Maanpuolustusnaiset 2017

2017wilmamarkkinatPerinteisillä Wilma-markkinoilla Viitasaarella 1.7. esittelivät Äänesseudun maanpuolustusnaiset naisille suunnattua vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaa varainhankinnan ohessa. Tapahtumassa olivat mukana Ääneseudun ja Viitasaaren reserviläisjärjestöt.  Ääneseudun Ekoaseryhmän teltalla riitti kokeilijoita jonoksi asti.

2017LutakkoMaanpuolustusnaiset osallistuivat Lutakonaukiolla 15.6. Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertueen ja Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuuden tapahtumaan. Esittelimme toimintaamme samassa teltassa Marttojen,  Maa- ja kotitalousnaisten ja Lottaperinneyhdistyksen toimijoiden kanssa.  Naisten Valmiusliiton teltalla opastettiin kotivaran käytöstä. Meidän naisia oli myös valmistamassa ja myymässä hernekeittoa Naisten Valmiusliiton ”soppatykkioperaatiossa”.

SEURAAVAKSI OLEMME MUKANA NÄISSÄ TAPAHTUMISSA

 • 5.8.  Keski-Suomen alueellinen maanpuolustusjuhla sekä Ilmasotakoulun valatilaisuus, Karstula (mm. lippulinna, esittelytehtävät ja maanpuolustusjuhlaan osallistuminen)  Nyt on aika ilmoittautua Mp-juhlan tukikurssille (lippulinnat, mp-järjestöjen tuki)
  Veteraanijärjestöjen sekä maanpuolustusjärjestöjen lipuista reserviläiset muodostavat lippulinnat, jotka osallistuvat seppeleenlaskutilaisuuteen 5.8. klo 09.00 veteraanilippujen kanssa sekä Sotilasvalan kello 11:00 että ohimarssiin klo 12.00 sekä Karstulan XX järjestettävään pääjuhlaan klo 14.30 kaikilla lipuilla. Tukikurssille tuleville ohjeet ja ilmoittautumiset MPK:n sivuilla:  tukikurssi
 • Kesäyön marssi 19.8. lähde marssimaan!
  Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) järjestämä Kesäyön marssi on Maanpuolustusnaisten liiton kesän liikuntatapahtuma. Jyväskylässä tapahtuvan marssin lähtöpaikka on Yliopiston Seminaarimäen alueella oleva liikuntarakennus. Reitti kiertää Jyväsjärveä rantaraittia pitkin. Reittipituudet lähtöaikoineen ovat 6 km klo 20:00, 15 km klo 20:00, 30 km klo 18:00 ja
  42 km klo 16:00. Reitin varrella on kaksi huoltopistettä ja maalissa keittoruoka. Liikuntarakennuksessa on suihkutilat ja saunat.
  Marssille ilmoittautuminen tapahtuu MPK:n sivujen kautta.  Maanpuolustusnaiset, lähettäkää osallistumisesta tieto myös Leena Hietalalle sähköpostilla hietalle (ät) gmail.com. Näin saamme varattua oikean määrän liiton maanpuolustusnaisille lahjoittamia kolmiohuiveja. Kesäyön marssi on avoin kaikille, joten kaverit mukaan!
 • Kesäyön marssi 19.8. tule toimitsijaksi!
  Tapahtumassa tarvitaan huoltopisteille toimitsijoita mm. juoman jakajiksi klo 16-02 väliseksi ajaksi. Kummallakin huoltopisteellä on kerralla 4 henkilöä töissä. Lisäksi ensiaputaitoisia henkilöitä tarvitaan lähtö-  ja maalialueella sekä huoltopisteille. Myös toimitsijaksi ilmoittaudutaan MPK:n sivujen kautta. Järjestäjien toiveena on, että voisimme koota oman huoltoryhmän ja hoitaa esim. yhden huoltopisteen kokonaan. Siksipä ilmoittautuminen myös toimitsijaksi tuleville virallisen ilmoittautumisen lisäksi sähköpostilla hietalle (ät) gmail.com.
 • 25.-27.8.  Tupaswillan Perinnepäivät
  Evakkotieltä uuteen huomiseen – Tupaswillan Perinnepäivät Laukaassa  on osa Suomi 100-ohjelmaa.  Maanpuolustusjärjestöt ovat jo kolmannen kerran mukana 3-päiväisessä viikonlopputapahtumassa. Järjestöt esittelevät tapahtumassa omaa toimintaansa ja järjestävät toimintarasteja.  Lisätietoa tämänvuotisista Perinnepäivistä Tupaswillan verkkosivuilta tupaswilla.fi
  Maanpuolustusnaisten esittelypisteeseen tulevat ilmoittautuvat MPK:n sivujen kautta.  Ilmoita myöskin tulostasi käytännön järjestelyjä hoitavalle Tarja Maukoselle  (Äänesseudun Maanpuolustusnaiset) sähköpostilla tarjas.maukonen (ät) gmail.com. Tapahtumassa käytetään omaa maanpuolustusnaisten vaatetusta.

