Kesän matkavinkki Viipurissa

 Karjalan Kannaksen Sotamuseo.
2017Sotamuseo1Viipurin entisellä keskuskasarmialueella toimii vuosi sitten avattu varsin omaperäinen yksityisen sotahistorian harrastajan,
Bair Irinchejevin perustama sotamuseo.

Torkkelin puiston kupeessa sijaitseva vanha, 1700-luvun lopulla perustettu kasarmialue on jo nähtävyys sinänsä. Voimakas historian havina tuntuu pitkien kasarmirakennusten välisellä alueella, vain jalustalla oleva MiG-15 -hävittäjä ei tunnu kuuluvan joukkoon. Kasarmien ovet on suljettu peltilevyillä, joten en pääse tekemään tupa-, kaappi- ja siisteystarkastusta. Hyvä niin, sillä puna-armeijan jäljiltä tarkastus ei kyllä menisi läpi. Autohallista löytyy yksinäinen Wehrmachtin panssari ja saksalaisia kenttäradioita. Varsinainen museo on entisessä pesularakennuksessa.

Kokoelmissa on sekä suomalaisia että venäläisiä varusesineitä, asepukuja, aseita ja kunniamerkkejä. Puna-armeijan lääkintähuolto on korostetusti esillä. Lasivitriineissä on myös suomalaisia puhdetöitä ja suojeluskuntamateriaalia. Sotahistoriallista kirjallisuutta on runsaasti, muutamia suomenkielisiäkin löytyy joukosta. Ehkä erikoisin esine on Nurmon sankarivainajien Pro Patria -muistotaulu.

Seinällä on suurikokoinen Karjalankannaksen kartta, jossa paikannimet on myös suomeksi. Punaiset nuolet kuvaavat puna-armeijan hyökkäyksiä talvisodassa. Taipaleen lohkolla nuoli kaartuu takaisin. Siellähän oli myös keskisuomalaisia sotureita torjumassa hyökkäystä.

Kiinnitän huomiota museon nuoreen oppaaseen. Hän esittelee venäläiselle ryhmälle panssarinyrkin (Panzerfaust) käyttöä. Hän laittaa aseen olkapäälle kuten kevyen singon. Tähtäinlinja on pielessä, ei ole osumaa tornin juuressa…

Museoesineiden esittelytekstit puuttuvat, mutta muutoin museo on hyvällä alulla. Kasarmimiljöö tarjoaa mahtavat puitteet toiminnan kehittämiseksi ja laajentamiseksi. Pääsymaksu oli kohtuullinen, kolme lippua yhteensä 900 ruplaa eli 13,32 euroa. Kannattaa käydä!

– Matti Hyvärinen