Keski-Suomen Reserviupseeripiiri ry 70 vuotta

Keski-Suomen Reserviupseeripiiri juhlii tasokkaalla asiantuntijaseminaarilla yhdistyksen 70:tä toimintavuotta kuun vaihteessa. Keski-Suomen Reserviupseeripiirissä on 21 jäsenyhdistystä ja niissä on yhteensä noin tuhat jäsentä. Piirin ensimmäisenä perustettu yhdistys, Jyväskylän Reserviupseerit juhlii tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan.

Keski-Suomen Reserviupseeripiirin toiminnanjohtaja Tapio Paappanen kertoi, että maailmantilanteen ollessa tämän kaltainen, jätetään 70-vuotisjuhlinnassa pönötys vähiin ja avataan muuttuvaa Euroopan turvallisuustilannetta huippuasiantuntijoilla. Lokakuun alussa pidettävä juhlaseminaari on kaikille avoin, ja siinä yhteistyökumppanina on Jyväskylän yliopisto.

Seminaarissa luennoivat Venäjän tutkimukseen erikoistunut johtava tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista, kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta ja median sota-asiantuntijana runsaasti käyttämä kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri. Lisäksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo päivittää turvallisuuteen liittyviä poliittisen kentän tapahtumia. Hän osallistuu samana päivänä myös Keski-Suomen Kokoomuksen 100-vuotisjuhlaan Jyväskylässä.

Keski-Suomen Reserviupseeripiirin toiminnassa keskeistä on johtamiskoulutus, koulutusjärjestelmän kehittäminen sekä kenttäkelpoisuuden ja ampumatoiminnan ylläpito.

Suomen Reserviupseeriliiton alainen maakunnallinen piiri on eri kuntien paikallisyhdistysten ja liiton väliporras. Sen hallitus koostuu paikallisyhdistysten valitsemista jäsenistä. Hallitus vastaa toteutettavien asioiden suunnittelurytmistä.

– Yhdistysten toimintaa kentällä on kunniavartioiden hoitaminen juhlapäivinä, ylennyksiin ja kunniamerkkien jakoon liittyvät tilaisuudet, luentotilaisuuksien ja ampumaharjoitusten järjestämistä jäsenille ja erilaista kilpailutoiminnan järjestämistä sekä fyysisen kunnon ylläpitoa, luettelee Paappanen.

Sotaveteraanikeräysten aika alkaa olla ohi, mutta veteraanien piirijärjestöt ovat auttaneet veteraanijärjestöjen toimintaa yhteisen sopimuksen pohjalta 1990-luvulta lähtien. Tämä työ on tulossa nyt päätökseen veteraanien elinkaaren päättyessä.

– Tämä tulee muuttumaan, kun maakuntaan saadaan Tammenlehvän perinneyhdistys ensi keväänä. Silloin reserviläisille sälyttyy entistä enemmän perinnetyövastuuta. Tuolloin tulee kuntakohtaiset perinnetoimikunnat, muun muassa kunnan virkaihmisiä, rehtoreita, opetustoimen johtajia, seurakunnan väkeä. Niiden koollekutsumisvelvollisuus tullee reserviläisille. Toimikunnat suunnittelevat paikkakuntakohtaisia tapahtumia ylläpitämään veteraaniperintöä. Kohderyhmänä ovat erityisesti yläkouluikäiset ja lukion ensimmäiset luokat.

Keski-Suomen Reserviupseeripiirin tiedottaminen painottuu piirien yhteiseen Keski-Suomen Maanpuolustaja -lehteen, jonka päätoimittaja on Paappanen.

Reserviupseeripiiri on vuonna 1931 perustetun Suomen Reserviupseeriliiton alainen jäsenyhdistys. Juhlapäivän aikana piirin toiminnanjohtaja Paappanen ja Reserviupseeriliiton liittovaltuuston jäsen Jarmo Siltanen laskevat seppeleen sankarivainajien haudalle Jyväskylän vanhalla hautausmaalla.

Kaikille avoin juhlaseminaari järjestetään Jyväskylän yliopiston Agorassa lauantaina 1. lokakuuta. Martti Ahtisaari -salin tilaisuus alkaa kello 15.