Nato-Suomen ensimmäinen valtakunnallinen paraati Jyväskylässä keräsi ison joukon yleisöä

Puolustusvoimain valtakunnallinen lippujuhlan päivän paraati järjestettiin 4.6. Jyväskylässä teemalla ”Vahvat yhdessä – ilmassa, maalla ja merellä”. Tämä tarkoittaa armeijan puolustushaarojen ja muiden viranomaisten saumatonta yhteistyötä, jonka tuloksena syntyy vahva kansallinen ennalta ehkäisevä pidäke vihamielistä maahantunkeutujaa vastaan.

Juhlapäivään mahtui paljon ohjelmaa: päivä alkoi Lutakonaukiolla lipunnostolla, jonka jälkeen oli seppeleenlasku sankaripatsaalle. Paraatikatselmus pidettiin Harjun kentällä ja ohimarssi kulki Yliopistonkatua pitkin. Lisäksi ohjelmaan kuului jumalanpalvelus, kalustonäyttely ja maanpuolustusjärjestöjen toiminnan esittelyä sekä MILjazz-konsertti.

Paraatin otti vastaan Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen. Kenttähartauden piti Ilmavoimien kenttärovasti Janne Huikko ja paraatijoukkoja komensi Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

Reserviläiset muodostivat paraatiin maanpuolustusjärjestöjen lippulinnan. Lisäksi mukana olivat reserviläisosastot sekä Päijänteen että Suomenselän maakuntakomppanioista. Myös MPK:lla ja Suomen Rauhanturvaajaliitolla oli omat osastonsa.

Paraatia seurasi Harjun kentällä täysi katsomollinen. Myös ohimarssi kokosi Yliopistonkadun varteen ja Harjun rinteelle runsaasti yleisöä.

Edellisen kerran valtakunnallinen paraati oli järjestetty Jyväskylässä Itsenäisyyspäivänä vuonna 2015.

Kadettien vartioimalle sankaripatsaalle laskettiin veteraanijärjestöjen, puolustusvoimien sekä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän seurakunnan ja Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan seppeleet.
Varusmiesten muodostama veteraanien lippulinna johtajanaan everstiluutnantti evp Jukka Kentala.
Reserviläisten muodostama maanpuolustusjärjestöjen lippulinna johtajanaan kapteeni res Mika Pakkanen.
Naisten Valmiusliiton ja Maanpuolustusnaisten Liiton marssiosastot. Taustalla näkyy Suomen Rauhanturvaajaliiton osastoa sinisissä bareteissaan. Myös Sotilaskotiliitolla oli oma osastonsa.
Ohimarssissa nähtiin Suomen armeijan iskukykyisintä kalustoa: Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu ja panssarihaupitsi K9 Moukari (alempi kuva).
Ohimarssin aikana Ilmavoimat suoritti ylilennon Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillään. Mukana oli myös ruotsalaisia Gripen-hävittäjiä ja yhdysvaltalaisia F-15 -hävittäjiä. Maavoimat osallistui ylilentoon kuvassa näkyvillä NH90-kuljetushelikoptereillaan.
Ohimarssia seurasivat kiinnostuneina myös sotilaspoika Kauko Saastamoinen Jyväskylästä ja sotaveteraani Antti Lamberg Hankasalmelta.

Teksti ja kuvat: Matti Hyvärinen