Keski-Suomen maanpuolustusjuhlaa vietettiin Laukaassa

Ohimarssi Laukaan keskustassa. Kuva: Matti Hyvärinen

Keski-Suomen alueellinen maanpuolustusjuhla ja Ilmasotakoulun saapumiserän 2/2023 sotilasvala järjestettiin Laukaassa 12.8.2023. Valatilaisuus oli historiallinen, sillä nyt valan vannoneet alokkaat olivat Ilmasotakoulun ensimmäiset Nato-aikana palvelukseen astuneet varusmiehet. Sotilaspastori Marko Haukkamäki totesi pitämässään kenttähartaudessa, että sotilasvalan mukanaan tuoma velvoite pysyy kuitenkin samana: suomalainen sotilas turvaa jatkossakin Suomen vapautta.

Ilmasotakoulun johtaja eversti Vesa Mäntylä muistutti ylentämispuheessaan tuoreita lentosotamiehiä, että he eivät ole Puolustusvoimissa, vaan he ovat Puolustusvoimat.

Paraatikatselmuksen ja sotilasvalan jälkeen vuorossa oli ohimarssi Laukaan keskustassa. Kuuluvan lisäsäväyksen ohimarssiin toi kahden Hawk-harjoitushävittäjän ylilento.

Majurin mediamalja -palkinto myönnettiin Pauliina Ylitalolle. Kuva: Juha Hyvärinen

Iltapäivällä valalounaan jälkeen järjestettiin Laukaan koulukeskuksen uudessa liikunta- ja juhlasalissa pääjuhla, jossa mm. jaettiin Majurin mediamalja -palkinto. Tänä vuonna palkinto myönnettiin toimittaja Pauliina Ylitalolle, joka on ansiokkaasti tuonut esille naisten panosta viime sodissa sekä kotirintamalla että rintamalla. Kiitospuheessaan Ylitalo totesi, että sota-ajan naiset on nostettava sen ajan miesten rinnalle.