Mainilan miehet -kirja valmistui – julkistustilaisuus Jämsässä lauantaina 7.12.2019

Sotahistoriakirja Mainilan miehet kertoo Jämsänjokilaakson reserviläisistä kootun Niemen patteriston (III/KTR 19) taistelutaipaleen 1941-1944 Karjalan Kannaksen läpi Rautjärveltä Ilmeen, Kirvun, Antrean, Äyräpään, Muolaan, Kivennavan ja monen muun paikkakunnan läpi Rajajoelle ja sen yli Mainilan, Valkeasaaren ja Aleksandrovkan alueelle. Siellä kului asemasota, kunnes kesä 1944 tempaisi patteriston Talin ja Ihantalan suurtaisteluun.

Patteristo perustettiin Petäjävedellä ja siellä se myös hajotettiin marraskuussa 1944.  Jatkosota vaati Niemen patteristolta 35 kaatunutta ja yli puolensataa vakavammin haavoittunutta. Muun muassa heistä on teoksessa kattavat luettelot. Kirjassa kerrotaan patteriston taisteluista, tapahtumista ja sattumuksista – surullisista mutta hauskoistakin.

Runsas kuvasto sekä veteraanimuistelmat kertovat sodan kovuudesta ja rauhallisimmista hetkistä. Kirjaan kerätyt useat sadat veteraanialbumiotokset ja SA-kuvat sekä muu aineisto – teksti, ruutiruudut ja kartat – tekevät siitä “tonnarin”, yli 1000-sivuisen tallenteen. Tällä laajimmalla Suomessa tähän mennessä julkaistulla joukko-osastohistorialla halutaan kunnioittaa ja muistaa sotiemme veteraanien uhrauksia.

Mainilan miehet -kirja julkaistaan Jämsässä 7.12.2019 Jämsänjoen yhtenäiskoulun Vitikkala-salissa klo 14. Tilaisuus on yleisölle avoin. Tietokirjailija Kimmo Sorko ja Martti Porvali esittelevät teoksen, jota on mahdollisuus tilaisuudessa hankkia ennakkohintaan. Jämsän kaupunki on tukenut kirjan valmistumista, josta kirjatyöryhmä haluaa esittää parhaimmat kiitokset.

Teksti: Tapio Paappanen