Äänekoskelaiset kisailivat Kilpimäellä

Äänekosken maanpuolustusjärjestöjen kesän maastokauden päättävä tapahtuma, Kilpimäen kisa järjestettiin tällä kertaa nimensä mukaisesti Kilpimäen maastossa Uuraisilla.

Kisa käytiin perhe- ja herrasmiestapahtumana ja turha kiire oli pyydetty jättämään matkasta pois.Alkuviikon heikoista sääennusteista huolimatta sää suosi ja kisa saatiin läpikäytyä erinomaisissa olosuhteissa. Startti tehtäväreitille tapahtui perjantaina 28.09 klo 17 Kilpimäen laavulta. Tehtäväreitin pituus oli noin 2 km, sisältäen metsätietä ja normaalia kangasmaastoa. Reitin varrella sijainneilla rasteilla oli erilaisia enemmän tai vähemmän reserviläistaitoihin liittyviä tehtäviä. Oheinen kuva tehtävärasteilta.

Ensimmäisenä tehtävänä osanottajilla oli tietysti annettujen ohjeitten ja karttaliitteen mukaan kisapaikalle osaaminen. Paikanpäälle osattiinkin hyvin, osanottajia lähtöviivalle ilmestyi yhteensä 19  – Naisia 9, miehiä 8 ja 2 nuorten sarjaan.   Aluksi Jari Kiviniemi kävi läpi kilpailuohjeet ja reitin sekä jakoi tehtäväkortin kartan kera.

Ensimmäisenä rastitehtävänä oli ilmapistooliammunta normaaliin ilmapistoolitauluun. Ammunnan johtajana toimi Matti Minkkinen, joka tarvittaessa myös opasti osallistujia aseen turvallisessa käytössä ja tähtäämisen  periaatteissa.  Nuorimmille oli kävyn tarkkuusheitto ensimmäinen tehtävä. Maastossa rastitehtäviä oli kaikkiaan 9.   Matkan mittausta, petankkikuulan heittoa, liikennemerkkien kertausta, hoksaamis- ja laskentatehtävä, tarkkaan havainnointiin liittyvä tehtävä, etäisyyden arviointia, ja lopuksi puunpilkkomistehtävä.

Viimeiset osanottajat käyttivät kilpailuajan hyväkseen ihan hämärän rajamaille asti. Laavulla oli  mahdollisuus nuotiotulen ääressä rupatteluun ja makkaran paistoon. Kisan päätteeksi käytiin läpi tehtävien oikeat vastaukset ja laskettiin tulokset. Palkintojen jakoa ja tuloslistan läpikäyntiä häiritsi jo hieman illansuussa laskeutuva hämäryys, onneksi valoneuvojakin löytyi tuloslaskennan avuksi.

Muistetaanpa itse kukin varautua alkaneeseen syksyyn hyvin varustein ainakin autonperässä. Syysiltojen aamu- ja iltahämärissä  ovat näkyvät turvaliivit, heijastimet ja tasku/otsalamput ainakin jalan liikuttaessa liikenneturvallisuuden  vuoksi tarpeen.

Maanpuolustusterveisin

Jari Kiviniemi