Tule mukaan toimintaan
Maanpuolustusnaisten toiminta perustuu henkilön jäsenyyteen paikallisessa yhdistyksessä. Keski-Suomessa yhdistyksiä on neljä; Ääneseudulla, Jyväskylässä, Keurusseudulla ja Saarijärvellä. Tässä linkki jäsenksi liittymisen ohjeisiin.

TAPAHTUMAKUVIA  julkaistaan  Jyväskylän maanpuolustusnaisten bacebook -sivuilla ja Ääneseudun maanpuolustusjärjestöjen sivuilla ja Äänesseudun maanpuolustusnaisten facebookin julkisessa ryhmässä

TAPAHTUMAKALENTERI 2017
 päivitetty 19.5. – muutokset mahdollisia
Tapahtumakalenterin lopussa on alkuvuoden tapahtumia mitkä on järjestetty tai mihin olemme osallistuneet.

Elokuu 
Vkt 38-42   Bonusviikot MNL
25.-27.8.    SoMa –harjoitus, Santahamina, Helsinki (MNL)    
25.-27.8.    Perinneviikonloppu, Laukaan Tupaswilla

Muita tapahtumia
4.-5.8.    K-S maanpuolustusjuhlan tukikurssi, Karstula,
5.8.  K-S alueellinen maanpuolustusjuhla sekä Ilmasotakoulun valatilaisuus, Karstula
10.-13.8.  Kotiseutupäivät, Jyväskylä
19.-20.8.  Kesäyönmarssi, Jyväskylä
21.8.  Maanpuolustusilta, Kuhmoinen, järj. K-S aluetoimisto
27.8.  Sotiemme veteraanien seutukunnallinen kirkkopyhä, Toivakka,
järj. K-S Sotaveteraanipiiri
29.8.    Maanpuolustusilta, Kannonkoski, K-S aluetoimisto

Syyskuu
Vkt 38-42    Bonusviikot, Kuntokortit MNL
1.-3.9.  Minnatar –Nastaharjoitus, Rissala Kuopio (NVL)
16.9.  Operaatio-soppatykki, Jyväskylä, Jämsä, Luhanka, Hankasalmi, Konnevesi,
järj. K-S aluetoimisto

Muita tapahtumia
17.9.    Sotiemme veteraanien seutukunnallinen kirkkopyhä, Jämsä, Konnevesi, Viitasaari, K-S Sotaveteraanipiiri
19.-20.9.  Sydän Suomessa –konserttikiertue (Suomi 100) Mänttä, Jämsä,
Ilmavoimien soittokunta
30.9.    Sydän Suomessa –konserttikiertue (Suomi 100) Jyväskylä,
Ilmavoimien soittokunta

Lokakuu

Muita tapahtumia
6.10.  Aalto 3 Suomalaista big band musiikkia: Pekka Pohjolan ja Ui Sorvalin sävellyksiä, Jyväskylä, Ilmavoimien soittokunta
11.10.   Maanpuolustusilta, Multia, järj. K-S aluetoimisto
25.10.  Maanpuolustusilta, Luhanka, järj. K-S aluetoimisto

Marraskuu

Muita tapahtumia
12.11.    Kansanmusiikkimessu, Palokan kirkko, Järj. Jyväskylän srk
14.11.    Isänmaallisien laulujen ja runojen ilta, Palokan kirkko, järj. Jyväskylän srk
19.11.    Aalto 4 Maisemakuvia Suomesta ja Ilmavoimien soittokunnan 40 juhlakonsertti, Jyväskylä, Ilmavoimien soittokunta

Joulukuu

Lyhenteet:
MNL = Maanpuolustusnaisten Liitto
NVL = Naisten Valmiusliitto


Historian kirjoihin vuoden 2017 tapahtumat, joihin on osallistuttu

Tammikuu
12.1.    Hallituksen järjestäytymiskokous, Jyväskylä
24.1.    MNL Keski-Suomen piirihallituksen järjestäytymiskokous
29.1.    Tammisunnuntain kansalaisjuhla, Normaalikoulu Jyväskylä, järj. Tammisunnuntain Kilta

Helmikuu
Vkot 7-11    Bonusviikot
15.2.  Jyväskylän maanpuolustusnaisten sääntömääräinen kevätkokous klo 18 Veteraanitalolla

2017MNkantolippu
18.2.   Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piirin kantolipun 
naulaus- ja siunaustilaisuus
.
Maanpuolustusnaisten Keski-Suomen piiri on hankkinut oman kantolipun, joka on  piirin ja yhdistysten käytettävissä kokouksissa ja maanpuolustusjuhlissa. Lipun naulaus- ja siunaustilaisuus järjestettiin piirin yhdistysten jäsenille sekä kutsuvieraille 18.2.2017.

