joukko-osastona oman muistomerkkinsä. Se osoittaa pysyvää ja näkyvää kunnioitusta sotiemme veteraaneille. Edelleen hän muistutti, että edessämme on aika, jolloin veteraanisukupolven edustajia ei joukossamme enää ole. Tuon sukupolven saavutukset, perintö ja perinteet on kuitenkin säilytettävä voimavarana yhteiskunnallemme. Maanpuolustuksen keinoin on huolehdittava, että Suomi pysyy itsenäisenä.

Puheiden jälkeen oli vuorossa itse muistolaatan paljastus koulun pihalla lipputangon vieressä. Koulun oppilaista ja musiikinopettajasta koostuva pieni musiikkiryhmä esitti Sillanpään marssilaulun, jonka jälkeen juhlayleisö pääsi herkuttelemaan aidoilla sotilaskodin munkeilla.

Teksti ja kuvat: Juha Hyvärinen