”Hiljaiset hongat Äyräpään harjulla”

Pässinmäellä, Kauko Sorjosen Säätiön omistamassa kiinteistössä Jämsänkoskella ilmassa oli sotahistorian havinaa 12. lokakuuta, kun historioitsija Tapio Paappanen julkisti uusimman teoksensa ”Suomen kohtalonhetkiä 1917 – 1945 – Suomen selviytyminen itsenäisyytemme murrosvuosista”.  Kirjaidea oli kehittynyt Keuruun lukiolaisten historian kurssseilla Karjalankannaksella, missä Paappanen on ollut oppaana jo vuosien ajan. Ensin syntyi lukiolaisille oppimateriaaliksi kesän 1944 torjuntataisteluja käsittelevä moniste, jota Paappanen sitten ryhtyi laajentamaan oppikirjaksi. Nyt valmistunut kirja on tiivis tietopaketti Suomen keskeisistä sotahistorian tapahtumista ja käännekohdista. Nuorille, lukioikäisille suunnattu teos on samalla veteraanien perinteen siirtoa parhaimmillaan.

HistorioitsijaTapio Paappanen ja kirjan teossa asiantuntija-apuaan antaneet Pekka-Juhani Kuitto (vas.) sekä Pekka Ruuskanen (oik.).

Tilaisuuden alussa esitettiin Matti Halisen ohjaama huikea dokumentti ”Hiljaiset hongat Äyräpään harjulla – Pekka Viinikan taistelujen tie”. Dokumentissa on erinomaisella tavalla yhdistetty SA-kuvamateriaaliin perustuvaa dokumentaarista sotahistoriaa ja sotaveteraani Pekka Viinikan omakohtaisia kokemuksia jatkosodasta. Viinikka – Siiranmäen ja Äyräpään-Vuosalmen soturi – oli kaikkiaan kymmenen kertaa mukana lukiolaisten matkoilla. Hän antaa inhimilliset ja aidot kokemuksen kasvot dokumentille.

Uusi kirja on jaettu. Pekka Ruuskanen, Maritta Viinikka-Autio ja kirjan taitossa avustanut Eila Keinonen (oik.) syventyvät kirjan antiin.
Maritta Viinikka-Autio, sotaveteraani Pekka Viinikan tytär, esitti lämpimät kiitokset sekä kirjasta että dokumentista.
Vasemmalla everstiluuntnatti evp Jukka Kentala, joka puhui tilaisuudessa veteraanien perinnön siirrosta nuorille. Keskellä dokumenttielokuvan ohjaaja Matti Halinen, joka esitteli dokumenttinsa ja kertoi sen valmistumisesta. Oikealla kirjailija itse.

Lue laajempi juttu joulukuun Keski-Suomen Maanpuolustajasta.

Teksti ja kuvat: Matti Hyvärinen