Muita tapahtumia
1.2.    Maanpuolustusilta, Ravintola Aimo, Jyväskylä, järj. K-S aluetoimisto
21.2.    Maanpuolustusilta, Hankasalmi, järj. K-S aluetoimisto

Maaliskuu

SisukasNainen2017

12.3.  Sisukas Nainen -tapahtuma  Pula-ajasta juhlaan (järjesti Jyväskylän Maanpuolustusnaiset) Nikolainsali,  Jyväskylä. Tilaisuudessa oli piirin kantolippu ensimmäisen kerran virallisessa esillä.
Fil.lis. Maija-Liisa Hirvi kertoi yhden perheen arkielämästä ja selviytymisestä 1940-luvun sota- ja pulavuosina. Esitelmä pohjautuu hänen äitinsä ja isoäitinsä kirjeenvaihtoon.  Toisessa esitelmässä Keski-Suomen Martat ry:n toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi kertoo Marttatyöstä talvi- ja jatkosodan aikana. Tilaisuuden juhlapuhujana on Keski-Suomen Aluetoimiston päällikkö evl Jukka Kentala.
Tilaisuudessa huomioitiin Eila Keinonen ja Anita Korhonen Maanpuolustusnaisten Liiton pronssisella ansiomitallilla. Ensimmäinen Maanpuolustusnaisten perinne ry:n myöntämä mitalli kultaisten solkien kera Keski-Suomeen luovutettiin Eila Kotaselle.
Sisukas Nainen ohjelma (päivitetty 7.3.)
Tapahtuman tunnuksena on Sota-arkiston kuva Nainen lieden äärellä (sotauutisia)
Helsinki, Puistola 1941.06.29 (koostekuvassa osa kuvasta).

Maanpuolustusnaisten bonusviikot
Vkot 7-11   (13.2.-19.3.)
Liiton organisoiman liikunnan bonusviikon tavoitteena on kannustaa jokaista maanpuolustusnaista liikkumaan itselle mieluisalla tavalla.

Muita tapahtumia
13.3.    Talvisodan päättymisen vuosipäivä, Kirkkopuisto, Jyväskylä

Huhtikuu

MNp_kevatkokous2017
Kevätkokouksen tunnelmaa Keuruulla 5.4.  Ravintola Mirjamissa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä mm. puhuttiin tulevista tapahtumista. Kokousjärjestelyt hoiti Keurusseudun Maanpuolustusnaiset.
Maanpuolustusnaisten Liiton Keski-Suomen piirin kevät- ja syyskokoukset pidetään vuorollaan Keuruulla, Jyväskylässä, Äänekoskella ja Saarijärvellä. Piirin syyskokous on Jyväskylässä.

28.5.17  Maanpuolustusnaisten piirin edustajat osallistuivat kiitokset Riitta Maukoselle -tilaisuuteen aluetoimistolla

Muita tapahtumia
8.4.   Maanpuolustusnaisten Liiton kevätkokous Vihdin Nummelassa.
25.4.    Maanpuolustusilta, Kyyjärvi, järj. K-S aluetoimisto
21.-23.4. INTTI TUTUKSI naisille –kurssi, Kevät-Luonetti, Tikkakoski
27.4.    Kansallisen Veteraanipäivän paikallinen veteraanijuhla, Jyväskylässä yliopiston Musica-rakennuksessa, Seminaarinmäellä (katso Jyväskylän tapahtumakalenteri)
27.4.    Kansallisen Veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla, Lahti

Toukokuu
5.-7.5.  Leijona -Nastaharjoitus, Parolannummella Hämeenlinnassa  (NVL)
20.-21.5.  Kyrös-Jotos, Hämeenkyrö
20.5.  Operaatio-soppatykki ja pikku-lotta työpaja eri paikkakunnilla
Keski-Suomen Aluetoimisto, Lottaperinneyhdistys, NVL  ANK

KyrosJotosMaanpuolustusnaiset Kyrös-jotoksella 20-21.5. Hämeenkyrössä

Maanpuolustusnaisten Liiton 28. maastovaellus järjestettiin Hämeenkyrön maisemissa. Jotokseen osallistui 39 partiota.  Aurinkoisessa säässä tehtävärastilta toiselle vaelsi noin 160 naista. Järjestäjien mukaan viikonlopun aikana oli reilut 200 ihmistä joko jotoksella tai sitten järjestely-, huolto-,  johto-,  tarkkailu- yms. tehtävissä.

