Maanpuolustusnaiset 2017

Kukkia

Maanpuolustusnaisten liiton Keski-Suomen piirin ja sen jäsenyhdistysten toiminta 2017

 päivitetty 15.1.2018


Tapahtumakalenteri v. 2017

Tammikuu
12.1.    Hallituksen järjestäytymiskokous, Jyväskylä
24.1.    MNL Keski-Suomen piirihallituksen järjestäytymiskokous
29.1.    Tammisunnuntain kansalaisjuhla, Normaalikoulu Jyväskylä, järj. Tammisunnuntain Kilta

Helmikuu
Vkot 7-11    Bonusviikot
15.2.  Jyväskylän maanpuolustusnaisten sääntömääräinen kevätkokous klo 18 Veteraanitalolla

2017MNkantolippu
18.2.   Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piirin kantolipun 
naulaus- ja siunaustilaisuus
.
Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piiri on hankkinut oman kantolipun, joka on  piirin ja yhdistysten käytettävissä kokouksissa ja maanpuolustusjuhlissa. Lipun naulaus- ja siunaustilaisuus järjestettiin piirin yhdistysten jäsenille sekä kutsuvieraille 18.2.2017.

Muita tapahtumia
1.2.    Maanpuolustusilta, Ravintola Aimo, Jyväskylä, järj. K-S aluetoimisto
21.2.    Maanpuolustusilta, Hankasalmi, järj. K-S aluetoimisto

Maaliskuu

SisukasNainen2017

12.3.  Sisukas Nainen -tapahtuma  Pula-ajasta juhlaan (järjesti Jyväskylän Maanpuolustusnaiset) Nikolainsali,  Jyväskylä. Tilaisuudessa oli piirin kantolippu ensimmäisen kerran virallisessa esillä.
Fil.lis. Maija-Liisa Hirvi kertoi yhden perheen arkielämästä ja selviytymisestä 1940-luvun sota- ja pulavuosina. Esitelmä pohjautuu hänen äitinsä ja isoäitinsä kirjeenvaihtoon.  Toisessa esitelmässä Keski-Suomen Martat ry:n toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi kertoo Marttatyöstä talvi- ja jatkosodan aikana. Tilaisuuden juhlapuhujana on Keski-Suomen Aluetoimiston päällikkö evl Jukka Kentala.
Tilaisuudessa huomioitiin Eila Keinonen ja Anita Korhonen Maanpuolustusnaisten Liiton pronssisella ansiomitallilla. Ensimmäinen Maanpuolustusnaisten perinne ry:n myöntämä mitalli kultaisten solkien kera Keski-Suomeen luovutettiin Eila Kotaselle.
Sisukas Nainen ohjelma (päivitetty 7.3.)
Tapahtuman tunnuksena on Sota-arkiston kuva Nainen lieden äärellä (sotauutisia)
Helsinki, Puistola 1941.06.29 (koostekuvassa osa kuvasta).

Maanpuolustusnaisten bonusviikot
Vkot 7-11   (13.2.-19.3.)
Liiton organisoiman liikunnan bonusviikon tavoitteena on kannustaa jokaista maanpuolustusnaista liikkumaan itselle mieluisalla tavalla.

Muita tapahtumia
13.3.    Talvisodan päättymisen vuosipäivä, Kirkkopuisto, Jyväskylä

Huhtikuu

MNp_kevatkokous2017
Kevätkokouksen tunnelmaa Keuruulla 5.4.  Ravintola Mirjamissa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä mm. puhuttiin tulevista tapahtumista. Kokousjärjestelyt hoiti Keurusseudun Maanpuolustusnaiset.
Maanpuolustusnaisten Liiton Keski-Suomen piirin kevät- ja syyskokoukset pidetään vuorollaan Keuruulla, Jyväskylässä, Äänekoskella ja Saarijärvellä. Piirin syyskokous on Jyväskylässä.

28.5.17  Maanpuolustusnaisten piirin edustajat osallistuivat kiitokset Riitta Maukoselle -tilaisuuteen aluetoimistolla

8.4.   Maanpuolustusnaisten Liiton kevätkokous Vihdin Nummelassa.
27.4.    Kansallisen Veteraanipäivän paikallinen veteraanijuhla, Jyväskylässä yliopiston Musica-rakennuksessa, Seminaarinmäellä

Toukokuu
5.-7.5.  Leijona -Nastaharjoitus, Parolannummella Hämeenlinnassa  (NVL)
20.-21.5.  Kyrös-Jotos, Hämeenkyrö
20.5.  Operaatio-soppatykki ja pikku-lotta työpaja eri paikkakunnilla
Keski-Suomen Aluetoimisto, Lottaperinneyhdistys, NVL  ANK

KyrosJotosMaanpuolustusnaiset Kyrös-jotoksella 20-21.5. Hämeenkyrössä

Maanpuolustusnaisten Liiton 28. maastovaellus järjestettiin Hämeenkyrön maisemissa. Jotokseen osallistui 39 partiota.  Aurinkoisessa säässä tehtävärastilta toiselle vaelsi noin 160 naista. Järjestäjien mukaan viikonlopun aikana oli reilut 200 ihmistä joko jotoksella tai sitten järjestely-, huolto-,  johto-,  tarkkailu- yms. tehtävissä.

