Kesäkuun sotahistoriamatkan kohteena oli Viro

Matkalaiset Sillamäessä, joka oli neuvostoaikana uraanijalostuksen takia suljettu kaupunki.

Korpilahden Isänmaan Ystävät ry järjesti 9.–11.6. jo perinteeksi tulleen sotahistoriamatkan, tällä kertaa Viroon. Matkan toteutuksessa olivat yhteistyössä myös Keski-Suomen reservipiirit sekä Keski-Suomen Sotilaspoikien perinnekilta ry.

Matkan johtajana toimi jo monet matkat järjestänyt Mikko Strang. Sotahistorian asiantuntijoina olivat Heikki Rahikainen, Tapio Paappanen ja Hannu Teider. Matkan pääteemat olivat Viron vapaussota 1918–1920 ja kesä 1944.

Heikki Rahikaiselta saimme tuhdin tietopaketin Viron vapaussodasta ja suomalaisten osallistumisesta siihen.

Tapio Paappanen käsitteli jatkosodan tapahtumia ja painotti kesän 1944 torjuntavoittojen sarjaa ja sen yhteisvaikutusta jatkosodan kulkuun ja rauhanehtoihin.

Hannu Teider kuvasi meille vähemmän tunnettua Sinimäen taistelua ja sen yhteyttä jatkosotaan. Sinimäen taistelut käytiin heinä-elokuussa 1944 Virossa Narvan länsipuolella, missä saksalaiset – mukana oli myös virolaisia ja monen muun maan taistelijoita – pysäyttivät puna-armeijan hyökkäyksen. Tämä varmisti sen, ettei Neuvostoliitto pystynyt vielä tässä vaiheessa valloittamaan Viroa eikä puna-armeija päässyt edes yrittämään Kannaksella taistelleiden suomalaisten motittamista Viron kautta. Sinimäkien taistelut voitaneen jopa lukea Paappasen mainitsemaan torjuntavoittojen sarjaan, joka esti Suomen miehityksen ja mahdollisti itsenäisyytemme säilyttämisen.

Taistelukuvausten lisäksi saimme sekä Rahikaiselta että Teideriltä mielenkiitoiset tietoiskut Viron historiasta, maantieteestä ja nykytilanteesta.

Perinteiseen tapaan suoritettiin myös seppeleenlasku, tällä kertaa Rakveressä Viron vapaussodan patsaalle.

Matka oli todella antoisa, tunnelma leppoisa ja palvelu pelasi, kuten näillä matkoilla aina on ollut tapana. Pohjolan Matkan kolmiakselinen bussi kiidätti meitä turvallisesti kokeneen kuljettajan Ari Huhtasen ohjastamana muistomerkiltä ja taistelupaikalta toiselle.

Heikki Rahikainen Pohjantähden muistomerkillä Muuksin linnamäellä Harjumaalla. Muistomerkki symbolisoi Viron ja Suomen yhteistyötä ja aseveljeyttä.
Tapio Paappanen kuvaa jatkosodan tilannetta Itä-Karjalassa. Karttaa pitelee Perttu Hietanen.
Hannu Teider selostaa kesän 1944 taisteluita Sinimäen laella saksalaisten Tannenberg-linjalla.
Tässä on nyt rautaesirippu, totesi Heikki Rahikainen katsoessaan Narvajokea, jonka toisella puolella on Venäjän Ivangorod. Oikealla Hermannin linna Narvassa.

Teksti ja kuvat: Matti Hyvärinen