80 vuotta Mannerheim-ristin myöntämisestä, 40 vuotta kutsusta viimeiseen iltahuutoon – Emil Pasanen, Mannerheim-ristin ritari n:o 14

Mannerheim-ristin ritari sotamies Emil Pasanen. Kuva: Sot.virk. Niilo Helander, SA-kuva.

Mannerheim-ristin ritari n:o 14 Emil Pasanen syntyi Viitasaarella 25.8.1910. Tänä syksynä tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun hänet nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi ja 40 vuotta hänen kuolemastaan. Pasanen on haudattu Viitasaarelle Haapasaaren hautausmaalle.

Löytänältä kotoisin ollut pienviljelijä ja metsätyömies, seitsemän lapsen isä Emil Pasanen kunnostautui jatkosodan hyökkäysvaiheessa Mannerheim-ristin arvoisesti tuhoamalla kymmeniä vihollisia, valtaamalla tärkeän sillanpääasemakukkulan ja estämällä yksin konepistooli aseenaan 200-miehisen vihollisen tunkeutumisen tilapäiseen puolustusasemaan.

Kirjailija Jorma (Joppe) Karhunen, Mannerheim-ristin ritari itsekin, kirjoitti kirjassaan Taistelujen miehet (1972) Emil Pasasesta. Kerran, kun vihollisen partio oli päässyt tunkeutumaan linjojen lävitse sivustalta, lähti Pasanen tovereineen tuhoamaan vihollista. Tehtävä onnistui, ja palattuaan oli Pasanen sanonut: ”Rynnivät nääs suoraan konepistoolin piipusta sissään.”

Pasanen ei sota-ansioillaan kehuskellut.
– Enhän minä mittään. nääs, mutta kun se tilanne oli sellainen, että oli tapeltava. Omien maittemme puolesta sitä survottiin.

Emil Pasanen on haudattu Haapasaaren hautausmaalle Viitasaarelle. Kuva: kauko Ikäheimonen.