Keski-Suomesta jotokselle osallistui Sisu-Siskot Jyväskylän maanpuolustusnaisista ja Sisä-Suomen siskot Äänesseudun maanpuolustusnaisista.  Kyrös-jotos 2017 maastovaelluksen tavoitteena oli lisätä naisten maastotaitoja ja kansalaisvalmiuksia Suomi 100v ja Luonnon päivä -teemoilla.  Majoitus tapahtui puolijoukkueteltoissa.

Liiton puheenjohtaja Mervi Liimatainen nosti avajaispuheessa kolme tärkeää asiaa Yhdessä, Ilolla ja Kiitos.  Sitä Kyrös-jotos 2017 oli.  Valkovuokot kukkivat, lehtipuut vihersivät, käki jaksoi kukkua, aurinko paistoi ja yhdessä taivallettiin odottamaan kiirettä! Jotosjärjestelyistä vastasi Hämeenkyrön Seudun Maanpuolustusnaiset ry., yhteistyötahoina olivat mm. Maanpuolustusnaisten Liiton Pirkanmaan piiri, alueen reservijärjestöt, MPK, Puolustusvoimat ja Maanpuolustusnaisten Liitto ja Hämeenkyrön seurakunta.

Operaatio Soppatykki 20.5.  Jyväskylä, Keuruu, Laukaa ja Saarijärvi

MOperaatioSoppatykkiaanpuolustusnaisia osallistui muiden  Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunnan jäsenjärjestön toimijoiden kanssa lauantaina 20.5.2017  Operaatio Soppatykkiin.

Jaettava hernekeitto oli keitetty Leijona Cateringin keittiöllä Tikkakoskella ja kuljetettu sieltä soppatykeissä jakelupaikkoihin.  Ihmiset saivat nauttia hernekeitosta Saarijärven, Keuruun ja Laukaan toreilla sekä Jyväskylässä kompassilla.  Keitosta sai maksaa vapaaehtoisen maksun Sotiemme Veteraanit -lippaaseen. Lippaat tuottivat noin 2700 euroa veteraanitoimintaan.
Operaatio Soppatykin järjestelyistä vastaa Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunta  Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimiston, Ilmasotakoulun ja
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Hämeen maanpuolustuspiirin Tikkakosken koulutuspaikan tukemana.

2.5.    Maanpuolustusilta, Pihtipudas, järj. K-S aluetoimisto

Kesäkuu
15.6.   Suomi 100-vuotta juhlatapahtuma  Lutakonaukiolla Jyväskylässä 15:00 – 20:00. Järjestelyt: Ilmasotakoulu ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Hämeen Maanpuolustuspiiri, Tikkakosken koulutuspaikka. Maanpuolustusnaiset ovat  tapahtumassa mukana.

16.-18.6.    Karjalan Liiton valtakunnalliset kesäjuhlat, Jyväskylä, järj. Karjalan Liitto

2017LutakkoMaanpuolustusnaiset osallistuivat Lutakonaukiolla 15.6. Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertueen ja Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuuden tapahtumaan. Esittelimme toimintaamme samassa teltassa Marttojen,  Maa- ja kotitalousnaisten ja Lottaperinneyhdistyksen toimijoiden kanssa.  Naisten Valmiusliiton teltalla opastettiin kotivaran käytöstä. Meidän naisia oli myös valmistamassa ja myymässä hernekeittoa Naisten Valmiusliiton ”soppatykkioperaatiossa”.

Heinäkuu

2017wilmamarkkinatPerinteisillä Wilma-markkinoilla Viitasaarella 1.7. esittelivät Äänesseudun maanpuolustusnaiset naisille suunnattua vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaa varainhankinnan ohessa. Tapahtumassa olivat mukana Ääneseudun ja Viitasaaren reserviläisjärjestöt.  Ääneseudun Ekoaseryhmän teltalla riitti kokeilijoita jonoksi asti.

5.8. Keski-Suomen alueellinen maanpuolustusjuhla Kartulassa sekä Ilmasotakoulun valatilaisuus, Karstula (mm. lippulinna, esittelytehtävät ja maanpuolustusjuhlaan osallistuminen).
Maanpuolustusnaisten uusi lippu oli esillä veteraanijärjestöjen sekä maanpuolustusjärjestöjen lipuista muodostetussa lippulinnassa.