Keski-Suomesta jotokselle osallistuu Sisu-Siskot Jyväskylän maanpuolustusnaisista ja Sisä-Suomen siskot Äänesseudun maanpuolustusnaisista.  Kyrös-jotos 2017 maastovaelluksen tavoitteena oli lisätä naisten maastotaitoja ja kansalaisvalmiuksia Suomi 100v ja Luonnon päivä -teemoilla.  Majoitus tapahtui puolijoukkueteltoissa.

Liiton puheenjohtaja Mervi Liimatainen nosti avajaispuheessa kolme tärkeää asiaa Yhdessä, Ilolla ja Kiitos.  Sitä Kyrös-jotos 2017 oli.  Valkovuokot kukkivat, lehtipuut vihersivät, käki jaksoi kukkua, aurinko paistoi ja yhdessä taivallettiin odottamaan kiirettä! Jotosjärjestelyistä vastasi Hämeenkyrön Seudun Maanpuolustusnaiset ry., yhteistyötahoina olivat mm. Maanpuolustusnaisten Liiton Pirkanmaan piiri, alueen reservijärjestöt, MPK, Puolustusvoimat ja Maanpuolustusnaisten Liitto ja Hämeenkyrön seurakunta.

Operaatio Soppatykki 20.5.  Jyväskylä, Keuruu, Laukaa ja Saarijärvi

MOperaatioSoppatykkiaanpuolustusnaisia osallistui muiden  Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunnan jäsenjärjestön toimijoiden kanssa lauantaina 20.5.2017  Operaatio Soppatykkiin.

Jaettava hernekeitto oli keitetty Leijona Cateringin keittiöllä Tikkakoskella ja kuljetettu sieltä soppatykeissä jakelupaikkoihin.  Ihmiset saivat nauttia hernekeitosta Saarijärven, Keuruun ja Laukaan toreilla sekä Jyväskylässä kompassilla. 
Operaatio Soppatykin järjestelyistä vastaa Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunta  Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimiston, Ilmasotakoulun ja
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Hämeen maanpuolustuspiirin Tikkakosken koulutuspaikan tukemana.

Muita tapahtumia
2.5.    Maanpuolustusilta, Pihtipudas, järj. K-S aluetoimisto
12.5.   Lotta-toiminnan perinnepäivä, Jyväskylä, järj. Lottaperinneyhdistys
20.5.  Yläkaupungin yö, Jyväskylä, Ilmavoimien soittokunta
26.5.    Aalto 2 Eero Koivistoisen uusia sovituksia suomalaisesta musiikista, Suomi 100 v juhla-cd:n julkaisukonsertti, Jyväskylä, Ilmavoimien soittokunta
31.5.    Laila Kinnunen –konsertti,
Palokan koulu, Jyväskylä, järj. Rintamaveteraanien K-S piiri

Kesäkuu
15.6.   Suomi 100-vuotta juhlatapahtuma  Lutakonaukiolla Jyväskylässä 15:00 – 20:00. Järjestelyt: Ilmasotakoulu ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Hämeen Maanpuolustuspiiri, Tikkakosken koulutuspaikka. Maanpuolustusnaiset ovat  tapahtumassa mukana.

Muita tapahtumia
9.6.    JR 50 jatkosotaan lähdön muistotilaisuus, Suolahti,
järj. JR 50 Aseveli- ja perinneyhdistys/-toimikunta, K-S aluetoimisto
10 6.  Maakuntamarssi, Keski-Suomi,
järj. K-S aluetoimisto, maakuntakomppaniat, reserviläisjärjestöt
11.6.   Impi saunoo –tapatuma, Tupaswilla Laukaa, järj. K-S maa- ja kotitalousnaiset
16.-18.6.    Karjalan Liiton valtakunnalliset kesäjuhlat,
Jyväskylä, järj. Karjalan Liitto
21.6. JR 48 jatkosotaan lähdön muistotilaisuus,
Jyväskylä, järj. JR 48 perinnetoimikunta, K-S aluetoimisto

 

Vuoden 2016 tapahtumat

Aihe(et): Yhdistysten uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Kommentointi on suljettu.