Muisto elää! – Veteraaniperinnejuhla Viitasaarella 22.8.2021

Veteraaniperinne ja historia kiinnostavat ihmisiä. Vaikka monia veteraaneja ei olekaan enää elossa, heidän jälkeläisensä haluavat muistaa sekä heitä että sodan vaikutuksia arkeen ja perheiden elämään. Tästä kertoo Viitasaarella Niinilahden kylätalolla 22.8 järjestettävä Muisto elää! -juhla.

Juhlan aiheena ovat kylätalon seinälle vastikään kiinnitetyt Ilmo- ja Niinilahden kylien sankarivainajien muistotaulut. Viitasaaren kaupunki on avustanut ja Suomen Kivivalmiste Oy on sponsoroinut Niinilahden muistotaulun tekoa. Ilmolahden taulu siirrettiin Pekkarisen aitasta, jossa se oli ollut tallessa 1960-luvun lopulta lähtien.

Sotilaiden kohtalot sekä veteraaniperinteen siirto uusille polville ovat aiheena juhlapuheessa, jonka tulee pitämään toimittaja, historian tutkija Pauliina Ylitalo. Jämsässä asuva Ylitalo on kotoisin Niinilahden Rantarinteeltä.

Sodan vaikutuksia kylän ja perheiden elämään valottavat juhlassa 1930-luvulla syntyneet kyläläiset Antti Pekkarinen ja Paavo Kauppinen.

Musiikkiohjelmasta vastaavat Viitasaaren Veteraanikuoro sekä Jukka Puustinen ja Marja-Liisa Pietiläinen.

Seurakunnan tervehdyksen tuo kirkkoherra Antti Hiltunen. Kaupungin tervehdyksen tuo vapaa-aikatoimen johtaja Jorma Rihto. Isto Hiltunen kertoo veteraaniperinteen jatkumisesta Viitasaarella.

Ilmo- ja Niinilahden kyliltä kaatui 1939–1944 sodissa yhteensä 40 miestä. Viitasaaren sankarihautoihin on siunattu 387 miestä ja kaiken kaikkiaan kaatuneita oli 403. Kaupungin silloiseen asukasmäärään nähden tämä on keskisuomalaisittain suurin määrä kaatuneita.

Kylätalolla on pienimuotoinen näyttely kylien sankarivainajista. Näyttelyyn voi tuoda myös omia valokuvia mukanaan.

Juhla alkaa kalakeittotarjoilulla klo 13 ja ohjelmallinen osuus alkaa klo 14. Lopuksi on kakkukahvit.

Juhlan järjestävät yhteistyössä Ilmo- ja Niinilahden kyläseurat. Koronaturvallisuus otetaan järjestelyissä huomioon.

Juhlaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!