19.8. Kesäyön marssi Jyväskylässä
Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) järjestämä Kesäyön marssi oli myös Maanpuolustusnaisten liiton kesän liikuntatapahtuma. Kesäyön Marssille lähti maanpuolustusnaisia Lappeenrannasta, Mikkelistä, Pieksämäellä ja Jyväskylästä. Hieno sää ja loistavat järjestelyt kruunasivat illan. Tapahtumaan osallistuneet maanpuolustusnaiset tunnisti liiton lahjoittamista kolmiohuiveista. Marssin lähtöpaikka oli Yliopiston Seminaarimäellä. Reitti kiersi Jyväsjärveä rantaraittia pitkin. Reittipituudet olivat 6 km, 15 km,  30 km  ja 42 km. Reitin varrella oli kaksi huoltopistettä ja maalissa  tarjottiin keittoruokaa. Osa naisistamme osallistui huoltopisteiden toimintaan.

Elokuu 
Vkt 38-42   Bonusviikot MNL
25.-27.8.    SoMa –harjoitus, Santahamina, Helsinki (MNL)    
25.-27.8.    Perinneviikonloppu, Laukaan Tupaswilla

25.-27.8.  Tupaswillan Perinnepäivät – Evakkotieltä uuteen huomiseen.   Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piirin yhdistyksistä osallistuttiin  Tupaswillan Perinnepäiville  yhdessä muiden maanpuolustusjärjestöjen kanssa.
Tapahtumassa oli maanpuolustusnaisten toiminnan esittelyä ja varainhankintaa piirille.
Viikonloppu huipentui Suomi 100 vuotta  ja Suomenhevonen 110 vuotta tapahtumaan.
Naisiamme osallistui Evakkokulkueeseen, jossa oli ajoneuvoja, ihmisiä, tavaroita. Suomen hevosia ja niiden vetämiä kärryjä. Kulkueen aikana Martti Porvali puhui evakoista  ja Suvi Salminiitty luki lotta-tätinsä kirjeitä. Tilaisuus oli koskettava ja mieliinpainuva.

EvakkokunaKeurusseudun maanpuolustusnaiset olivat kahvittamassa evakkoja EVAKKOJUNA 2017 -tapahtumassa Haapamäen asemalla la 26.8.2017.
Tapahtumassa ”evakkoja” kuljetettiin höyryjunalla Tampereelta Haapamäen asemalle ja takaisin. Evakkojuna 2017 tapahtuman  päätapahtuma oli Haapamäen Höyryveturipuistossa. Monelle siirtokarjalaiselle juuri Haapamäen asema oli sodan aikana se risteysasema, minkä kautta kuljettiin uudelle asuinpaikkakunnalle.

Muita tapahtumia
4.-5.8.    K-S maanpuolustusjuhlan tukikurssi, Karstula,
5.8.  K-S alueellinen maanpuolustusjuhla sekä Ilmasotakoulun valatilaisuus, Karstula
19.-20.8.  Kesäyönmarssi, Jyväskylä
21.8.  Maanpuolustusilta, Kuhmoinen, järj. K-S aluetoimisto
29.8.    Maanpuolustusilta, Kannonkoski, K-S aluetoimisto

Syyskuu
Vkt 38-42    Bonusviikot, Kuntokortit MNL
1.-3.9.  Minnatar –Nastaharjoitus, Rissala Kuopio (NVL)
14.9. Sotiemme Veteraanit keräys, Veteraanitalolla (Jyväskylän MN – voileipien tekotalkoot)
16.9.  Operaatio-soppatykki, Jyväskylä, Jämsä, Joutsa, Luhanka, Hankasalmi, Konnevesi. Järj. K-S aluetoimisto ja ANK.  Tapahtuman järjestelyt MPK:n muonituksen erikoiskurssina.

Muita tapahtumia
17.9. Viitasaaren Reserviläiset ry:n  60-vuotisjuhla. Juhlakonserttissa soitti Kenttäharmaa orkesteri

Lokakuu
2.10.  (ma) MNL Keski-Suomen piirin piirihallitus kokoontuu Veteraanitalolla (Jyväskylä).
11.10.  (ke) MNL Keski-Suomen piirin syyskokous  pidetään samanaikaisesti Keski-Suomen reservipiirien kanssa Jyväskylän varuskunnan kokouskeskuksessa Tikkakoskella (ent. entinen upseerikerho)
18.10.2017   Jyväskylän MN syyskokous Veteraanitalolla klo 18

2017MNpiiri_syyskokousPiirin syyskokous  pidettiin 11. lokakuuta samanaikaisesti Keski-Suomen reservipiirien kanssa Jyväskylän varuskunnan kokouskeskuksessa Tikkakoskella. Tilaisuuden aluksi kuultiin Ilmasotakoulun apulaisjohtaja everstiluutnantti Aki Hotin esitelmä Ilmasotakoulusta. Tämän jälkeen yhdistykset aloittivat omat syyskokouksensa.

