Piirin kesäretki Viroon

Sota- ja kulttuurihistoriallinen retki  Viron länsirannikolle  ja Saarenmaalle  on jouduttu  perumaan. Syynä on yksinkertaisesti puute lähtijöistä, joita ei alkukesän jälkeen tullut ainuttakaan lisää. Kohteena länsi-Viron ja Saarenmaan suunta määrittyi viime kesän palautteen perusteella eli haluttiin nähdä ja kuulla vuoden 1944 jälkeiset olosuhteet, kokemukset ja tuntemukset aina miehityksen päättymiseen saakka. Miehitysvuodet sotilaallisine uhkakuvineen sivusivat myös Suomea juhlapuheiden löpinöistä huolimatta. Mielestäni on mietittävä koko veteraani- ja perinnetoimikunnan (lue yhden miehen komitea) jatkoa. Eli poistetaanko aina 80-luvun  “Rajojen jotoksesta” lähtien retkivastaavana ollut toimikunta piirien ohjelmasta vai  jatketaanko suuntana inha itä vaikkapa teemalla “Paavolaisen jäljillä” ?
Toivoisin keskustelua, kun syyskausi alkaa.

12.7.2017
Tapahtunutta harmitellen
Pertti Rahikainen
Veteraani- ja perinnetoimikuntaKSres_kesaretki2017

 Kuvassa: Miehitysvuosien  tukikohtarakennelmat rapistuvat ja ovat pian vain  surullinen muisto “suuresta ja mahtavasta”.

Keski-Suomen reservipiirien kesäkuulle suunniteltu sota- ja kulttuurihistoriallinen retki Viron länsirannikolle ja Saarenmaalle on siirretty elokuulle. Uudet retkipäivät ovat 14. –17. 8. eli viikon 33 maanantaista torstaihin. Siirto johtui viime kesän tapaan siitä, että lähtijöitä ei ollut tarpeeksi ja peruutuksiakin tuli. Nämä olisivat tienneet hinnan nousua ja sitä kautta ehkä lisää peruutuksia ja lisää hinnannousua  eli oravanpyörää.

Uusien päivien ohjelmat, reitit, kohteet ja aikataulut säilyvät ennallaan. Ainoa muutos on majoittuminen toiseen hotelliin Kuressaaressa. Uusi  on kylpylähotelli Rüütli puistomaisemissa aivan keskustan tuntumassa. Hinta nousi kohtuullisesti (15 euroa) ollen nyt 30 lähtijän mukaan 510 € ja 35 lähtijän mukaan 485 €/henkilö. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 75 € ja ilmoitettava etukäteen.
Matkan hintaan kuuluu täyshoito eli oma bussi koko ajan, majoitus kahden hengen huoneissa, kolme lounasta, kolme  päivällistä hotelleissa sekä bistrobuffet-ruokailu paluulaivalla, lauttamaksut sekä  oppaiden palvelut. Vastuullisena matkanjärjestäjänä on Pohjolan Matka.

Ilmoittautumisaikaa on heinäkuun 7. päivään saakka ja kätevimmin se käy sähköpostilla pertti.rahikainen (ät) pp.inet.fi. Tarvittavat tiedot:nimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero ja paikka, josta kyytiin. Entiset ilmoittautumiset pidetään voimassa ellei peruutuksia tule.

 •  Retken aikana käydään läpi Viron ja Saarenmaan historiaa, sotahistoriaa sekä miehitysvuosien varustuksia, olosuhteita ja tuntemuksia kulttuurihistoriaakaan unohtamatta. Oppaina ovat viimevuotiseen tapaan Rein Kikas ja  Hannu Koskinen sekä retken vetäjänä Pertti Rahikainen. Vastuullisena matkanjärjestäjänä on Pohjolan Matka.
 • Varsinaista rajatarkastusta Virossa ei ole, mutta matkalaisen on voitava tarvittaessa todistaa henkilöllisyytensä joko voimassa olevalla passilla tai poliisilta saatavalla kuvallisella henkilökortilla.

Ohjelma:

 • MAANANTAI  14.8.
 • Lähtö Jyväskylän Harjukadulta klo 02.00, josta eteenpäin klo 02.45 Jämsänkoski mh – klo 03.00 Jämsä mh- klo 03.45  Kuhmoinen mh – klo 05.00 Lahti ja  klo 07.15 H:ki/ Länsiterminaali.
 • M/S Finlandia lähtee klo 8.30 ja on Tallinnassa klo 11.00. Bussin lähtö Tallinnasta viimeistään klo 11.30 kohti Paldiskia Matkalla poiketaan Kloogan keskitysleirialueella. Paldiskissa lounas Peetri Toll tavernassa, käynti Suomipoikien muistomerkillä sekä entisessä  sukellusveneiden miehistön koulutuskeskuksessa.  Noin klo 15 lähtö Haapsaluun, jossa kaupunkikierros, majoittuminen hotelli Promenaadiin sekä illallinen.
 • TIISTAI 15.8.
  Lähtö hotellista aamiaisen jälkeen klo 08.00 reittiä Jöörde – Kasarijoen sillat – Kirblan kirkko – Lihulan piispanlinnan rauniot – Virtsun satama – Muhun saari – entisen N-liiton ohjustukikohta Piiri sekä noin klo 13 lounas Orissaaren Sadama kapakassa.
 • Lauttamatka Virtsusta  Muhun Kuivastuun kestää noin puoli tuntia.  Matkalla Kuressaareen nähdään osa Saarenmaan lukuisista kirkoista ja kuullaan saaren historiaa. Majoitushotellina on kylpylähotelli Rüütli, josta käsin tutustutaan kaupunkiin ja piispanlinnaan ja palataan ruokailemaan.
 • KESKIVIIKKO 16.8.
  Aamiaisen jälkeen matkaan klo 08.00 kohti Sörven niemen kärkeä itärannan tietä pitkin ja paluu länsipuolta. Aiheina mm. saksalaisten  irtautumistaistelut Tehumardissa syksyllä 1944, Sörven kärki, N-liiton rannikkopatterien paikat, linnoitukset ja taisteluasemat. Lounas ravintola La Perlassa, josta edelleen kierros saaren pohjoisosassa kohteina Kaalin meteoriittikraateri, Anglan tuulimyllykylä, Leisi, Pangan törmänne, Mustjala, Karujärvi ja Dejevon neuvostotukikohta. Päiväkahvit matkalla ja paluu illalliselle hotelliin.
 • TORSTAI 17.8.
  Lähtö  aamiaisen jälkeen klo 08.00 kotimatkalle reittiä Valjala – Tagevere – Muhu – Kuivastu  (lautta) – Virtsu- Lihula – Tallinna. Tallinnassa ostosaikaa sekä kaupungissa että satamassa.
 • Viking XPRS lähtee klo 18.00 ja on  Helsingissä klo 20.30 josta edelleen Lahden ja Jämsän kautta Jyväskylään. Päivällispaikat pyritään järjestämään laivalle, mutta jos se ei onnistu, ruokaillaan Tallinnassa.

Tervetuloa kaikki kiinnostuneet antoisalle ja monipuoliselle matkalle!

18. toukokuuta 2017

Pertti Rahikainen
Keski-Suomen reservipiirien
veteraani- ja perinnetoimikunta

Aihe(et): Pääuutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Kommentointi on suljettu.