MAAKUNTAKO​MPPANIOIDE​N MAALISKUIN​EN PARTIO

JR48:n ja JR50:n sotureista koostuva partio hiihtää maaliskuisessa metsässä. Parinkymmenen asteen pakkanen on koristanut valkoisen hangen ja metsän puut, joihin kevätaurinko luo kimaltavia säteitään. Seitsemän lumipukuista miestä nousee harjannetta, jonka takaa kuuluu kiivasta käsiaseiden tulitusta. Partion johtaja yliluutnantti Jukarainen painuu kyyryyn ja laskee alamäkeä kohden suonreunaa, jossa kiivas ammunta jatkuu. Partiomiesten Ukko-Pekat ja Pystykorvat keikkuvat rytmikkäästi miesten lähestyessä kohdetta rytmikkäin vedoin..

JR48 partio etenee maastossa, toisena partion johtaja yliluutnantti Janne Jukarainen

Kuvauksesta voisi kuvitella oltavan 70-vuoden takaisissa jatkosodan taisteluissa Karjalan korvessa. Kyseessä on kuitenkin Päijänteen ja Suomenselän Maakuntakomppanioiden Joukkuejotos hirvenhiihdon Suomen Mestaruuskilpailuissa Tikkakoskella maaliskuussa 2013. Seitsemän Maakuntakomppanioiden reserviläistä on pukeutunut lumipukuihin ja varustautunut jatkosodan asein ja varustein.  Mäystinsuksien saantivaikeuksista johtuen oli partion kuitenkin tyydyttävä nykyaikaisempaan suksikalustoon.

Keski-Suomen Maakuntakomppaniat ovat Keski-Suomalaisten rykmenttienJR48:n ja JR50:n perinneyksiköitä ja tässä hengessä Maakuntajoukoista oli koottu partiot osallistumaan Jotokselle. Maakuntakomppanioiden miehet ovat säännöllisesti mukana eri muistotilaisuuksissa mm. joukko-osastolippuja kantaen sekä tilaisuuksien järjestelyihin osallistuen. Tällä kertaa haluttiin kunnioittaa mm. Ihantalan kovissa taisteluissa mukana olleita Keski-Suomalaisia rykmenttejä osallistumalla hiihtopartiona Tikkakosken jotokseen.

–     ”Tämä olkoon pieni muistutus jälkipolville siitä, ettei näiden miesten tekoja ja Isänmaan puolustamisen tahtoa saa unohtaa, vaan niitä tulee vaalia ja kunnioittaa eri yhteyksissä.”

Näin kertoo partioiden johtaja, Päijänteen Maakuntakomppanian päällikkö yliluutnantti Janne Jukarainen. Komppaniat ovat osallistuneet myös muihin reserviläisten partiokilpailuihin jo usean vuoden aikana, eikä osallistujia ole ollut vaikea värvätä.

Tikkakosken Joukkuejotos käytiin hirvenhiihdon säännöillä, jossa arvioidaan etäisyyksiä maastossa sekä ammutaan 10 laukausta suomalaiseen hirvikuviotauluun. Tarkoituksena on ylläpitää metsästyksessä tarvittavia taitoja ja ominaisuuksia sekä harrastajien fyysistä kuntoa. Samat asiat palvelevat myös reserviläistoiminnan tavoitteita ja siten laji tukee erinomaisesti myös maanpuolustusta.

JR50 partio on saanut taulut jyvälle

Tikkakosken joukkuejotoksessa hiihtivät:

JR 48 / Päijänteen Maakuntakomppanian joukkue: Mika Pakkanen, Perttu Hietanen ja Jarkko Nurminen. JR50 / Suomenselän Maakuntakomppanian joukkue: Jussi Kauppinen, Jari Isoaho, Kimmo Lähteinen. Partion johtajana toimi yliluutnantti Janne Jukarainen.

Luutnantti Pakkasen Ukko-Pekka on puhunut

Teksti: Perttu Hietanen, kuvat: Terotemedia