Piirin syyskokouksessa vahvistettiin mm. yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä tehtiin henkilövalintoja vuodelle 2018:

 • piirihallituksen puheenjohtaja on Leena Hietala (Jyväskylän Maanpuolustusnaiset)
 • 1. varapuheenjohtaja Paula Peltola (Keurusseudun Maanpuolustusnaiset) ja 2. varapuheenjohtaja Tarja Maukonen (Ääneseudun Maanpuolustusnaiset).
 • Piirihallituksen muut jäsenet valitaan piirin yhdistyksien tulevissa syyskokouksissa (käytäntönä on ollut, että yhdistystä edustaa puheenjohtaja ja sihteeri (Äänesseudulla pj. + vpj.) ja varalla koko hallitus).
 • Maanpuolustusnaisten Liitto ry:n uuden koulutusohjelman mukainen koulutusvastaava Keski-Suomessa on Tiina Ronkainen.

Kokouksen lopuksi Tiina Ronkaista kiitettiin hyvin hoidetusta kuuden vuoden puheenjohtajakaudesta Suomen lippu -pöytälipulla ja kukilla.

MNJlasyyskokous2017Jyväskylän maanpuolustusnaisten puheenjohtaja vaihtui!
Syyskokouksessa Veteraanitalolla 18.10. tehtiin henkilövalintoja tulevalle vuodelle ja vahvistettiin  vuoden 2018 toimintasuunnitelma:  MNJla_Toimintasuunnitelma2018
Yhdistyksessä vetovastuu vaihtui. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Helena Harska ja varapuheenjohtajana on Leena Hietala. Hallituksen kokoonpanokin uudistui kahdella uudella jäsenellä.

Jyväskylän maanpuolustusnaisten hallituksen kokoonpano 2018:

 • Helena Harska, puheenjohtaja
 • Leena Hietala, varapuheenjohtaja
 • Marja-Leena Aapakari, jäsen UUSI
 • Eila Keinonen, jäsen
 • Anja Miettinen, jäsen
 • Anne-Marie Pelkonen, jäsen UUSI
 • Tiina Ronkainen, jäsen

Marraskuu
4.-5.11.2017  MN syksyn liittokokous, Kajaani Kainuun Prikaati
27.11.2017 klo 17.30 Jyväskylän maanpuolustusnaiset, hallituksen kokous

Joulukuu

5.-6.12. Suomi 100 vuotta, itsenäisyyspäivän juhlallisuudet
8.12. klo 18  joulupuuro Veteraanitalolla sekä pakettien ja arpajaisten valmistelua Joulumarkkinoille.
9.12.  Jyväskylän maanpuolustusnaiset ovat mukana Järjestöjen Joulumyyjäisissä Hipposhallilla klo 9-12
.

14.12.2017 Ilmasotakoulun saapumiserien 1/17 sekä 2/17 varusmiesten kotiutumisjuhlassa palkittiin alikersantti Laukkanen Noora Emilia aidolla maanpuolustushengellä suoritetusta naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta kuksalla ja Maanpuolustusnaisten liitto ry:n kunniakirjalla.

Tiina Ronkaisen kirje jäsenistölle ja yhteistyökumppaneille:
” Kuuden vuoden Maanpuolustusnaisten liiton Keski-Suomen piirin puheenjohtajuuteni päättyy vuoden vaihteessa.  Haluan kiittää yhdistysten jäseniä, yhteistyökumppaneita ja muita maanpuolustusjärjestöjä mahtavasta yhteistyöstä, jota olen saanut kokea.  Yksi merkittävä yhteistyön kulmakivi oli oma lippun hankitaprosessi ja lipun siunaustilaisuus viime keväänä. Olemme saavuttaneet oman paikkamme vapaaehtoisen maanpuolustustyön aktiivisena toimijana. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin! Uutena puheenjohtajana aloittaa Leena Hietala, Jyväskylän MN ja 1. varapuheenjohtaja on Paula Peltola Keurusseudun MN sekä 2. varapuheenjohtaja on Tarja Maukonen Äänesueudun MN. Puheenjohtajuuteni vaihtuu ensi vuonna  piirin koulutusvastavan töihin.  Haasteena on Maanpuolustusnaisten Liiton koulutusohjelman mukaisen koulutuksen järjestäminen jäsenistölle.

1.11.2017  Kiitollisin terveisin Tiina Ronkainen

 

Lyhenteet:
MN = Maanpuolustusnaiset
MNL = Maanpuolustusnaisten Liitto
NVL = Naisten Valmiusliitto

Vuoden 2016 tapahtumat