K-S Sotaveteraanipiirin 50v juhla Peurungassa

Kiitos veteraaneille, että saamme puhua suomea!

Laukaan Peurunkaan 29.10. kokoontuneet noin 350 Keski-Suomen Sotaveteraanipiirin 50-vuotisjuhlan vierasta pyyhki silmäkulmiaan kun toivakkalainen Niina Heinonen oli lausunut muutaman sanan veteraanien merkityksestä ja esitti sen päälle koskettavan Veikko Lavin säveltämän ja sanoittaman Evakon laulun. – Pappa lähti sotaan 20-vuotiaana. Toimi lähettinä ja kirjurina. Hän kotiutui 25-vuotiaana. Itse olin 20-vuotiaana aloittanut äidinkielen opinnot Jyväskylän Yliopistossa ja valmistuin opettajaksi 25-vuotiaana. Suuri kiitos kaikille veteraaneille siitä mitä sodassa tekivät. On veteraanien ansiota, että saamme puhua äidinkielenämme suomea, kertoi Niina Heinonen kiitollisena ja nöyränä veteraanejamme kohtaan.

Keski-Suomen Sotaveteraanipiirin 50-vuotisjuhlan yleisöä Peurungassa 29.10.2016
Keski-Suomen Sotaveteraanipiirin 50-vuotisjuhlan yleisöä Peurungassa 16.10.2016

Keski-Suomen Sotaveteraanipiirissä on 3000 jäsentä, joista veteraanitunnuksen omaavia on noin 500. Piirin juhlassa oli vielä mukana arviolta 30-40 taisteluissa mukana ollutta veteraania. Suomessa veteraaneja on vielä 22 000, joiden keski-ikä on jo 92 vuotta. Piirin puheenjohtaja Kalevi Jääskeläinen kertoi, että juhlat ovat veteraaneille tärkeitä tapahtumia. Piirin rooliin on tulossa iso muutos, sillä vuoden 2020 paikkeilla toiminta muuttuu perinneyhdistysten vetämäksi. – Silloin ei kovinkaan monta veteraania ole enää elossa, sanoi Jääskeläinen.

Sotaveteraaniliiton sosiaalisihteeri Anni Grundström otti tervehdyksessään kantaa riittämättömiin kuntoutusmäärärahoihin. – Vuonna 2017 on tulossa määrärahojen korotus, jonka myötä veteraaneille taataan paremmin kotiin tuotavia palveluja kuten siivousta ja kuljetusapua. Maksuttomia avopalveluja saavat kaikki kotona asuvat veteraanit, joilla niihin tarvetta on, kertoi sosiaalisihteeri Grundström ja onnitteli liiton puolesta juhlivaa piiriä.

Juhlan päätössanat esitti veteraani Alpo Paananen Viitasaarelta. Hän kertoi, että joukossamme on vielä joitakin veteraaneja, jotka ovat olleet mukana kolmessa sodassa. Paananen oli iloinen siitä, että tällainen yhdessäolon hetki on mahdollistettu. – Veteraaneja kiitetään, mutta myös veteraaneilla on aihetta kiitokseen muille. Meillä on paljon hyviä ystäviä, jotka ovat olleet valmiina auttamaan ja varsinkin kuuntelemaan. Kiitos avusta ja tuesta, päätti Alpo Paananen sotaveteraanipiirin juhlan.

Tapio Paappanen