Jyväskylän Sotaveteraanit 60-vuotisjuhlat

Suomen toiseksi vanhimman sotaveteraaniyhdistyksen, Jyväskylän sotaveteraanit ry:n 60-vuotisjuhlaa ja Naisjaoston 50-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina 27.10. Puheiden ja musiikkiesitysten lisäksi tilaisuudessa huomioitiin ansioituneita Sotaveteraaniyhdistyksen jäsenia ja pitkään veteraanien hyväksi tehneitä vapaaehtoistyöntekijöitä. Huomionosoitusten saaneiden puolesta kiitospuheessa Kauko Saastamoinen totesi mm. että ”tämä ei ole kultainen kädenpuristus – vainioita on paljon ja  työntekijöitä on vähän. Työ jatkuu maanantaina”!

Tilaisuuden päätössanat lausui sotaveteraani Martti Mäkinen. Hän kiitti kaikkien sotaveteraanien puolesta kaikkia niitä henkilöitä,  jotka ovat veteraanien puolesta töitä tehneet  ”Lämmin kiitos kaikille teille – olette kiitoksenne ansainneet! Erityiskiitoksen hän lausui niille henkilöille joska tuosta vaan piipahtavat hetkeksi seurustelemaan ja saavat aikaan mielihyvää. Seuranpito on tärkeää. Tärkeää on sekin, että tarjotaan vihteen linjaa – mukavia hetkiä – ilonhetkiä. Ne on otettu kiitollisuudella vastaan!

 

Juhlassa esiintyi myös Jyväskylän sotaveteraanikuoro. Tämä juhla oli kuoron 45-vuotistaipaleen viimeinen isompi esiintyminen. Ilolla ja kiitoksella he lauloivat veteraaneille ja kutsuvieraille. Juhlat eivät ole mitään ilman yllätystä. Niinpä kuoro kutsui kunniapaikalle Marjatta Linnan ja he lauloivat hänelle kiitokseksi Palmgrenin Serenaadin. Kuoron toiminta päättyy vuodenvaihteessa ja laulu raikuu jatkossa Harmaat herrat -kuorossa.

Sotaveteraanin vierellä loppuun saakka – Matti K. Hyvärisen toimittama historiakirja

 

Matti K. Hyvärisen toimittama kirja julkaistiin myös yhdistyksen juhlassa. Matti K. Hyvärinen totesi kirjan esittelypuheessaan, että oli asettanut kirjalle useampia tavoitetta:

  • kirja on veteraanien muistelukirja
  • kirja kertoo jälkipolville mitä isät ja papat ovat tehneet sotien aikana
  • kirja on tuleville sukupolville. Ajatuksella mitä heidän pitäisi oppia tuntemaan itsenäisen Suomen merkityksestä.
  • kirjassa on sytykkeita tulevaan perinnetyöhön

Matti K. Hyvärinen totesi puhessan myös, että kirjassa on ”siltafilosofiaa”. Silta sotahistoriasta, yhdistyksen toimintaan ja tulevaan perinnetyöhön. Erityisesti hän toivoi, että kouluissa kirja otettaisiin ahkeraan käyttöön. Kirjassa yhdistyy niin sota- kuin paikallishistoriakin.

Sotaveteraanit vierellä loppuun saakka -kirjaa on saatavissa Sotaveteraaniyhdistyksen toimistolta sekä olemalla yhteydessä Matti K. Hyväriseen e-mail: matti.hyvarinen (ät)  innoverkko.com

  • kirjan hinta on 30 e (sotaveteraaniyhdistyksen jäsenille 20 e)
  • postitse lähetettyihin kirjoihin lisätään 12 euroa postituskuluja.

Teksti ja kuvat Eila Keinonen, verkkkotoimittaja