Ilmavoimien reserviupseerikurssi 95 finaaliin

Ilmavoimien reserviupseerikurssin päätöstilaisuus pidettiin 25.7.2013 Luonetjärven varuskuntaravintola Luonetissa Tikkakoskella. Ohjesäännön mukaisen ev Petri Tollalle tehdyn ilmoittamisen jälkeen irroittelivat Ilmavoimien Soittokunnan soittajat tavallista kevyemmän setin soittimistaa, liekö osalle soittajia perjantaina alkanut kesäloma innostanut heitä.

Puheessaan upseerioppilaille ev Tolla onnitteli kaikkia yhtätoista kurssilla ollutta oppilasta erinomaisesta kurssin suorittamisesta. ”Qualitas Potentia Nostra, laatu on voimamme ilmaus on kuvaava ilmaus tällekin kurssille. Sodan ajan joukkojen ydin ovat reservinupseerit, tämä on todettu lähihistoriamme sodissa. Teillä on alkanut johtajaksi kasvaminen, se on jatkuvaa opiskelua elämän loppuun saakka. Teiltä odotetaan johtamisen taitoja yhteiskunnassa, täällä johtakaa alaisianne edestä tinkimättä ja kovaa”. Puheensa päätteeksi ylensi ev Tolla upseerioppilaat upseerikokelaiksi ja jakoi kurssitodistukset sekä reserviupseerin ristit jokaiselle.

Ilmavoimien reserviupseerikurssi 95 oli vahvuudeltaan vain 11 oppilasta, johtamisjärjestelmälinjalla 7 ja lentoteknisellä linjalla 4 taistelijaa. Taistelujohto- ja elsolinjan upseerioppilaita ei tämän kurssin vahvuuteen ollut valittu. Ilmavoimien Reservikoulun johtaja kapteeni Tanttu totesi kurssin olleen tasainen, seitsämän kurssilaista sai kiitettävän ja neljä hyvän arvosanan. Kapteeni Tanttu lähetti tuoreet upseerikokelaat kannustavin sanoin joukko-osastoihin harjaantumaan johtamistaidoissaan. Kurssista jäi kurssin henkilökunnalle hyvät muistot.

Suomen Reserviupseeriliitto jakaa vuosittain tammi- ja heinäkuussa priimusmiekat puolustushaarojen reserviupseerikursseilla parhaiten menestyneille oppilaille. Tällä kerralla miekan sai ansioistaan upskok Aho Niko Mikael Vehniältä. Alla olevassa kuvassa miekkaa luovuttaa hänelle Keski-Suomen Reserviupseeripiirin 2. varapuheenjohtaja Petri Ruotsalainen Jyväskylästä.

Reserviupseeripiirin 2. varapuheenjohtaja Petri Ruotsalainen luovuttaa ja upskok Niko Aho vastaanottaa kunniamiekan nro 457

Luonetjärven marssin rasitukset kramppeineen, johtamistaidon harjoitus irtautumisineen, Mansikkaheton suojuoksu vesineen ja monet muut tapahtumat kurssin varrelta vilahtelivat kurssin priimuksen upskok Ahon kiitospuheessa. Aho nimitti kurssia melkoiseksi vaellukseksi, ”jokaisella vaelluksella on päämäärä joka pyritään saavuttamaan. Tämän vaelluksen päämäärä oli kurssin suorittaminen kunniallisesti päätökseen. Siinä olemme onnistuneet!” Viikonloppuvapaan jälkeen kokelaat lähtevät joukko-osastoihin kouluttamaan kesän saapumiserän varusmiehiä ja naisia. Haastatellessani upskok Aho kertoi olevansa Tikkakosken kupeelta Vehniältä kotoisin. ”Iltalomamatka on vain joitan minuutteja jotenka palveluspaikka ei tästä parane”. Ahon tulevaisuuden suunnitelmissa on muotoiluakatemia Kuopiossa ja harjoitteluvuosi Australiassa.

Suomen Veteraanijärjestöjen Valtuuskunta on ideoinut uuden ensimmäistä kertaa jaettavan tunnustuspalkinnon upseerioppilaalle joka on osoittautunut kiinnostuneimmaksi Suomen sodista 1939-44. Tämä palkinnon pokkasi itselleen upskok Juuso Mankonen. Valinnan olivat tehneet reserviupseerikurssin kouluttajat, palkinnon luovuttivat keskisuomalaiset veteraanit Juho Vuoristo, Pentti Koskinen, Birger Feldt ja Pekka Toivonen. Alla kuva valtuuskunnan ”Teräslautanen” – palkinnosta, vastaanottajasta ja luovuttajista.

Kuvassa vasemmalta Birger Feldt, upskok Mankonen, Juho Vuoristo, Pekka Toivonen

 

Vapaan sanan vuorolla piirin varapuheenjotaja Petri Ruotsalainen tunnusti tuntevansa lämmintä lukkarinrakkautta ilmavoimien reserviupseerikoulusta kohtaan koska oli ollut aikaisemmalla kurssilla -90 luvun alussa. Kahvien ja viihdemusiikin jälkeen oli vuorossa Ilmasotakoulun kunniamarssi tilaisuuden päätökseksi.

KariL